Gå til sidens indhold
Opdateret 05.12.23

Værd at vide om julelukning på arbejdspladsen

Hvis du er i tvivl, om hvilke regler der gælder for julelukning på din arbejdsplads, kan du læse nogle retningslinjer her.

Foto: Joanna Kosinsky
Foto: Joanna Kosinsky

Tiden mellem jul og nytår er for mange lig med ferietid. Men der er stor forskel på, hvordan forskellige virksomheder griber dagene mellem jul og nytår an.

Nogle virksomheder holder helt lukket, hvilket rejser en del spørgsmål om, hvad arbejdsgiver må i forbindelse med julelukning, og hvem der betaler for fridagene. Her får du et overblik over de hyppigst stillede spørgsmål.

Lukningen skal varsles

Din arbejdsgiver må gerne lukke arbejdspladsen mellem jul og nytår, så længe lukningen er varslet korrekt. Lukningen skal være varslet senest en måned før, hvilket gælder uanset, om det er hele virksomheden eller kun din afdeling, der er lukket. Dette kan også fremgå af virksomhedens personalehåndbog eller din ansættelseskontrakt.

Hvis varslingsreglerne ikke er overholdt, har du ret til løn under ferielukningen, uden at det tæller som ferie. Du skal i så fald gøre indsigelse over den for sene varsling. Vær opmærksom på, at det kan betyde, at du kan blive bedt om at møde på arbejde.

Du skal have ferie at holde fri for

Din arbejdsgiver skal så vidt muligt sikre sig, at du har feriedage med løn eller feriepenge nok til at dække alle de dage, virksomheden holder lukket.

Det gælder både for ferie med løn, du har nået at optjene inden december måned hos din nuværende arbejdsgiver og restferie på et feriekort eller hos FerieKonto, du har optjent hos en tidligere arbejdsgiver.

I 2023 er det dagene fra og med onsdag den 27. december til og med fredag den 29. december, der tæller med som feriedage. Den 25. og 26 december og den 1. januar er betalte helligdage.

Har du haft ferie med løn eller feriegodtgørelse til gode, uden at din arbejdsgiver har sikret, at du har feriedage med løn eller feriegodtgørelse at holde fri for mellem jul og nytår, skal arbejdsgiveren betale dig løn under ferien.

Undtagelser fra arbejdsgivers ansvar

Der kan være situationer, hvor din arbejdsgiver ikke har haft mulighed for at holde nok betalte feriedage tilbage til, at du kan holde ferien med løn.

Det kan fx være, hvis du er tiltrådt i et nyt job i december 2023 og ikke har feriepenge med fra tidligere ansættelse på et feriekort. I det tilfælde vil du stadig være forpligtet til at holde ferie i julelukningsperioden, men uden at du kan kræve løn under ferien af din nye arbejdsgiver.

Du kan måske kan få dagpenge

I særlige tilfælde – fx hvis du er ny på arbejdsmarkedet per 1. december 2023 – kan du have mulighed for at søge om dagpenge under den kollektive julelukning.

Det kræver dog, at du hverken har feriepenge (på feriekort eller hos FerieKonto, fx fra et studiejob) eller feriedagpenge (optjent under ledighed), som kan bruges først.

Kontakt din a-kasse (fx Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa) for at høre, om du har mulighed herfor. Hvis du har, skal du tilmelde dig jobcenteret fra første dag og stå til rådighed for arbejdsmarkedet i de hverdage mellem jul og nytår, du vil søge dagpenge for.

Ferie på forskud kan måske aftales

Har du ikke sparet nok ferie op, kan der være mulighed for at holde ferie på forskud. Det kræver en særskilt aftale med din arbejdsgiver om at du ’låner’ ferie, inden den er optjent. KF anbefaler, at du aftaler det skriftligt.

Hvis du aftaler med din arbejdsgiver, at du kan holde ’ferie på forskud’, vil antallet af feriedage blive trukket fra de feriedage, du optjener i den efterfølgende del af ferieåret.

Er du i tvivl, så kontakt sekretariatet.

Juleferie

KF holder lukket mellem jul og nytår

Konstruktørforeningens sekretariat lukker mellem jul og nytår. I presserende tilfælde kan du dog komme i kontakt med os ved at sende en mail til kf@kf.dk.

Læs mere her:

KF's sekretariat er lukket mellem jul og nytår

Er du kommet til skade under julefrokosten?

Kommer du ud for et uheld under din arbejdsgivers julefrokost, kan der være tale om en arbejdsskade.

Skader sket under julefrokosten, kan være arbejdsskader

Kontakt KF

Se her hvordan du kan komme i kontakt med KF's sekretariat

Kontakt KF