Gå til sidens indhold
International Arbejdsmiljødag

KF’s næstformand opfordrer til at øge fokus på arbejdsmiljøet

I anledning af FN’s Internationale Arbejdsmiljødag opfordrer Konstruktørforeningens næstformand Kim Bendix Olesen bygningskonstruktørerne til at øge fokus på arbejdsmiljøet og bruge de gratis arbejdsmiljøtjenester, der er til rådighed for byggeriet. ”Antallet af arbejdsulykker stiger, og det tal skal ned”, siger han.

Foto: Pixabay
Den 22. april hvert år er det FN's Internationale Arbejdsmiljødag. I år markerer KF dagen med en opfordring til alle konstruktørerne.

En arbejdsulykke er i følge Arbejdstilsynet (AT) defineret som en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at en person kommer fysisk eller psykisk til skade. Og det sker oftere og for en større andel af bygeriets medarbejdere, viser en helt ny årsopgørelse fra AT over ulykker fra 2016 til 2021. Antallet af personer, der kommer fysisk eller psykisk til skade i byggeriet, har være svagt stigende de senere år. Mens antallet af anmeldelser er steget med under 200 anmeldelser i årene 2016-2020, er antallet af anmeldelser steget med 1.000 arbejdsulykker alene i 2021 og lander på 6.628. 

Mange, mulige årsager til stigningen

Årsagerne til den kedelige tendens kan være flere, mener Konstruktørforeningens (KF) næstformand Kim Bendix Olesen. Han siger:

”Byggebranchen har altid været præget af mange risici, der kan føre til arbejdsulykker pga. fx tunge løft, tungt maskinel, skæreværktøj samt midlertidige konstruktioner og installationer. Under coronakrisen har byggebranchen fået voldsomt travlt, og der er også kommet flere ansatte i byggeriet. Alt sammen noget der kan være med til at øge antallet og hyppigheden af arbejdsulykker. I anledning af FN’s internationale Arbejdsmiljødag den 28. april, synes jeg uanset hvad, at det er på sin plads at opfordre til, at arbejdet med arbejdsmiljøet intensiveres i byggeriet. Vi skal have ændret den kedelige statistik. Vi må og skal kunne gøre det bedre. Hver en ulykke, der undgås, er alt arbejdet værd,” siger han og tilføjer:

”En stor del af opgaven med at forbedre arbejdsmiljøet i byggeriet, ligger hos os bygningskonstruktører, som ofte har rollen som arbejdsmiljørepræsentanter. Det er os, der ved, hvordan vi kan skaber et godt arbejdsmiljø i byggeriet, og hvordan vi forebygger ulykker. Med de evner følger også et særligt ansvar.”

Gode råd er ikke dyre – de er gratis

Som KF’s repræsentant i Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø - Byggeri og Anlæg (BFA-BA), opfordrer Kim Bendix Olesen samtidig alle konstruktører til at gøre brug af de mange, gratis tilbud, som fx BFA-BA og Videntjeneste om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere tilbyder byggeriets virksomheder:

”Der er ingen grund til at sidde med opgaven alene, når man hos BFA-BA kan få kvalificeret konsultentrådgivning til at gennemgå arbejdspladsen og skabe forbedringer i arbejdsmiljøet. Og det er ovenikøbet gratis. Derudover tilbyder Videntjeneste om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere også en lang række gratis kurser. Brug dem og lad os få kurven vendt til et fald,” lyder opfordringen fra Kim Bendix Olesen og tilføjer:

”BFA-BA's konsulenttjeneste er i øvrigt blevet udvidet, så enkeltmandsvirksomheder nu også kan få gratis rådgivning. Og dem er der netop en del af blandt konstruktørerne.”

Læs mere om de gratis tilbud i boksene herunder.

Kontakt BFA-BA og få gode råd – helt gratis

Kontakt BFA-BA og bestil dit besøg på BFA-BA's hjemmeside for konsulenttjenenesten eller ring på 72 17 00 13.

Læs mere om BFA-BA's konsulenttjeneste

3 gratis kurser fra Videntjeneste om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere

Videntjeneste om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere tilbyder en lang række gratis kurser, der kan øge sikkerheden og forbedre arbejdsmiljøet. Lige er disse 3 tilgængelige fra KF's arrangementskalender: 

Hold øje med KF's kalender for flere kurser fra videntjenesten

Læs mere om den Internationale Arbejdsmiljødag

Den internationale Arbejdsmiljødag blev oprindeligt indstiftet af ILO (International Labour Organisation) i 2003 og er hvert år sidenhen blevet afholdt for at sætte fokus på arbejdsmiljø og arbejdsulykker. I 2020 og 2021 var der naturligt nok mest fokus på corona-pandemien og sikkerheden i den forbindelse.

Læs mere om dagen på FN’s hjemmeside (på engelsk):

World Day for Safety and Health at Work