Gå til sidens indhold

Den gamle transformerstation Hotel Herman K vinder RENOVER prisen

Hotel Herman K, som oprindeligt var en transformerstation i beton fra 1963 har vundet RENOVER prisen 2019. I dag er bygningen i centrum af København forvandlet til hotel og restaurant. Specialprisen gik til Ørstedspavillonen i Rudkøbing på Langeland.

Herman K 12_FOTO Carsten Ingemannn.jpg
En vigtig del af hotellets arkitektoniske kvaliteter er facaden af bronzelameller, som er bevaret med nogle markante ændringer, der gør facaden mere åben og tillader dagslys at komme ind i hotellets lobby og værelser. Foto: Carsten Ingemann

En gammel transformerstation fra 1963 midt i København levede en anonym tilværelse indtil udviklingsfirmaet Dansk Ejendoms Management A/S fik øje på bygningen og købte den ”for at skabe et særligt sted i Københavns centrum, funderet på bygningens unikke arkitektoniske kvaliteter”.

Fire år senere vandt bygningen – nu som Hotel Herman K med 5 stjerner – RENOVER prisen 2019, der blev uddelt ved en prisfest den 5. september i Marketenderiet i Valby, København.

Vellykket forvandling og bevaring af ”brutalistisk udtryk”

Formand for nomineringsudvalget Gøsta Knudsen fortæller, hvorfor netop det renoveringsprojekt har vundet blandt det seks nominerede:

”Hotel Herman K er eksemplarisk for sin forvandling fra transformatorstation til hotel. Projektet er en meget vellykket renovering, hvor man som noget særligt har formået at bevare det oprindelige spændingsfyldte, rå og brutalistisk arkitektoniske udtryk. Det vidner om arkitektonisk indlevelse, en forbilledlig byggeledelse og et fornemt samarbejde med hoteloperatøren. Respekt. Det er en overbevisende præstation.”

Vinder af RENOVER prisen – der omfatter alle, som har været involveret i det vindende projekt fra bygherre og rådgivere til håndværkere – modtog en prisstatuette og 100.000 kroner.

Bag prisen står Realdania og Grundejernes Investeringsfond, GI, som uddeler den for 7. gang ”for at hylde Danmarks bedste renoveringsprojekter”.

12 meter høj lobby

Det første, man ser indenfor i bygningen, er en 12 meter høj lobby, som i dag rummer hotellets restaurant og lounge. Tidligere blev store transformere kørt ind i denne hal, hvor de blev hejst ned på skinner og trillet på plads i bygningens tre transformerrum.

Alle oprindelige betonkonstruktioner, store jernporte, høje rum, jernskinner i betongulvene, gangbroer og trapper er bevaret, og de nye elementer har samme robuste udtryk som de gamle. Gadefacaden har indvendig isolering, mens gårdfacaden er isoleret udvendigt og har fået ny beklædning af zink. På baggårdens nye tagterrasse er alle velkomne, også selv om man ikke bor på hotellet.

I den øvre del af bygningen er værelserne udformet med stor variation, og de forskellige håndvaske i keramik er specialfremstillede i samarbejde med bl.a. Kähler – der indtil slutningen af 2018 var i samme koncern som Dansk Ejendoms Management. Hotellets navn stammer i øvrigt fra Herman A. Kähler – leder af Kählers værksteder for mere end 100 år siden.

Fotogalleri af Hotel Herman K

Herunder ser du fotos af Hotel Herman K – bl.a. af bronzefacaden, som har været pillet ned og er blevet, renset og genopsat, og de rå betonvægge, der så vidt muligt er bevaret.

Foto nr. 6 er af Carsten Ingemann, mens resten er af Hotel Herman K.

6 projekter ud af 157 var nomineret

I alt seks projekter ud af 157 var nomineret og spændte bredt fra et parcelhus og etageboliger til hotel og erhvervsbyggeri:

 1. En villa i Sydbyen i Silkeborg
 2. Den almene boligbebyggelse Sønderparken i Fredericia
 3. Omdannelse af en fabrikshal til et sted for gadeidræt, Streetmekka i Viborg
 4. Omdannelse af en industribygning til Hotel Herman K, København
 5. Omdannelse af en industribygning til boliger i St. Kongensgade 53, København
 6. Postgården på Købmagergade, København

Særlig hæder til et unikt projekt

Udover RENOVER prisen blev også Specialprisen uddelt ved torsdagens prisfest. Specialprisen går til et originalt og særligt projekt, der ikke lever op til alle RENOVER prisens kriterier, men som alligevel fortjener hæder for sin stærke frivillige indsats.

Prisen gik i år til Ørstedspavillonen i Rudkøbing på Langeland. Efter at have stået som en forladt ruin, blev bygningen købt og gennemrenoveret af lokale ildsjæle med hjælp fra fonde, virksomheder og privatpersoner

Læs mere om vinderen og de nominerede Renover.dk.

Galleri over 6 tidligere vindere af RENOVER prisen

Herunder ser du de seks tidligere vindere af RENOVER prisen siden 2013:

Alle fotos er af Carsten Ingemann.

Byggefakta

Parterne bag Hotel Herman K-projektet er:

 • Bygherre: Dansk Ejendoms Management A/S
 • Arkitekt: Dansk Ejendoms Management A/S
 • Energi- og installationsingeniør: Dansk Energi Management A/S
 • Konstruktionsingeniør: AB Clausen A/S
 • Entreprenør: Techniq Installation A/S
 • Bruger-lejer: Brøchner Hotels A/S
 • Indretning: Mette Fredskild Design ApS, Laboratoriet Aps
 • Etageareal: 2.157 m2 (matrikel: 414 m2 )
 • Byggeperiode: 2016 - 2018

 Læs mere om Hotel Herman K-projektet på Dejm.dk.