Gå til sidens indhold

Dimittendpris 2023: Gode processer i byggeriet er vigtige

Konstruktørernes Dimittendpris går til Tobias Faurholt fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole for et projekt, der har fokus på at hjælpe udførende entreprenører med at udføre den lovpligtige kontrol af bærende konstruktioner. Prisen uddeles i Vejle den 1. november 2023.

Tobias Faurholt 06 FOTO Johnny Frederiksen
Tobias Faurholt, der i dag er byggeleder i Dansk Boligbyg, har i sit afgangsprojekt forsøgt at fremme tillid og god kommunikation imellem forskellige fagdiscipliner ved ”at beskrive og visualisere en trinvis proces, som bl.a. giver en oversigt over tidsfrister, roller, opgaver og samarbejde især for de parter, der ikke har erfaring med standarden 'DS 1140'”. Foto: Johnny Frederiksen

”Det er et anderledes afgangsprojekt, som ikke umiddelbart demonstrerer de klassiske, byggetekniske kompetencer hos en bygningskonstruktør, men derimod viser en forståelse for processerne i byggeriet, og hvor vigtigt det gode samarbejde mellem forskellige fagdiscipliner er for at få et effektivt og sikkert byggeri af høj kvalitet.”

Det siger arkitekt og medlem af priskomiteen for Konstruktørernes Dimittendpris Kirstine Brøgger Jensen, bæredygtighedskonsulent i Danske Arkitektvirksomheder, om den 26-årige Tobias Faurholt fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense, som vinder Konstruktørernes Dimittendpris 2023. 

Et andet priskomitemedlem Morten Frihagen, adm. direktør i Dansk Håndværk, supplerer:

”Selvom vinderen går lidt anderledes til værks, viser han med sit projekt en væsentlig kernekompetence: Bygningskonstruktøren som tovholder i byggeriet.”

Procedurer og guides til at udføre optimal kontrol

Ifølge Tobias Faurholt går hans afgangsprojekt ud på at klæde entreprenøren bedre på til opgaven med at følge standarden DS 1140 (se faktaboks nederst):

”Før 2022 blev kontrol og kvalitetssikring af bærende konstruktioner planlagt efter udbudskontrolplaner fra ingeniørerne. Men i dag skal den udførende entreprenør selv stå for planlægning, gennemførelse, dokumentation og opfølgning på den almene kontrol. Og det har skabt en masse forvirring og frustration på byggepladserne, fordi entreprenørerne ofte ikke har en klar ide om, hvornår deres egenkontrol er god nok, da der ikke er enighed blandt de statikere, som skal godkende byggeriet.”

”Bærende konstruktioner kræver et tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper, hvor tillid er afgørende for resultatet. Når der er tillid, er det lettere at udveksle information, diskutere problemer og finde fælles løsninger, hvilket kan forbedre kvaliteten af den udførte konstruktion. Tillid og god kommunikation har jeg forsøgt at fremme ved at beskrive og visualisere en trinvis proces, som bl.a. giver en oversigt over tidsfrister, roller, opgaver og samarbejde især for de parter, der ikke har erfaring med standarden 'DS 1140'.”

Kort video med prisvinderne

Herunder kan du se en video med prismodtageren, hvor han bl.a. fortæller om, hvorfor fokus på processer på byggepladsen er vigtigt, og hvorfor han vil tage til Østrig for sit rejselegat.

15 nominerede projekter viser spændvidden

De i alt 15 nominerede projekter fra 8 uddannelsessteder i landet spænder vidt – fra et psykiatrisk hospital og et museum til kontor-, skole- og boligbyggeri.

”Alle de nominerede projekter viser på bedste vis konstruktørernes mange kompetencer. Flere af projekterne kunne lige så godt have vundet prisen. Men vi valgte Tobias’ projekt, fordi det på sin egen måde viser konstruktørens bredde og muligheder for at bidrage til kvalitet i byggeriet. For det er essentielt med gode processer – især når vi skal gøre byggeriet mere bæredygtigt,” siger KF-formand Kirsten Nielsen.

Læs mere om projekterne og se fotos af de nominerede i Konstruktøren nr. 3 2023.

Pris uddeles i Vejle den 1. november

Konstruktørernes Dimittendpris, der uddeles på Den regionale Konstruktørdag i Spinderihallerne i Vejle den 1. november 2023, består af et rejselegat på 10.000 kr. og et års gratis medlemskab af KF.

Medlemmer af priskomitéen:

  1. Christian W. Egemose, senior produktionschef i NNC Danmark
  2. Morten Frihagen, direktør for Dansk Håndværk
  3. Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  4. Kristine Brøgger Jensen, bæredygtighedskonsulent i Danske Arkitektvirksomheder
  5. Maria Bernard Riise, formand for KF’s Uddannelsesudvalg
  6. Lisbeth Fjordvald, formand for KF’s Byggepolitisk Udvalg
  7. Kirsten Nielsen, formand for KF

Hvad er ’DS 1140’?

I 2019 publicerede Dansk Standard en standard om nye krav til kontrol af bærende konstruktioner i byggeri, DS 1140 - Udførelse af bærende konstruktioner – Almen kontrol, som er nævnt i bygningsreglementet (§ 524). Standarden dækker planlægning, gennemførelse, dokumentation og opfølgning.

KONSTRUKTØRERNES DIMITTENDPRIS

Se tidligere vindere af prisen

I år er det 7. gang, at prisen uddeles. Her kan du se, hvem de tidligere vindere er:

SE PRISVINDERE