Gå til sidens indhold

Regeringens plan om at lette byggeriet for visse regler vil forværre arbejdsmiljøet

Erhvervsministeren vil lette virksomheder i byggeriet for udgifter på 8. mio. kr. ved at lade byggeriansattes skrivebordsarbejde foregå i skurvogne frem for i midlertidige kontorbarakker. Det er en både uigennemtænkt og latterlig besparelse, siger KF’s formand Gert Johansen til Dagens Byggeri.

Formand for Konstruktørforeningen Gert Johansen. Foto: Nicolai Perjesi
Regeringens vil spare virksomheder for småpenge ved at lette dem for regler, der sikrer medarbejdernes helbred. Det er ikke i orden, siger KF's formand Gert Johansen i Dagens Byggeri.

"Mener ministeren virkelig, at vi skal håndtere milliondyre projekter i en skurvogn med en bærbar computer på skødet og en stor bunke dokumenter på en stol ved siden af?”

Det spørgsmål stiller KF’s formand Gert Johansen retorisk i Dagens Byggeri i forbindelse med et forslag til effektivisering, der indgår i regeringens nye udspil ’Mindre Bureaukrati – mere vækst’ – som er et af mange forslag, der skal ”lette snærende regler og administrative byrder for virksomhederne”.

Forslaget vil gøre det nemmere for byggeriets virksomheder at lade projektering, tegnestuearbejde og planlægning foregå i skurvogne som dem, håndværkerne holder pauser og klæder om i.

Ved at lette den byrde kan virksomhederne spare 8 mio. kr. ”frem mod 2020” – som er tidshorisonten for regeringen udspil.

En ”sølle besparelse på 8 mio.kr.”

Gert Johansen mener, 8 mio. kr. er en ”sølle besparelse”.

”Planen om at lette byrderne for virksomhederne er en rigtig tanke, hvis ikke det lige var, fordi det sker ved at forringe arbejdsmiljøet for byggeriets ansatte for en beskeden besparelse på sølle 8 mio.,” siger han til Dagens Byggeri og fortsætter:

”Det er tydeligt, at ministeren aldrig har arbejdet på en byggeplads, da det med hans forslag ikke ser ud til, at han er klar over, at byggeri ofte strækker sig over flere år, og at byggeledelse, koordination, tilsyn og en stor del af både design og projektering finder sted på selve byggepladsen og ikke i en tegnestue et andet sted. Derved adskiller den faste kontorplads sig ikke fra den midlertidige på en byggeplads, hvorfor den naturligvis skal opfylde de samme forhold, som Arbejdstilsynet stiller til faste arbejdspladser.”

KF siger NEJ TAK til regeringsudspil

Gert Johansen mener, at besparelsen nemt kan blive en meget større udgift for samfundet.

”Med ministerens forslag forventer jeg derfor, at arbejdsrelaterede skader for projekterende og tilsynsførende vil stige. Dårlige arbejdsstillinger øger fx risikoen for muskel- og skeletskader, hvilket øger nedslidningen. Samtidig skal alle de medarbejdere, der dagligt vil i kontakt med byggelederen, de projekterende eller arbejdsmiljøkoordinatoren, kunne komme ind og ud af kontoret via sikre adgangsveje. Så Konstruktørforeningen siger selvfølgelig nej tak til en besparelse, der både er latterlig lille og finansieres på ryggen af medarbejdernes helbred,” siger han til Dagens Byggeri.

Læs hele artiklen i Dagens Byggeri, 27. marts 2019

DEBAT

Følg debatten på Facebook

Se hvordan andre bygningskonstruktører reagerer både på artiklen i Dagens Byggeri om Erhvervsministeriets plan og om andre relevante debatemner.

Facebook
Læs mere om

Regeringens udspil

Læs mere på Erhvervsministeriets hjemmeside om regeringens plan: ’Mindre bureaukrati – mere vækst. Udspil til at lette snærende regler og administrative byrder for virksomhederne’ (det nævnte forslag er beskrevet på side 42 og har angivet beløbsstørrelse på side 26).

Mindre bureaukrati – mere vækst
Læs mere om

Regler for kontorarbejde

Arbejdstilsynet og Videncenter for Arbejdsmiljø står bage hjemmesiden "Arbejdsmiljø i Danmark", hvor du kan læse om reglerne for kontorarbejde. 

Vigtige regler for kontorer