Frivillige 3D-printer gratis visirer til sundhedsfolk
Over 2.000 personer rundt om i Danmark er involveret i at 3D-printe og distribuere gratis visirer til landets sundhedspersonale for at modvirke den stigende mangel på værnemidler. Med en donation fra KF på 5.000 kr. til materialer kan Fablab på Zealand fortsat printe løs i døgndrift.
35 kilo plastfilament fordelt på 35 ruller.
Det gik en donation på 5.000 kr. fra Konstruktørforeningen til, efter at det teknologiske værksted Fablab på Zealand, Sjællands Erhvervsakademi, havde modtaget beløbet den 1. april 2020.
”Donationen fra KF har gjort os i stand til at fortsætte med at producere de plastholdere til visirer, som vi i døgndrift printer ud på Zealands ’farm’ af 3D-printere,” siger den ene af de to ledere af Fablab, elektroingeniør Hans Peter Haastrup-Nielsen, og fortsætter:
”Indtil nu har vi produceret over 1.500 holdere, der sammen med A4 laminieringsark og elastikbånd udgør de engangsvisirer, vi sammen med flere end 2.000 andre frivillige landet over gratis producerer og distribuerer til læger, sygeplejersker, hjemmehjælpere og andet sundhedspersonale, så de kan beskytte sig mod coronavirus, når de udfører deres arbejde.”
3D-printerfarm i eget hjem
På grund af coronakrisen, som har lukket det meste af Danmark ned, har Hans Peter Haastrup-Nielsen og hans kollega Helle Hauskov, flyttet Fablabs 16 printere hjem til deres privatadresser.
”Lige da vi var blevet hjemsendt fra Zealand i midten af marts, tog vi knap halvdelen af Fablabs 3D-printere hjem til os selv for dermed at kunne være i stand til at hjælpe de studerende, hvis de skulle få brug for det, nu da skolen var lukket. Men da vi gennem vores teknologinetværk erfarede, at en masse folk med 3D-printere var gået sammen om at producere visirer til sundhedspersonalet på grund af den stigende mangel på værnemidler, besluttede vi, at Fablab også skulle være med i projektet og flyttede resten af printerparken hjem,” siger Hans Peter og tilføjer:
”Det betyder, at Helle har fire 3D-printere i gang hos sig, mens jeg har en printerfarm 12, fordi jeg bor på en gård med meget plads.”
Ud over de to Fablab-folk er også en bygningskonstruktørstuderende og en underviser fra Zealand involveret. De står for henholdsvis afhentning/transport og pakning af værnemidlerne.
Frivillige producerer gratis visirer med 3D-printere
Bag initiativet med at producere gratis visirer til landets sundhedspersonale står Makers mod Corona – der er en samling af frivillige kræfter, der har adgang til 3D-printere, som kan ”printe visirholdere, der skal fungere som værnemidler mod Covid-19”.
Ideen er, at man som frivillig deltager bare kan gå i gang med at printe visirholderne ud fra særlige printfiler, info om filament og generelle anbefalinger til printindstillinger – som alt sammen findes på hjemmesiden Makersmodcorona.dk.
Visirerne – der i materialer koster omkring 8 kr. pr. stk. at producere – er godkendt til brug af Sikkerhedsstyrelsen under den nuværende sundhedskrise. Ifølge Hans Peter Haastrup-Nielsen betyder det bl.a., at Makers mod Corona har fået dispensation fra en række af de ”skrappe krav”, man normalt stiller til medicinsk udstyr.
På hjemmesiden kan man også se, at der over hele landet både er etableret lokale produktionsgrupper, ’drop off-punkter – hvor man kan aflevere sin produktion – og pakkecentraler, hvor de bestilte visirer bliver pakket og sendt afsted – alt sammen med gratis arbejdskraft og donationer, der indtil nu bl.a. har omfattet flere hundrede kilo filament, en masse transparenter, laminieringsark og indbindingscovers samt et sponsorat fra Post Nord, der gør det muligt at sende kasser med visir-kit rundt i landet.
Bestilling af visirer på Makersmodcorona.dk
Hvis man som privatperson, privat - eller offentlig virksomhed inden for sundhedsvæsnet ønsker at modtage gratis visirer, skal man blot sende en anmodning via hjemmesiden.
Ifølge hjemmesidens egen statistik har Makers mod Corona til sammen 3D-printet 45.000 visirholdere i perioden 27. marts til 12. april 2020. Blandt aftagerne er fx Hillerød Sygehus, Rigshospitalet og en lang række private, tandlæger, plejere, plejehjem og andre sundhedsfaglige grupper, der har akut mangel på beskyttelse.
Donation er udtryk for samfundssind
Om baggrunden for donationen på 5.000 kr. fra Konstruktørforeningen (KF) siger næstformand Kirsten Nielsen:
”Normalt yder Konstruktørforeningen ikke donationer og støtte til projekter – ud over sponsorater til aktiviteter for studerende som fx studieture og arrangementer. Men da jeg faldt over initiativet fra Zealand og erfarede, at de var ved at løbe tør for plastmateriale, blev KF’s formandskab hurtigt enig, om at det var en god måde for KF at udvise samfundssind på ved at donere materialer til Fablabs fortsatte produktion af gratis visirer til landets sundhedspersonale.”
Hvad består et visir af?
Til Makers mod Coronas visirer – der koster 8 kr. at producere, og som foræres væk til sundhedsfolk – bruges der:
- Filament (PLA, PETG) til den 3D-printede visirholder
- Transparenter eller lamineringsark som visir, der bliver klemt fast i holderen
- Et elastikbånd (4-6 mm), så visiret kan sidde fast på panden.
Folk med 3D-printere og andre frivillige er velkomne til at bidrage med:
- Produktion af visirholdere,
- Arbejdskraft fx i forbindelse med afhentning, levering og pakning af holdere
- Donation i form af materialer eller pengebeløb.
Hvad er Fablab?
Fablab Danmark – der er en del af Zealand, Sjællands Erhvervsakademi med adresse i Næstved – har fokus på fremstillingsteknologi og står primært til rådighed for de studerende med hensyn til, hvordan digitale udviklingsværktøjer virker, og hvilke programmer man kan benytte fx i 3D-printere, laserskærere og CNC-maskiner.
FabLab sælger også konsulentydelser inden for de fleste typer udvikling.
Læs mere på Fablabdanmark.dk og Facebook.
Makersmodcorona.dk
Makers mod Corona er en samling af frivillige over hele landet, som ønsker at være med til at beskytte sundhedspersonale mod smitte ved at printe visirholdere, der skal fungere som værnemiddel mod Covid-19.
Læs mere:
Makers mod CoronaAlt om corona
KF har oprettet et særligt site om corona, hvor du kan få svar på en række spørgsmål og få mere viden om den særlige situation, du står i som fx ansat, ledig og studerende.
Alt om coronavirus