Gå til sidens indhold

Otte procent flere er optaget på konstruktøruddannelsen

1.140 nye studerende er i 2017 optaget på bygningskonstruktøruddannelsen, hvilket er en stigning på otte procent i forhold til sidste år. Der er stadig ledige studiepladser i Horsens, Aalborg, Næstved, Odense og Holstebro. Studerende kan få gratis medlemskab af KF.

VIA University College Aarhus_Foto VIA.jpg
Selvom søgningen til konstruktøruddannelsen de seneste år er steget, peger prognoser på, at Danmark kommer til at mangle 3.000-4.000 konstruktører i de kommende 5-10 år. Foto: VIA

1.140 er optaget på konstruktøruddannelsen – hvilket er 8 procent flere end ved det samlede sommer/vinter-optag i 2016.

Optaget på 1.140 gælder både den danske og den internationale linje, hvor henholdsvis 856 og 284 er optaget. Den internationale bygningskonstruktørlinje haft den største stigning – nemlig 12 pct. i forhold til 2016 har, mens den danske linje har optaget 6 pct. flere.

Der er stadig ledige studiepladser i Horsens, Aalborg, Odense og Holstebro. For den internationale linje er der kun plads i Horsens.

Læs mere om ledige studiepladser på hjemmesiden for Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Konstruktøruddannelserne optager studerende to gange om året.

2 pct. færre studerende søgte ind på en videregående uddannelse

I alt søgte 91.539 ind på en videregående uddannelse i 2017, hvor 65.165 ansøgere har fået tilbudt en plads. Det er 2 pct. færre end i 2016.

Vækst styrker konstruktøruddannelsens betydning

Om stigningen til konstruktøruddannelsen siger formand for Konstruktørforeningen Gert Johansen:

”Væksten på 8 procent konsoliderer konstruktøruddannelsen som den største videregående uddannelse inden for byggeriet, idet optaget til arkitekt- og bygningsingeniøruddannelserne tilsammen ligger på lidt under 1.400, mens konstruktøruddannelsen alene har 1.140 nye studerende. Jeg kan dog godt frygte, at optaget på konstruktøruddannelsen ikke er stort nok. For allerede nu er der en udbredt mangel på bygningskonstruktører flere steder i landet, og prognoserne peger på, at vi kommer til at mangle 3-4.000 konstruktører i de kommende 5-10 år.”

Gratis KF-medlemskab for studerende har mange fordele

På trods af udsigten til konstruktørmangel, glæder Gert Johansen sig naturligvis over det stigende antal studerende, som han opfordrer til at melde sig ind i Konstruktørforeningen (KF):

”Jeg er glad for, at interessen for konstruktørfaget er stigende og byder alle de nye studerende velkommen på den nye vej, de har valgt i livet. I den forbindelse vil jeg opfordre dem til at melde sig ind i KF. Det er nemlig den hurtigste måde at få en tilknytning til deres nye profession, da medlemskabet – der er gratis for studerende – bl.a. byder på netværksmøder med faglige input og debat samt relevant information og viden i både vores fagblad Konstruktøren og hjemmesiden Kf.dk. Desuden får de studerende også økonomiske fordele som fx rabat på kurser og billige forsikringer.”

Læs mere om gratis medlemskab for studerede, og hvordan man melder sig ind i KF.