Gå til sidens indhold

Ledigheden for konstruktører falder igen efter kortvarig stigning

Efter at ledigheden for bygningskonstruktører steg på grund af vinterens dimittender, er den nu atter på vej ned og lå i marts 2021 på 3,8 % – næsten samme niveau som i 2019 før coronakrisen. Flere rådgivningsvirksomheder søger forgæves efter kvalificeret arbejdskraft. KF’s sekretariatsleder opfordrer til at ansætte nyuddannede.

Faldende Ledighed Pixabay Gerd Altmann
I marts 2021 efterlyste Rambøll i Dagens Byggeri over 70 medarbejdere – heriblandt ”yngre rådgivere, der er sultne efter en stejl læringskurve”. Foto: Pixabay-Gerd Altmann

Fuldtidsledigheden for bygningskonstruktører lå i marts 2021 på 3,76 % – et fald på næsten et procentpoint i forhold til de to foregående måneder.

I marts 2020 – starten på coronakrisen – lå fuldtidsledigheden på et højere niveau (4,29 %), mens den i marts 2019 lå lidt lavere (3,49 %).

Det viser den seneste ledighedsstatistik fra Konstruktørforeningens A-kasse – en del af FTFa.

Til sammenligning lå den gennemsnitlige fuldtidsledighed for alle FTFa’s medlemsorganisationer på 5,08 % i marts 2021.

7 ud af 10 ledige er dimittender

Som altid dominerer dimittenderne ledighedsstatistikken. I marts 2021 udgjorde de 70 % af de ledighedsberørte. De foregående tre år udgjorde konstruktørdimittenderne i samme måned mellem 62 % og 68 %.

Om den nuværende ledighed siger sekretariatsleder i Konstruktørforeningen Kim Benzon Knudsen:

”Det er både glædeligt og forventeligt, at konstruktørledigheden igen er på vej ned, hvilket tyder på, at nogle af dimittenderne har fået arbejde. På det seneste har flere virksomheder i byggeriet meldt, at de har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft til fx bygherrerådgivning, bæredygtigt byggeri og projektledelse. I lyset af at 7 ud af 10 ledige bygningskonstruktører er dimittender vil jeg derfor opfordre disse virksomheder til at være mere modige og ansætte flere nyuddannede.”

I marts 2021 efterlyste Rambøll i Dagens Byggeri over 70 medarbejdere. Heriblandt ”yngre rådgivere, der er sultne efter en stejl læringskurve”. Samtidig kunne man på LinkedIn læse, at COWI havde 86 åbne stillinger, mens AFRY havde 34 stillinger – bl.a. inden for BIM og digitalisering.

Forventet stor vækst i byggeriet

Kim Benzon Knudsen forudser, at efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft i byggeriet fortsat vil stige.

”Byggeriet vil i lang tid fremover være i vækst bl.a. på grund af fjernelsen af anlægsloftet, frigivelsen af Landsbyggefondens midler og den nyligt aftalte nationale strategi for bæredygtigt byggeri. Det betyder dermed, at der vil blive endnu mere bud efter bygningskonstruktørerne,” siger Kim Benzon Knudsen og tilføjer:

”Forventningerne til en gunstig udvikling i byggeriet understreges yderligere af, at professionshøjskolen UCN i Nordjylland har valgt at oprette et ekstra hold til næste år, og at flere af de andre uddannelsessteder også overvejer at udvide optaget af bygningskonstruktører i de kommende år.”

Nyt job?

Find dit nye job på Konstruktørjob.dk

KF’s jobdatabase Konstruktoerjob.dk bugner p.t. af jobs. Se om dit nye job findes der:

Konstruktørjob