Gå til sidens indhold

Projekteringsleder for en skibakke på et bæredygtigt energianlæg

Bygningskonstruktør Jesper Boye Andersen er projekteringsleder for Skibakken, som også er taget på det nye, affaldsbaserede energianlæg Amager Bakke. På den 400 meter lange bakke kan offentligheden både dyrke skiløb, snowboarding, klatring og løb.

Jesper Boye Andersen_FOTO Nicolai Perjesi.jpg
Jesper Boye Andersen ses her på det 10.000 kvadratmeter skrånende betontag med det sorte tagpap, der snart vil få en skibelægning af blå og grønne plastplader. Men først skal der monteres flere lag af jordsubstrat, som skal sikres ekstra meget mod at blæse af på grund af den konstante vind, der befinder sig på taget. Foto: Nicolai Perjesi

Umiddelbart ville man nok forvente, at en kunstig skibane var hvid og ikke grøn. Men den 400 meter lange skibakke – der samtidig også er taget på det nye forbrændingsanlæg Amager Bakke – er i blå/grønne farver.

Den 34 årige bygningskonstruktør i tegnestuen BIG, Jesper Boye Andersen, der er projekteringsleder for Skibakken, forklarer:

”Den blå/grønne belægning er den, som professionelle og garvede skiløbere bruger sydpå, når der ikke er noget sne. Den er udviklet til at blive monteret på græsbakker og minder utrolig meget om sne. Det ved jeg, fordi jeg selv står på ski og har prøvet at stå på belægningen i Italien. Den fungerer stødabsorberende, fordi den er monteret oven på substrat med græs, hvilket er godt, hvis man falder.”

Ifølge Jesper Boye Andersen indikerer de fem grøn-blå farver – der ’zigzagger’ sig op ad bakken langs forbrændingsanlæggets aluminiumsfacade – sværhedsgrader, hvilket bliver mere tydeligt, når man står på toppen af skibakken i 85 meters højde og bedre kan se det kuperede terræn hele vejen ned.

Skibakken indvies i slutningen af 2018

Skibakken – der er tegnet af BIG og indvies før udgangen af 2018 – omfatter også skilift, transportbånd, løbestier, Europas højeste kunstige klatrevæg, crossfit-område, cafe og en udsigtsplatform på toppen af taget.

Selve forbrændingsanlægget under bakken er et af mest miljøvenlige og bæredygtige anlæg i verden og dækker 20 pct. af varmebehovet og 5 pct. af strømmen for borgerne i Hovedstadsområdet.

Amager Bakke er udtryk for ’hedonistisk bæredygtighed’

Jesper Boye Andersen har været involveret i byggeriet af Amager Bakke siden 2013 og har haft forskellige kasketter på undervejs – både som tegnende bygningskonstruktør, projektleder på arkitektdelen for tag, facader og administrationsafsnit i 10 etager og som projekteringsleder for hele det rekreative anlæg på taget.

I den ene side af bakken er der hele vejen op anlagt en løbesti af grå beton. Rundt omkring står mindre buske og træer på forhøjninger af jord. Bag nogle stiger der damp op.

”Alle vertikale installationer, der gennembryder tagfladen, vil også blive ført igennem beplantningen, da det jo ikke ér en bjergside, men et forbrændingsanlæg. Man kan godt sige, at industrien på en måde bryder igennem naturen. Industri versus natur!,” siger Jesper Boye Andersen og tilføjer:

”Hele Skibakken er et sigende udtryk for tegnestuens BIG’s ideal om ’hedonistisk bæredygtighed’, der går ud på at udvide begrebet ’bæredygtighed’ til også at omfatte sjov og leg.”

Ud over at gå, løbe eller tage skilift kan publikum komme op på toppen af skibakken med en glaselevator, der hele vejen til 12. etage har udsigt til både bagsiden af klatrevæggen og selve forbrændingsanlægget.

Læs mere om Jesper Boye Andersen og Amager Bakke i Konstruktøren nr. 4.

Nederste del af Skibakken_FOTO Nicolai Perjesi.jpg
Nederste del af den 400 meter lange kunstige skibakke på forbrændingsanlægget Amager Bakke. Foto: Nicolai Perjesi
Blå Bog

Jesper Boye Andersen

  • Alder: 34 år
  • Uddannelse: Bygningskonstruktør fra KEA i 2008, kandidat i digital design og kommunikation fra IT Universitetet i 2012 og diverse kurser i bl.a. BIM.
  • Job: Har siden 2013 arbejdet i BIG-Bjarke Ingels Group i flere funktioner bl.a. projektering og design og de seneste tre år som henholdsvis projektleder og projekteringsleder. I perioden 2008 til 2013 arbejdede han på tegnestuen Svalebæk.
Byggefakta

Skibakken på energianlægget Amager Bakke

  • Byggeperiode: 2015-2018
  • Areal: 10.000 m2
  • Budget: 82,4 mio. kr.
  • Bygherre: Fonden Amager Bakke
  • Arkitekt & totalrådgiver: BIG-Bjarke Ingels Group
  • Ingeniør: MOE
  • Landskab: SLA
  • Entreprenør: Malmros, Tscherning, Dansk Halbyggeri m.fl.

Læs mere om Amager Bakke på A-r-c.dk