AC-formand er positiv over for ny kandidatreform
Akademikernes formand Lisbeth Lintz er umiddelbart positiv over for det nye, brede forlig om en kandidatreform især med hensyn til erhvervskandidatuddannelserne. Hun opfordrer dog til ekstra tiltag, så bachelorstuderende og små og mellemstore virksomheder bedre kan finde hinanden omkring en erhvervskandidat.
”Selvom jeg fortsat ikke er overbevist om, at Danmark har brug for kortere kandidatuddannelser, så skal både regeringen og aftalepartierne have ros for forløbet. De har faktisk lyttet til parterne og vores bekymringer. Det vækker håb, og vi er allerede ved at iklæde os arbejdstøjet.”
Det siger Akademikernes formand Lisbeth Lintz i en pressemeddelelse om det brede reformforlig om universitetsuddannelserne, som regeringen indgik med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 27. juni 2023
Hun er glad for forbedringerne i forhold til regeringens oprindelige udspil:
”Jeg er lettet over, at eksperimentet trods alt er blevet mindre. Det er afgørende, at aftalepartierne er landet på en 30 % omlægning af kandidatuddannelserne, hvoraf kun 10 % er på nye 1-årige kandidatuddannelser.”
Akademikerne (AC) repræsenterer 480.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse fordelt på 28 faglige organisationer - heriblandt KF med sine mere end 10.000 medlemmer.
Hver 5. skal optages på kortere kandidatuddannelser
Reformen indebærer bl.a.:
- Størstedelen af de kandidatstuderende skal fortsat læse på en kandidatuddannelse på 2 studieår.
- En del af de studerende skal optages på en ny kandidatuddannelse på 1¼ studieår eller en ny og fleksibel erhvervskandidatuddannelse, hvor den studerende arbejder og uddanner sig parallelt. Ambitionen er: I 2028 skal 10 % optages på en kandidatuddannelse på 1¼ studieår og 10 % på en fleksibel erhvervskandidatuddannelse.
- Antallet af studerende på universiteternes bacheloruddannelser skal sænkes med 8 % bl.a. for at få flere i til i fremtiden at søge mod de professionsrettede bacheloruddannelser.
- Antallet af internationale studerende skal forøges.
AC: Matchordning for bachelorer og virksomheder
Akademiker-formand Lisbeth Lintz er særligt positivt stemt over for, at den største omlægning kommer på erhvervskandidatuddannelserne, og at politikerne samtidig har taget noget af den urealistiske hastighed ud af indfasningen.
Hun mener dog, at hvis ambitionen om, at optaget på erhvervskandidaten skal stige fra 2 % i dag til 20 % i 2032, skal de private og de offentlige arbejdsgivere i langt større omfang påtage sig et uddannelsesansvar.
I den forbindelse har AC et forslag:
”Vi har fra Akademikerne foreslået en særlig matchordning. Den skal hjælpe bachelorstuderende og de små og mellemstore virksomheder til at finde hinanden og indgå forpligtende aftaler om en erhvervskandidat. Uden sådan en matchordning er vi bange for, at det hele forbliver ved de gode intentioner.”
Læs hele AC’s pressemeddelelse.
Reform af universitetsuddannelserne
Læs mere på hjemmesiden for Uddannelses- og Forskningsministeriet om det brede reformforlig om universitetsuddannelserne, som regeringen har indgået med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti:
Ny kandidatreformFRI er ikke glad for kandidatreform
”Det er meget lidt positivt, der kan siges om reformen.”
Det siger FRIs adm. direktør Henrik Garver om den nye kandidatreform vedtaget i Folketinget 27. juni 2023.
Han mener kun, at der er fire positive elementer at fremhæve. Læs hvorfor på hjemmesiden for Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI):
Se kritik af kandidatreform