Gå til sidens indhold
RENOVER prisen

Det Kongelige Bibliotek i Århus vinder RENOVER prisen 2020

Vinderen af årets RENOVER pris blev afsløret tirsdag den 17.11.2020. Prisen gik til Det Kongelige Bibliotek i Århus.

Det Kgl. Bibliotek Aarhus2.jpg
Interiør fra Det Kongelige Bibliotek i Århus. Foto: Lars Krogsgaard

Næste gang de studerende i Århus møder ind for at fordybe sig eller skrive opgave i Det Kgl. Bibliotek i hjertet af Århus, er det ikke et hvilket som helst bibliotek, de sætter sig i. Det er en af Danmarks bedste renoveringer og den bedste i 2020.

Tirsdag aften den 17. november vandt Det Kgl. Bibliotek nemlig RENOVER prisen 2020 sammen med en check på 100.000 og en eftertragtet prisstatuette for sin transformation fra klassisk bibliotek til et moderne og bæredygtigt samlingspunkt.

Et nyt samlingspunkt med grøn energi

Efter den gennemgribende renovering er der skabt mere areal og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket – men uden at ændre på bygningens ikoniske ydre.

Lukkede serverrum er blevet til åbne studiepladser, et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi, og den nye bibliotekshave har givet nyt liv til den gamle bygning. Renoveringen har også sat sit sociale aftryk, så biblioteket nu er blevet til samlingspunkt på campus med hele 30 pct. flere besøgende.

Det er et valgkollegie bestående af 70 medlemmer fra byggebranchen, der har stemt Det Kgl. Bibliotek helt øverst op på vinderpodiet. Formand for RENOVER prisens nomineringsudvalg, kalder det en fortjent vinder:

”Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte,” siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Århus.

Særlig hæder til unikt projekt

Udover RENOVER prisen blev også Specialprisen uddelt den  17. november. Specialprisen går til et unikt, originalt og særligt projekt, der måske ikke lever op til alle RENOVER prisens kriterier, men som stadig fortjener hæder.

Prisen gik i år til Ungdomsøen, der er et forbilledligt eksempel på, hvordan unge ildsjæle kan skabe liv i gamle rammer. Ungdomsøen markerer transformationen af Middelgrundsfortet fra en historisk militærinstitution til et udviklingscenter, hvor hele Danmarks ungdom kan mødes til events, kurser og sociale aktiviteter.

Holdet bag renoveringen af Det Kgl. Bibliotek i Århus

Bag renoveringen af Det Kgl. Bibliotek i Århus står:

  • Bygherre: Det Kgl. Bibliotek
  • Arkitekt: Arkitema Architects
  • Ingeniør: Moe 
  • Entreprenør: Enemærke & Petersen, Elcon, Åbyhøj VVS 
Læs mere på Renover.dk

Om RENOVER prisen

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark. Konstruktørforeningen er del af Renovering på dagsordenen og sidder med i den valgkomite, der stemmer på de nominerede projekter. 

Læs mere på Renover.dk