Gå til sidens indhold

OK18: Det betyder konflikten for ferie, orlov, efteruddannelse og sygdom

Der gælder særlige regler for, hvad du kan under konflikt. Her får du overblikket over, hvordan du forholder dig til ferie, orlov, efteruddannelse og sygdom.

Under en konflikt kan du risikere at sætte planlagte aktiviteter på hold. Læs her, hvad der gælder for ferie, orlov, kurser og efter- og videreuddannelse. Du finder også information om, hvad du gør, hvis du er sygemeldt eller bliver syg under konflikten.

 • Jeg skal på ferie under konflikten. Kan jeg det?

  Nej, det kan du ikke. En højesteretsdom har klart afgjort, at en konflikt ikke må finansieres med feriepenge. 

  Derudover er du også som strejkende/lockoutet forpligtet til at møde på arbejde straks konflikten afblæses. Kan du ikke det, har arbejdsgiveren ret til betragte din ansættelse som ophørt. Du skal altså kunne nå hjem på få timer. Derfor anbefaler KF, at man bliver i landet under en konflikt.

  Der er ingen kompensation for den tabte ferierejse. Nogle forsikringsselskaber dækker dit tab, hvis du ikke kan afholde din ferie på grund af en konflikt. Kontakt derfor dit forsikringsselskab, hvis du står i den situation.

  KF har på et tidligt tidspunkt adviseret alle medlemmer om, at det er en dårlig ide, at booke ferie under overenskomstforhandlingerne. Læs mere i nyheden ’Overenskomstkrav fra de offentlige ansatte er klar’.

 • Jeg har taget hul på min ferie, før konflikten bryder ud. Hvad gør jeg?

  Hvis din ferie starter før konflikten bryder ud, så må du gerne afvikle den. På første dag, du skulle have været mødt på arbejdet efter ferien, er du i stedet konfliktramt. Står du i denne situation, må du gerne advisere KF på forhånd på OK@kf.dk.

 • Kan jeg bruge mine feriefridage (sjette ferieuge)?

  De feriefridage (sjette ferieuge), man optjener efter overenskomstens regler, kan ikke bruges under en konflikt.

 • Jeg har orlov under konflikten. Hvad gør jeg?

  Alle former for orlov, barselsorlov, forældreorlov og fædreorlov afvikles planmæssigt – uanset om de er påbegyndt før konflikten eller skal starte under konflikten. Slutter eller begynder din orlov midt i konflikten, vil du være del af konflikten og skal følge alle de samme regler og procedurer som andre medlemmer.

  OBS: Konflikten kan få betydning for din økonomi. Se mere på siden: Min økonomi under konflikten

   

 • Hvad gør jeg under sygdom?

  Er du offentligt ansat og er du syg, når konflikten begynder, skal du hurtigst muligt henvende dig til din arbejdsgiver for sammen med din arbejdsgiver at udfylde og indberette dagpengeskema til din bopælskommune.

  Derefter vil du modtage dagpenge fra kommunen indtil du er rask eller konflikten afblæses. Bliver du rask før konflikten afblæses, er du også del af konflikten og dermed berettiget til at modtage konfliktstøtte fra KF.  

  Bliver du derimod syg efter konfliktens start, har arbejdsgiveren ikke pligt til at betale løn under konflikten, og du vil heller ikke kunne modtage dagpenge fra din bopælskommune. I stedet vil du modtage konfliktunderstøttelse fra KF.

  Når du bliver rask, skal du både orientere din arbejdsgiver og KF.

 • Jeg er tilmeldt et kursus eller en efteruddannelse. Kan jeg gennemføre?

  Er du i gang med et kursus eller noget efter- og videreuddannelse – eller skal i gang – kommer du til at afbryde dit forløb under konflikten, hvis undervisningen foregår i arbejdstiden og du får løn, mens du er af sted.

Læs mere

Vil du læse mere om baggrunden for konflikten, kan du downloade de to konfliktvejledninger på statens område og på det kommunalt/regionale område.

Download konfliktvejledninger

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål i forbindelse med forhandlingerne eller konflikten, skal du skrive til vores særlige mailboks OK@kf.dk. Så får du svar af de medarbejdere, der ved mest om sagen.

OK@kf.dk

Har KF dine opdaterede oplysninger

Det er vigtigt, at KF altid har dine akutelle oplysninger om din nuværende arbejdsgiver og dine private kontaktoplysninger. I tilfælde af en konflikt må din arbejdsgiver udelukke dig fra din jobmail og din arbejdsgiverbetalte mobiltelefon. Opdater dine oplysninger i 'Mit KF'.

Mit KF