Gå til sidens indhold

KF-formand: FTF og LO-fusion er ikke optimal

Selvom KF var imod en fusion mellem LO og FTF på det foreliggende grundlag, vil KF arbejde positivt og konstruktivt for at opnå den bedste løsning for KF’s medlemmer – uanset om KF forbliver i den nye hovedorganisation eller melder sig ud. Det siger KF’s formand Gert Johansen.

FTF-LO fusion_ FOTO FTF.jpg
LO-formand Lizette Risgaard (tv) og FTF-formand Bente Sorgenfrey på vej til hver sin ekstraordinære kongres for at stemme om fusionen mellem LO og og FTF. Foto: FTF

LO og FTF besluttede på hver sin ekstraordinære kongres den 13. april 2018 at fusionere de to hovedforbund, der tilsammen repræsenterer omkring 88 fagforeninger med 1, 5 mio. lønmodtagere.

Om fusionen siger Konstruktørforeningens formand Gert Johansen:

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at bestyrelsen i KF var imod fusionen. Ikke fordi vi er uenige i, at en stor stærk hovedorganisation kunne være ønskelig, men fordi vi sammen med de øvrige i FTF’s Sektion P – der ud over KF bl.a. omfatter Finansforbundet, Prosa og Forsikringsforbundet – ikke kunne se, at den foreliggende model for en organisation var fremsynet og moderne nok. Som vi ser det, er den nye konstruktion for domineret af LO’s måde at være organiseret på, som udover at afspejle en uddød industrikultur også er lidt for bureaukratisk. Det betyder, at der fremover vil være længere vej for medlemmer af mindre organisationer som KF til at gøre deres indflydelse gældende.”

”Om KF skal forblive i den nye hovedorganisation, om vi skal søge optagelse i AC eller søge en helt tredje løsning, må forblive ubesvaret, indtil vi juridisk har undersøgt, hvilke muligheder der tjener vores medlemmer bedst. Min største bekymring lige nu er, hvordan jeg bedst kan beskytte de overenskomster, KF har i DI og på det offentlige område, for det er ikke lige gyldig, hvor vi er organiseret.”

LO’s lokalkontorer som fundament for politisk slagside

Ifølge Gert Johansen vil den nye hovedorganisation bygge videre på LO’s struktur med over 30 lokalkontorer rundt om i landet, hvilket giver en politisk slagside.

”LO’s lokalkontorer er helt naturligt besat med personer med ’LO-DNA’ i blodet, hvilket betyder, at synet på en faglig organisation overvejende er farvet af en venstreorienteret tankegang. En af vores betingelser for at indgå i et fusionsprojekt var, at det skulle være uafhængig af partipolitiske interesser,” siger Gert Johansen.

Sammenhold er eneste vej for hele fagbevægelsen

Formanden understreger, at KF vil forholde sig positivt og konstruktivt til alle løsninger.

”Selvom KF og omkring 100.000 andre FTF-medlemmer ikke vandt gehør for vores organisationsmodel, vil vi gøre, hvad vi kan for i fællesskab at skabe en god hovedorganisation med en mere moderne tilgang til at drive det helt nødvendige faglige arbejde både nationalt og internationalt. Og ikke mindst sikre, at der også i fremtiden er noget, der hedder ‘Den danske model’,” siger Gert Johansen og tilføjer:

”Hovedformålet med fusionen er at kunne matche de stadig stærkere arbejdsgivere. For det, vi lige nu ser sig udspille i de offentlige overenskomstforhandlinger, viser, at vi kun kan vinde, hvis vi står sammen i fagbevægelsen.”

Den nye hovedorganisation starter pr. 1. januar 2019, men skal forinden bl.a. have et nyt navn og have konkretiseret de politiske indsatsområder.