Gå til sidens indhold

Opfinder et nyt koncept for montering af vinduer

Bygningskonstruktør Marius Øvrum får mange ideer til opfindelser og design – bl.a. et koncept for montering af vinduer, som gør processen nemmere, hurtigere og billigere.

Marius Øvrum3.jpg
Her ses Marius Øvrum (th.), da hans WinIn-metode blev afprøvet i forbindelse med opførelsen af 93 almene boliger for Vestsjællands Almene Boligselskab. Alle byggeriets 540 vinduer blev monteret af håndværkerne på kun tre uger for de tre blokke. Foto: WinIn

Hvad har en ny slags vinduesbeslag og designerlamper med hinanden at gøre?

Svaret er, at de er opfundet af samme person – bygningskonstruktør Marius Øvrum.

Ved siden af sit fuldtidsjob som projektleder i Kullegaard Arkitekter – hvor han har været i 16 år – får den 45-årige bygningskonstruktør mange ideer til design og koncepter, hvilket udover lamper og vinduesbeslag også omfatter nye produkter til byggebranchen, og hvordan man kan komme noget af trængslen i trafikken til livs.

Lige nu ligger hans fokus på at udbrede kendskabet til projektet WinIn, der både omfatter vinduesbeslag, et særligt værktøj til at montere dem med og en ny logistikproces.

Sparer tid, afdækning og fugt

”Min ide til WinIn var oprindeligt tænkt som en måde at forbedre arbejdsmiljøet på, fordi en kollega over for en vinduesproducent havde givet udtryk for, at han savnede en lettere måde at montere vinduer på, da processen løbende er blevet besværliggjort og fordyret af stigende arbejdsmiljøkrav til løft,” siger Marius Øvrum, og fortsætter:

”Det satte tanker i gang hos mig om, at det ville være smart at montere både vinduer og betonelementer i et råhus ved at bygge én etage ad gangen og samtidig lukke den af indefra med vinduerne, som skal hejses op af samme mobillift eller tårnkran, der hejser betonelementerne op.”

”På den måde kan man undgå at lade råhuset stå i lang tid med vindueshuller, der skal lukkes midlertidigt af med plast. Udover at det giver et bedre arbejdsmiljø med mindre træk og kulde, er der også penge at spare, fordi man både undgår processen med midlertidig aflukning, stilladsudgifterne til montering af vinduer udefra og hindrer en for stor opfugtning af råhuset, fordi tørringen af det starter tidligere.”

Vindueskoncept omfatter beslag, værktøj og logistik

Kort fortalt går WinIn ud på med et særligt beslagværktøj at montere fire-seks aflange beslag, som vinduet midlertidigt hænger på med en foreløbig tætning, indtil det bliver skubbet endeligt på plads i lysningen. Forinden er vinduet på yderkarmen beklædt hele vejen rundt med en dampspærre-film, så man undgår at skulle montere en sådan bagefter – hvilket ifølge Marius Øvrum er kilde til både besvær og unødigt tidsforbrug.

Om sit vindueskoncept siger han:

”WinIn er ikke kun patenterede beslag og beslagværktøj, men også et logistikkoncept, der betyder, at vinduer kan monteres meget hurtigere end normalt. Uvildige målinger har vist, at det i gennemsnit tager i alt 18 minutter at montere hvert vindue fordelt over to faser. Dog kan der godt gå flere måneder mellem fase 1 og fase 2.”

Indtil videre har beslag og koncept været afprøvet i forbindelse med opførelsen af 93 almene boliger for Vestsjællands Almene Boligselskab, tegnet af Kullegaard Arkitekter, i Holbæk.

Læs hele artiklen om Marius Øvrum i Konstruktøren nr. 1 2020.

Blå bog

Marius Øvrum, 45 år, er uddannet som bygningskonstruktør i 2000 fra Københavns Erhvervsakademi (KEA) og har været ansat hos henholdsvis Kaplan Arkitekter 2000-2003 og Kullegaard Arkitekter fra 2003, hvor han i dag primært arbejder som projektleder.

Læs mere om Marius Øvrums aktiviteter på WinIn.dk, Woodumix.com og Kullegaard.dk.