Gå til sidens indhold

Ny begyndelse på Bornholm for ung bygningskonstruktør

Henrik Hansen slog til, da han i 2017 så et Facebookopslag fra Konstruktørforeningen om, at flere virksomheder på Bornholm søgte bygningskonstruktører. I dag er netværk og pendlerliv i Jylland skiftet ud med en ny tilværelse på Bornholm og gåafstand til jobbet på tegnestuen Steenbergs.

Henrik Hansen _Bornholm_Foto HH.JPG
Henrik Hansen arbejder primært som projekteringsleder og har på den bornholmske tegnestue Steenbergs både mere ansvar i alle byggefaser og mere varierede opgaver. Foto Henrik Hansen

Den 29-årige bygningskonstruktør Henrik Hansen havde kun været på Bornholm et par gange, da han sammen med sin kæreste tog beslutningen om at flytte til klippeøen midt i Østersøen – 400 km fra sin hjemby Vejle.

”Jeg så et opslag på Facebook fra Konstruktørforeningen om, at Bornholm søgte bygningskonstruktører og tænkte: ’Hvorfor ikke flytte til Bornholm? Det er jo et dejligt sted!”

Heldigvis syntes hans kæreste også, at det var en god ide. Så snart skiftede de deres lejlighed i Vejle og et dagligt pendlerliv på flere timer ud med et hus i Rønne, nye job og langt mere fritid.

”Det tager mig ikke mange minutter at komme på arbejde – Steenbergs Tegnestue – da jeg bor 900 meter derfra. Før tog det mindst en time hver vej mellem Vejle og Århus, hvor jeg arbejdede hos Sahl Arkitekter (der blev opkøbt af Rambøll i 2016, red.)”.

”Selvom vi nu har forladt venner, job og netværk og på en måde er startet forfra på Bornholm, befinder vi os jo stadig inden for landets grænser. Vi har købt et hus, som er billigere end i Østjylland, og vi har både fået søde, hjælpsomme naboer og er tæt på naturen, som vi begge holder af.”

Mere varierede opgaver på Steenbergs

Udover at transporttiden er væsentligt formindsket, er arbejdspladsen og opgaverne også anderledes.

”På Steenbergs er vi 15 ansatte, hvor vi på Sahl Arkitekter var omkring 40. Før sad jeg hovedsageligt og tegnede i Revit på et stort boligbyggeri i Århus. Nu arbejder jeg primært som projekteringsleder og har både mere ansvar i alle byggefaser og mere varierede opgaver – der spænder fra tilbygning til et misbrugscenter og renovering af fire skoler til et prisoverslag på ombygning af Bornholms Travbane.”

Han skal også oplære nogle af sine kolleger i at arbejde i 3D-tegneprogrammerne Revit/BIM.

Mange fordele og få ulemper

Selvom der er flest fordele i Henrik Hansen nye liv på Bornholm, er der også ulemper.

”Vi kan ikke bare lige tage forbi til fx en fødselsdag en hverdagsaften hos venner og familie i Jylland. Og hvis ikke vi har købt færgebillet i god tid, kan den hurtigt koste 800 kr. hver vej i bil. Er vi ude i god tid, kan vi slippe med 100 kr.”

Ud over sin spidskompetence i Revit/BIM og de gængse bygningskonstruktør-kompetencer forventer Henrik Hansen også at kunne gøre brug af sin uddannelse i den internationale certificeringsordning for bæredygtigt byggeri, DGNB.

”Bornholms Regionskommune har nedsat et klima- og bæredygtighedsudvalg, der skal være med til at understøtte visionen om at gøre Bornholm til et CO2-neutralt, bæredygtigt og klimavenligt øsamfund. Så jeg regner med, at mine DGNB-kompetencer vil blive sat mere i spil, og at min faglighed dermed bliver yderligere stimuleret og udfordret.”

Blå bog

Henrik Hansen

Henrik Hansen er 29 år og uddannet bygningskonstruktør fra VIA UC Horsens i 2014. Ansat på Steenbergs Tegnestue Aps i 2017. Har også arbejdet for Rambøll Arkitektur og Integreret design, 2016-2017, og Sahl Arkitekter, 2014-2016 (Sahl Arkitekter blve opkøbt af Rambøll  2016).