Gå til sidens indhold

KF har indgået forlig med DI

Tidligt fredag morgen har Konstruktørforeningen og Dansk Industri indgået aftale om ny overenskomst for bygningskonstruktører ansat på arkitektområdet. Forliget sikrer lønløft til alle på tegnestuerne.

Gert underskriver.jpg
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen underskriver her den nye overenskomst på arkitektområdet ca kl. 05 om morgenen den 28.2.2020 efter intense forhandlinger hele natten. Foto: KF

Konstruktørforeningen (KF) og Dansk Industri (DI) har efter intense forhandlinger natten igennem mellem den 27. og 28. februar 2020 indgået aftale om en ny overenskomst på arkitektområdet.

Aftalen er 3-årig og sikrer et generelt lønløft til alle med ’særlig opsparing’, der udbetales hver måned, regulering af lønbåndene og minimumslønnen for jobløn samt 3 ugers øremærket orlov med løn til faderen. Der er uændret 3 lønbånd, arbejdstidsreglerne bevaret, som vi kender dem, og joblønsordningen er også uændret.

KF’s formand Gert Johansen er meget tilfreds med resultatet af den aftale, der indgået. Han siger:  

”Aftalen sikrer det, der betyder meget for medlemmerne, nemlig generelle lønstigninger til alle samtidig med, at der sker en pæn regulering af lønbåndende hvert år.”

KF’s medlemmer får med den nye overenskomst det samme, som de øvrige privatansatte på industriens område.

Generelt lønløft til alle   

Det har været alt afgørende for KF at sikre et generel lønløft til alle medlemmer. Der er som noget nyt aftalt en særlig opsparing på 2,67 procent af lønnen over de næste 3 år, der udbetales løbende som et tillæg til lønnen. En ansat med en løn på 45.000 kroner får en stigning på cirka 1.200 kroner om måneden efter 3 år eller 400 kroner om måneden hvert år.

Derudover hæves lønbåndene og minimumslønnen for jobløn også med 1.200 kroner over de næste 3 år. Lønstigningerne svarer til, hvad der er givet på de øvrige områder.

”Vi har fået fremtidssikret vores overenskomst med en særlig opsparing, der sikrer generelle lønstigninger til alle, samtidig med at vi holder hånden under de svageste med regulering af minimumslønnen. Der er dog fortsat økonomisk råderum til de individuelle lønforhandlinger,” påpeger Gert Johansen

Der er ikke ændret på antallet af lønbånd, og bestemmelsen om jobløn ændres ikke.  

Bedre vilkår til forældre og seniorer

Den nye overenskomst tilgodeser både børnefamilier og medlemmer over pensionsalderen.

Faderen får ret til yderligere 3 ugers orlov med løn, så en far får i alt 11 ugers orlov med løn. Moderen har fortsat ret til 20 ugers orlov med løn. De ansatte får derudover ret til frihed på barns 2. sygedag og ret til frihed til lægebesøg. Begge dele dog uden løn.

Ansatte kan, når de når folkepensionsalderen, vælge mellem at indbetale til pension eller få pensionsbidraget udbetalt som løn. 

”Vi er glade for, at vi med den nye overenskomst sikrer bedre rettigheder til både børnefamilierne og seniorerne, selvom vi desværre ikke kunne få sikret familiekonstellationerne i dagens Danmark med orlov til anden forældre,” siger Gert Johansen.

Bedre vilkår for tillidsvalgte

Arbejdsmiljørepræsentanter får ret til frihed med løn til at deltage i KF's relevante arbejdsmiljøkurser.

Derudover er det slået fast, at tillidsrepræsentanternes ret til oplysninger ikke forringes ved persondatareglerne.  

Øvrige ændringer

Overenskomsten bliver tilpasset den nye ferielov. 

Ferie og feriefridage kan holdes i timer i stedet for hele dage, mens ferielovens ret til minimum tre ugers samlet sommerferie fortsat respekteres.

Tæt sammenhold mellem fagforeningerne

KF har som tidligere forhandlet overenskomsten sammen med Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD), Jordbrugsakademikerne (JA) og Teknisk Landsforbund (TL).

”Vi har haft et stærkt sammenhold i hele forløbet og været enige om vores generelle behov. Det har gjort, at vi kunne holde fast og opnå de fleste af vores mål,” siger Gert Johansen.

Fra KF har konsulenterne Hans Erik Truelsen, Mette Nissen og KF’s forhandlingsudvalg (formand Gert Johansen, næstformand Kirsten Nielsen og bestyrelsesmedlem Lisbeth Fjordvald) deltaget i forhandlingerne.  

Den nye overenskomst dækker cirka 1.000 bygningskonstruktører og 1.700 arkitekter og designere. Godkendes overenskomsten af medlemmerne, træder den i kraft 1. marts 2020 og løber 3 år frem.

Forliget skal godkendes før det træder i kraft

Både arbejdsgiverne og lønmodtagerne skal godkende forliget, før den nye overenskomst træder i kraft, hvilket i så fald vil ske med tilbagevirkende kraft fra 1. marts. Hvis Forligsinstitutionen fremsætter et samlet mæglingsforslag, vil afstemningen komme til at ske samtidig for alle overenskomstområder  – sandsynligvis i slutningen af marts/begyndelsen af april måned.

Lene Ertner formand for FAOD's forhandlingsudvalg Sabine Happel og Gert skriver under.jpg
Fra venstre ses KF's formand Gert Johansen skrive under sammen med Lene Ertner fra TL og Sabine Happel fra FAOD. Foto: KF

Se de nye lønbånd og minimumslønninger her

Her ser du, hvor de lønstigningerne og minimumslønnen for ansatte på jobløn stiger over de næste  3 år.

Nye lønbånd og ny minimumsløn for jobløn i OK20

Spørgsmål til overenskomsten

Har du spørgsmål til overenskomsten, kan du skrive til os på vores særlige OK-mail. Så får du svar af de medarbejdere, der ved mest om sagen.

OK@kf.dk
Læs mere

Om overenskomstforhandlingerne

KF har oprettet en side på kf.dk, som vi kalder for OK20. Der finder du alt om overenskomstforhandlingerne på arkitektområdet.

Læs mere om OK20