Gå til sidens indhold
BR18

Ny guide skal effektivisere byggesagsbehandlingen

En ny guide udarbejdet af aktører på tværs af byggebranchen giver anvisninger til en mere effektiv forhåndsdialog mellem bygherre og kommune. Formålet er at klæde alle parter på til at skabe en bedre dialog og undgå spildprocesser.

Foto: Carlo Villarica

Hvor går det typisk galt, hvem skal inddrages, og hvordan forbereder man en forhåndsdialog?

Det er noget af det, du kan få svar på i en helt ny guide om den gode forhåndsdialog, som har til formål at skabe mere effektiv dialog med kommunerne forud for byggeansøgningen.

Guiden, der netop er udgivet, er skabt i samarbejde mellem byggeriets organisationer.

Viden om forhåndsdialog ønskes

Anledningen er, at de nye procedurer for byggesagsbehandling har udfordret parterne i byggeriet, hvilket har skabt et behov for mere viden om forhåndsdialogen.

Forhåndsdialogen har til formål at afdække myndighedsforhold, som kan påvirke byggeprojektet på et tidligt stadie i processen, så ansøger kan nå at tilpasse projektet, inden byggeansøgningen sendes afsted.

Derfor er en række aktører på tværs af byggebranchen gået sammen om at udarbejde en guide, der giver anbefalinger til, hvordan en forhåndsdialog kan blive mere effektiv. Hanne Ullum, der er vicedirektør i Bygherreforeningen, siger:

”En effektiv, positiv og konstruktiv forhåndsdialog, der afklarer væsentlige spørgsmål, inden de kommer til at udgøre hindringer for byggeprocessen, er i alle parters interesse. Knasterne i det konkrete projekt skal ryddes af vejen så tidligt som muligt. Derfor er formålet med denne guide at videreformidle anbefalinger til at håndtere den gode forhåndsdialogsproces og synliggøre hvilke opgaver, der ligger hos de kommunale sagsbehandlere, og hvilke der ligger hos bygherreteamet.”

KF bakker op om guiden

Guiden får opbakning af Konstruktørforeningen (KF), som også har været involveret i udarbejdelsen af den.

Jette Leth Fejerskov Djælund, som er næstformand i KF, siger:

”Vi skal have de gode eksempler frem og have fokus på samarbejdet, så vi kan være med til at gøre byggesagsprocessen så enkel, smidig og værdiskabende som muligt, i stedet for at det bliver for dyrt, for langsomt og for besværligt. Det vinder både byggebranchen og samfundet på. Derfor er vi rigtig glade for denne guide.”

Også medlem af KF’s bestyrelse Maria Riise mener, at den nye guide giver en god ramme for den gode forhåndsdialog. Hun siger om guiden:

”Den giver et tydeligt billede af, at alle parter ønsker at skabe den optimale proces omkring et projekt, men belyser samtidig de vilkår, som parterne arbejder under. Guiden er et kærkomment tiltag som kan være et redskab for både bygherre-teamet og myndighederne til at opnå en fælles forståelse.”

Guiden er lanceret den 23. august 2023 og vil blive præsenteret på forskellige arrangementer over hele landet i efteråret 2023.

Hent guiden til den gode forhåndsdialog

Du kan hente den gratis guide her som pdf:

En Guide Til Den Gode Forhåndsdialog

Parterne bag guiden

Arbejdsgruppen bag guiden er:

  • Bygherreforeningen
  • Danske Arkitektvirksomheder
  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører – FRI
  • DI Byggeri
  • TEKNIQ Arbejdsgiverne
  • Konstruktørforeningen (KF)
  • KL / DABYFO
  • Københavns Kommune.

Guiden er finansieret af Grundejernes Investeringsfond (GI).

Find mere viden om byggeriet

I KF's vidensbank finder du bunker af viden om fx byggeteknik, bæredygtighed og renovering. Som konstruktør eller underviser på konstruktøstudiet kan du også få publiceret viden, du selv producerer, der. 

Tjek Bygbart.dk ud