Gå til sidens indhold

Fusion mellem FTF og LO et skridt nærmere

Hovedbestyrelsen i LO og forretningsudvalget i FTF har den 9. februar besluttet at gå videre med forslaget om at fusionere FTF og LO. De involverede fagforbund skal tage stilling til fusionen ved ekstraordinære kongresser den 13. april 2018. KF-formand Gert Johansen er ærgerlig over beslutningen.

Fusion_FOTO Geralt-Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

”Det er ikke med min gode vilje, at forretningsudvalget i FTF i dag har stemt ja til at gå videre med forslaget om at fusionere FTF og LO  til en ny, stor hovedorganisation for 1,2 millioner medlemmer.”

Det siger KF-formand Gert Johansen efter det forretningsudvalgsmøde i FTF, der den 9. februar 2018 besluttede sig for at bakke op om fusionen. LO har på et hovedbestyrelsesmøde, afholdt samtidig, også valgt at gå videre med fusionen.

Han uddyber:

”KF har hele tiden været meget positiv over for at gentænke fagbevægelsen på en ny og fremadrettet måde – hvilket er helt nødvendigt at gøre. Vi har bakket op om ideen om at skabe en nyorienteret hovedorganisation, der kunne samle flere forbund som LO, FTF og AC (Akademikernes Centralorganisation, red.). Men det nuværende forslag om en fusion samler kun LO og FTF og opfylder ikke vores krav til at være nyskabende – som bl.a. skal afspejle et hastigt forandrende videnssamfund. I stedet bygger det nuværende forslag om en fusion videre på en gammel struktur, som er domineret af LO’s måde at være organiseret på, og som afspejler en uddød industrikultur.”

Endelig beslutning på ekstraordinær kongres 13. april

Den endelige beslutning om fusion bliver taget på to samtidige, ekstraordinære kongresser for hhv. LO og FTF den 13. april 2018 i Odense. Her skal de delegerede – som repræsenterer de over 60 berørte fagforeninger i de to forbund – stemme om den historiske sammenlægning, som efter planen skal træde i kraft den 1. januar 2019.

Hvis de to organisationer skal fusionere, skal det ske med to tredjedels flertal blandt de delegerede. Hvis én af organisationerne ikke kan mønstre to tredjedels flertal, bliver der ingen fusion.

Hvis der i begge organisationer er kvalificeret flertal for at fusionere, afholdes der stiftende kongres i den nye hovedorganisation allerede fredag eftermiddag den 13. april i Odense.

Håber på nej til fusion på ekstraordinær kongres

Gert Johansen håber, at de delegerede på FTF’s kongres vil stemme nej til fusionen.

”Hvis det stod til mig, vil jeg allerhelst have, at FTF fortsætter med vores egen 2020-vision med sin nuværende organisering, men med et stærkt udbygget strategisk samarbejde med de andre hovedforbund. Vi er jo enige på mange politik-områder og kan sagtens optræde samlet, når det kommer til fx velfærd, beskæftigelse, uddannelse, vækst og meget andet. Så hvorfor ikke benytte sig af det? Bare fordi vi ikke kan blive helt enige om en ny organisation, skal vi jo ikke holde op med at udvikle samarbejdet og fagbevægelsen,” siger Gert Johansen og tilføjer:

”Men hvis det bliver et ja til fusionen, vil KF selvfølgelig gøre vores til, at den nye hovedorganisation bliver så velfungerende som mulig.”