Gå til sidens indhold

Hjemsendte offentligt ansatte kan tvinges til at holde fri med kort varsel

Fra den 27. marts 2020 kan de offentlige arbejdsgivere med 1 dags varsel kræve, at hjemsendte offentligt ansatte skal holde op til fem ferie- eller feriefridage eller bruge afspadsering.

Aftale om fri - corona.jpeg
Her ses parterne på Statens område i færd med at underskrive aftalen. Nummer 2 fra venstre er Lars Qvistgaard fra Akademikerne (AC). Foto: AC

Er du offentligt ansat og hjemsendt under corona-krisen, kan din offentlige arbejdsgiver med 1 dags varsel kræve, at du i den kommende tid frem til 14. april 2020 bruger op til fem feriefridage, feriedage, afspadseringsdage, omsorgsdage eller seniordage.

Det fremgår af en aftale, som de offentlige arbejdsgivere, staten, kommunerne og regionerne indgik med deres respektive lønmodtagerorganisationer fredag 27. marts 2020. Om det siger chefkonsulent i Konstruktørforeningen Steen Engelund:

”Når vi igen vender tilbage til en normal tilværelse, vil der være et stort efterslæb af opgaver, som skal løses i det offentlige. Der vil være brug for alle kræfter, og så vil det være uheldigt, hvis mange holder fri på samme tid.”

Aftalen, som gælder frem til 14. april 2020, rammer kun de hjemsendte offentligt ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner under corona-krisen.

Corona

Fakta om aftalen

  • Aftalen gælder offentligt ansatte uden kritiske arbejdsopgaver
  • Aftalen gælder alle former for fri – dog kun det, du har til gode. Du kan ikke komme i minus
  • Din arbejdsgiver kan varsle med 1 dag
  • Aftalen gælder kun frem til 14. april 2020
  • Ferie i det nye ferieår, som begynder 1. maj 2020, er ikke del af aftalen
  • Har du allerede holdt fri mellem 13.-27. marts 2020, regnes det med i de 5 dage.
Se også

KF's site om corona

KF har oprettet et site, hvor vi lægger alt om coronarelateret indhold.

Alt om coronavirus