Gå til sidens indhold

KF: Konstruktør-ledighed er muligvis toppet

Ledigheden for bygningskonstruktører steg fortsat i juni og juli som følge af coronakrisen og sommerens ’udklækning’ af dimittender. I juli 2020 lå fuldtidsledigheden på 5,5 %. KF tror, at udviklingen snart vil vende og råder til, at ledige bevarer roen og fortsætter med jobsøgningen.

BK-ledighed_FOTO Pixabay-Niek Verlaan.jpg
Bygningskonstruktørernes ledighed på 5,5 % i juli 2020 svarer nogenlunde til gennemsnittet for FTFa’s knap150.000 medlemmer. Ledigheden for konstruktører ligger normalt højt i juli (og februar) på grund af de nytilkomne dimittender. I 2019 toppede fuldtidsledigheden med 3,75 % i både februar og juli. Foto: Pixabay/Niek Verlaan

”Som forventet steg ledigheden for bygningskonstruktørerne henover sommeren som følge af coronakrisen og de nye sommerhold på omkring 250 dimittender.”

Det siger Kim Benzon Knudsen, sekretariatsleder i Konstruktørforeningen (KF).

Ifølge a-kassen FTFa lå fuldtidsledigheden på 5,51 % i juli 2020 – hvilket svarer til 573 personer – mens 6,6 % var berørt af ledighed, heraf 63 % dimittender.

Det er en stigning på 0,64 procentpoint i forhold til juni 2020, hvor fuldtidsledigheden lå på 4,87 %. I maj 2020 lå fuldtidsledigheden på 4,75 %.

Til sammenligning var den gennemsnitlige fuldtidsledighed i juli 2020 for alle FTFa’s 54 medlemsorganisationer på 5,31 % – hvilket nogenlunde svarer til bygningskonstruktørernes ledighed.

En stigning på 2 procentpoint siden 2019

For de samme tre måneder (maj-juli) i 2019 lå fuldtidsledigheden for konstruktører ifølge FTFa på henholdsvis 2,71 %, 3,15 % og 3,74 % – hvilket er 1,7-2 procentpoint lavere end ledighedsprocenterne for 2020.

KF forventer at ledigheden snart falder igen

Kim Benzon Knudsen tror dog, at ledigheden for bygningskonstruktører er toppet:

”Ledigheden i sommeren 2020 ligger noget over samme periode de sidste tre år. Det skyldes både corona og en generel afdæmpning i økonomien og byggeriet, som var i gang før coronakrisen. I KF er vi til gengæld temmelig sikre på, at ledigheden nu har toppet for i år, og at beskæftigelsen vil blive bedre allerede her fra august og frem.”.

Fortsæt jobsøgning og deltag i KF’s arrangementer

Chefkonsulent for efter- og videreuddannelse i KF Bo Sune Christensen råder de ledige til at have tillid til, at den nuværende jobsituation vil vende og fortsætte med at søge job.

”Jeg vil opfordre både ledige dimittender og andre ledige konstruktører til at bevare roen og fortsætte deres jobsøgning. Jeg har fået en del henvendelser fra medlemmer, som efter jobafslag spørger, om de skal tage kurser eller starte på en videreuddannelse for at forbedre deres muligheder for at komme i job. Men jeg råder dem til at fokusere på jobsøgningen, søge bredt, skabe opmærksomhed om dem selv på LinkedIn og trække på nuværende kontakter i deres netværk. Jeg råder også til at tage kontakt til personer, der sidder i interessante stillinger eller virksomheder, som de kan spørge om råd og viden i forhold til deres situation – fx ved at mødes til en kaffeaftale,” siger Bo Sune Christensen og tilføjer:

”Og så er det en god ide at holde øje med KF’s kalender, da vi tilbyder flere arrangementer, der styrker ens jobsøgning og karriere – fx kurser i LinkedIn, mødet ’BYGBAR: Bygningskonstruktørers veje i branchen’ og et webinar om moderne jobsøgning (se den sidste boks herunder, red.).”

Jobordninger for ledige

For ledige findes der flere jobordninger, som har til formål at bringe dem tættere på at få et ordinært job.

Jobordninger
KF’s jobportal

Konstruktørjob.dk

På KF’s jobportal Konstruktørjob.dk kan virksomheder og bygningskonstruktører gratis finde hinanden.

Søg job på:

Konstruktoerjob.dk
Jobsøgning

Ansøgning og cv

Det kræver øvelse at skrive en god ansøgning. Se, hvordan du kan bringe dig tættere på en jobsamtale.

Ansøgning & cv

Kurser om karriere og jobsøgning

KF afholder i efteråret 2020 en del kurser og arrangementer, som styrker din jobsøgning og/eller karriere:

LinkedIn – styrk din karriere:

BYGBAR: Bygningskonstruktørers veje i branchen:

Meetings for internationals in the building industry:

Webinar: ’Moderne jobsøgning’