Gå til sidens indhold

Grænsen for offentligt ansattes ytringsfrihed er bred

Offentligt ansatte har ifølge loven vide grænser for, hvad de må sige om deres arbejdsplads. Men ytringer må ikke have en "urimeligt grov form". Få fire gode råd om grænsen for ytringsfrihed.

Ytringsfrihed_FOTO Pixabay (woman-1574177_1280).jpg
Foto: Pixabay

”Offentligt ansatte er i deres fulde ret til at kritisere deres arbejdsplads offentligt. Også i meget skarpe vendinger.”

Det siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Jørgensen ifølge FTF.dk i en pressemeddelelse på baggrund af en sag om ytringsfrihed for en offentlig ansat i DR.

Ifølge Jørgen Steen Jørgensen må offentligt ansattes ytringer dog ikke have en "urimeligt grov form" og han råder til, at man som offentligt ansat nøje overvejer måden, man formulerer sig på, hvis man går ud og kritiserer sin arbejdsplads offentligt.

Fire gode råd offentligt ansattes ytringer

FTF.dk giver disse fire gode råd til, hvad du må sige som offentligt ansat:

  1. Tal på egne vegne. Der er forskel på, om du udtaler dig som privatperson eller på myndighedens vegne. Du skal derfor gøre det klart, at du ytrer dig på egne vegne, og at det er din egen opfattelse, du udtrykker – ikke myndighedens. Du har selv ansvaret for, at der ikke opstår tvivl om, hvorvidt du udtaler dig på egne vegne.
     
  2. Overhold tavshedspligten. Du må ikke krænke din tavshedspligt. Det betyder, at du ikke må videregive eller udnytte fortrolige oplysninger. Bestemmelserne findes bl.a. i straffeloven, forvaltningsloven og persondataloven. Strafbare forhold hos en borger er også som hovedregel omfattet, men her kan man have indberetningspligt overfor sin ledelse. At videregive tavshedsbelagte oplysninger er strafbart, medmindre videregivelsen er sket i en åben egeninteresse eller for andres tarv.

  3. Tal sandt. Du må ikke videregive åbenbart urigtige oplysninger om forhold indenfor dit eget arbejdsområde. Vær derfor opmærksom på, at dine oplysninger er korrekte.

  4. Tal ordentligt. Alle ansatte har en loyalitetspligt over for arbejdsgiveren. Men den udgør ikke en yderligere begrænsning i ytringsfriheden. Det er fx ikke i strid med loyalitetspligten at udtrykke sig (groft) kritisk om sin arbejdsplads, hvis forholdene giver grund til det. En offentlig arbejdsgiver må tåle, at dens ansatte kritisk bidrager til debatten, også i skarpe eller polemiske vendinger. Men du må ikke udtale dig i en urimelig grov form, fx ved at benytte vendinger, der i urimelig grad er hånende, fornærmende eller latterliggørende over for arbejdsgiveren. Du må heller ikke fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for dit eget arbejdsområde. Hold dine ytringer i en saglig og ordentlig tone. Det er ikke illoyalt at udtale sig på egne vegne!

Tag ordet i den offentlige debat

Det er altid en god ide at holde en god tone. I folderen TAG ORDET kan du læse mere om, hvad du må, og hvad du ikke må.