Gå til sidens indhold

Robotterne er på vej ind i byggeriet

Det er et spørgsmål om tid, før robotterne gør deres indtog på byggepladserne. Erfaringer fra industrien viser, at den nye teknologi ikke stjæler arbejdspladser, men derimod vil skabe flere. Med robotter kan byggeriet forvente et bedre arbejdsmiljø med mindre fysisk nedslidning, en mere kreativ formgivning og en central rolle for bygningskonstruktører, mener bl.a. en robotekspert.

Robot At Work (20170623_120304).jpg
Teknologisk Institut og Robot At Work er involveret i et demonstrationsprojekt, hvor en robot både skal fræse og efterbehandlet en facade ved hjælp af bl.a. programmet Autodesk Fusion 360 og Robot At Works hardware. Robotten er den 'tingest', der er pakket ind i hvidt og holder en blå ledning. Foto: Robot At Work

”Robotter skal ses som håndværkerens forlængede arm.”

Det siger ingeniør Andreas Rune Fugl, Center for Robotteknologi på Teknologisk Institut, der sammen med Aalborg Universitet og to robotfirmaer – Robot At Work og CP Robotics – er involveret i et demonstrationsprojekt, som har fræset og efterbehandlet en facade med en robot.

”Rollen for Teknologisk Institut har overordnet været at få transformeret en 3D-tegning fra tegnerens bord til robotten, som herefter skal få værktøjet til at bevæge sig hen over facadens overflade,” siger Andreas Rune Fugl og fortsætter:

”Ved hjælp af programmet Autodesk Fusion 360 har vi programmeret, hvad der på tegningen skulle tages – eller fræses – væk og i hvilken rækkefølge, sådan at Robot At Work med deres hardware og værktøj kunne fræse navnet ’Korsløkke’ ind i facaden på det byggeri, vi har fået lov at afprøve projektet på.”

Robotter er gode til det kedelige og ensidige arbejde

Han anslår, at det nok ville have taget håndværkere 10 gange så lang tid at indgravere navnet, der er skrevet med skråskrift, fordi mønsteret både skulle opmåles og indgraveres med stor præcision.

Han mener dog ikke, at robotter på byggepladserne – som endnu kun er i sin vorden i Danmark – vil stjæle arbejdspladser.

”Robotter på en byggeplads vil stadig kræve mennesker, da de af mange grunde ikke kan køre fuldautomatisk. I vores projekt har robotten – uanset om den fræsede facade eller sprøjtede mørtel på – kun kunnet klare en bane på 70 cm x 120 cm ad gangen, før et menneske skulle flytte den. Desuden er robotter ikke velegnede til komplicerede ting som fx at fræse op mod en tagrykning. Så de håndværksmæssige udfordringer skal stadig løses af håndværkere,” siger Andreas Rune Fugl og fortsætter:

”En robot er rigtig god og effektiv til at foretage det kedelige og ofte slidsomme, gentagne arbejde på store, ’trælse’ overflader, der ikke kræver indsigt – som fx slibning. Det giver håndværkerne mere tid til at pleje detaljer i byggeriet.”

”Lige nu er robotter i byggeriet mest effektive, når det handler om 3D-ovefladebehadling og unik formgivning i beton, mens høj automatiseringsgrad stadig er for dyrt, fordi vi endnu mangler velegnede sensorer.”

Kreative facader og mindre slid

Netop kreativ, æstetisk formgivning af facader og bedre arbejdsmiljø er det, der ofte bliver fremhævet i byggebranchen som robotternes potentiale.

Det danske robotfirma WallMo har fx udviklet en robot, der kan løfte og montere tunge glasvægge og dermed aflaste for tunge løft. Den fynske robotvirksomhed Odico har specialiseret sig i at skære avancerede støbeforme til betonindustrien i flamingo (ekspanderet polystyren, EPS) på grundlag af CAD-tegninger, og entreprenør- og udviklingsselskabet NCC har ved flere lejligheder brugt droner til at overflyve byggepladser for på den måde at optimere sin planlægning. Flere steder i Danmark er man i gang med at teste 3D-printet byggeri af beton, hvilket både reducerer materialeforbruget og åbner mulighed for at give betonen alle slags former.

Læs mere om robotter i byggeriet i Konstruktøren nr. 4 2017