Gå til sidens indhold

BYG-ERFA-erfaringsblad: Vælg de rigtige materialer og monteringsløsninger til taginddækninger

Ved udførelse af taginddækninger er det vigtigt at vælge de rigtige materialer til gennemføringer, afslutninger og overgange. Læs her om nogle af anvisningerne i et erfaringsblad fra Fonden BYG-ERFA.

Inddækning Omkring Ovenlys FOTO Byg Erfa
Her ses inddækning omkring ovenlys. Foto: BYG-ERFA

Når skorstene, ovenlys, brandkamme, trappetårne og ventilationshætter bliver monteret på tage, stiller det både krav til et bevidst valg af et egnet materiale og til taginddækningsarbejdet. Målet er, at der benyttes langtidsholdbare byggetekniske løsninger, der er tætte over for nedbør. 

I en række tilfælde har der været eksempler på taginddækninger, som ikke er udført fagligt korrekt, fx er der brugt popnitter. Og dét har vist, hvorfor det er vigtigt at kende materialerne og følge leverandørens anvisninger for montering, når arbejdet udføres.

Det kan man læse i erfaringsbladet ’Materialer til taginddækninger’, der er udgivet af Fonden BYG-ERFA og forfattet af Søren Peter Larsen, lærer på Syddansk Erhvervsskole.

Han understreger, at det ud over et gennemtænkt valg af materiale og korrekt udførelse også er vigtigt at benytte de hjælpematerialer, som leverandøren foreskriver.

”Forskellige leverandører kan have forskellige udførelsesanvisninger for de samme eller sammenlignelige materialer. Hvis hjælpematerialer og anvisninger fra forskellige leverandører blandes, er der stor risiko for, at eventuelle reklamationer afvises. Der kan med andre ord let ske fejl, selvom alle andre parametre er opfyldt,” siger Søren Peter Larsen.

Materialevalg er vigtigt

Valg af materiale er trin nummer et, og her er det afgørende at vide, hvad man har mellem hænderne. Zink påvirkes fx meget af temperaturvariationer, og det må derfor normalt ikke fæstnes direkte til underlaget eller indspændes i konstruktioner, hvor det ikke kan bevæge sig. 

For at få zink tæt skal det falses eller loddes, og mellem alle false skal der være en afstand på 3-5 mm, så ekspansionen kan optages.

Også kombination af materialer kan give udfordringer.

”Kombinationen af zink og kobber kan medføre korrosion af zinken, og den skal derfor undgås. Men zink kan heller ikke være i kontakt med fx trykimprægneret træ, der er imprægneret med kobber. Her er det vigtigt at bruge søm og andre fastgørelsesmaterialer af rustfrit eller galvaniseret stål,” siger Søren Peter Larsen og henviser til erfaringsbladet for yderligere uddybelse og beskrivelser af andre inddækningsmaterialer som aluminium og kobber.

Følg producenternes anvisninger

I mange tagdæknings-producenters tilbehørsprogram indgår der specialfremstillede dele, som forenkler inddækningsarbejdet. Der findes fx formstykker af plast til inddækninger på profilerede tage – bl.a. ved sammenskæring mellem mur og tagflade.

Tilsvarende findes der tag- og ventilationshætter med en fodflange, som passer til forskellige tagdækningers profiler. Til tegltage leveres der tudsten med både lodret og vandret åbning til udluftning af tagrum og installationer, står der i erfaringsbladet, og det er afgørende at følge disse anvisninger, siger Søren Peter Larsen.

Du kan læse lidt mere om erfaringsladet i en artikel i Konstruktøren nr. 2 2022.

Du kan også mod betaling hente hele erfaringsbladet på Byg-erfa.dk.

BYG-ERFAS ERFARINGSBLAD

Materialer til taginddækninger

Hent BYG-ERFAs erfaringsblad ’Materialer til taginddækninger’ (ID-nr. (37) 19 12 12).

NB! Kræver et abonnement eller køb af adgang til de enkelte erfaringsblade.

KF’S VIDENSBANK

Få mere viden på Bygbart.dk

KF samler løbende relevant viden for bygningskonstruktører i sin vidensbank Bygbart.dk – fx om byggeteknik, materialer, renovering og cirkulært, bæredygtigt byggeri

Her kan du også finde alle KF’s artikler om BYG-ERFA’s erfaringsblade.

LÆS MERE PÅ BYGBART.DK