Gå til sidens indhold

Materialer

Her finder du henvisninger til, hvor du kan få mere viden materialer, når du bygger nyt. Søger du viden om, hvordan du håndterer fx farlige materialer eller hvilke materialer man brugt tidligere, så kig i venstremenuen under 'Renovering'.

 • Byggebasen: Byg bæredygtigt

  ByggeBasen, der er byggecentrenes online produktportal, samler mere end 400 leverandørers dokumentationen af deres mere end 600.000 bæredygtige produkter.

  Læs mere

  Byggebasen.dk

 • Viden om hvordan du vælger bæredygtigt

  På hjemmesiden 'Vælg bæredygtigt' kan du læse mere om, hvilke overvejelser du kan gøre dig, når du skal vælge bæredygtigt. Det kan fx være overvejelser om at:

  • Spare på ressourcerne
  • Skabe godt indeklima
  • Bygge ombyggeligt
  • Bygge holdbart

  Men det kan også være, hvad du skal overveje i forhold til bygningsdele som fx:

  • Konstruktion
  • Facade og tag
  • Indendørs og udendørs flader
  • Vinduer og døre
 • Fremtidens byggematerialer

  "Vores fælles naturressourcer er ikke ubegrænsede, og derfor er det vigtigt med en effektiv styring af den måde vi bruger vores ressourcer i byggeriet, også dem, der opstår som affald, når bygninger bliver renoveret eller revet ned. FN’s verdensmål nr. 12 handler om ansvarligt forbrug og produktion og sætter delmål om, at vi inden 2030 skal have en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcer samt at affaldsmængden skal reduceres. I Danmark har vi mineralske råstoffer som sand, grus, ler og kalk til rådighed, og vi har gennem tiderne benyttet dem til at lave anlægsprojekter og byggematerialer."

  Sådan indledes publikationen Fremtidens byggematerialer - har vi mangel på råstoffer?, som både har undersøgt, om der vil komme mangel på råstoffer i byggeriet, og hvordan sekundære råstoffer i form af byggeaffald kan anvendes i byggeriet igen. 

  Publikationen, der er udgivet i 2020, er udarbejdet af Teknologisk Institut med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.

 • Genbrug træ fra byggepladserne

  Masser af træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser kan genbruges, men meget af det ender hvert år som brændsel. 

  Derfor har STARK oprettet et initiativ, de kalder GENTRÆ. Det går ud på, at de indsamler byggepladstræ, renser det og sælger det igen i den lokale STARK, side om side med det konventionelle "nye" træ. 

  Læs mere om GENTRÆ på STARK.dk

 • Indeklima

  Indeklimafilm.dk finder du små videoer om fx belysning, dagslys, luftskifte og skimmelsvamp. 

 • Spar energi i byggeriet

  Sparenergi.dk har Energistyrelsen oprettet et site, hvor du kan få gode råd om, hvordan du sparer på energien alt efter om du er bygherre, rådgiver, entreprenør, håndværker eller energiansvarlig. 

  I topmenuen på sitet, kan du også finde energiforbrug og energiløsninger i det offentlige, gode råd om el, varme og energirigtige løsninger til forbrugere eller viden om, hvordan du får tilskud til grøn omstilling. 

  På hjemmesiden byggeriogenergi.dk finder du en række nyttige værktøjer til at opnå energirenovering i høj kvalitet - bl.a. værktøjer til at tolke energikravene i bygningsreglementet, beregnere og guider om en lang række forskellige emner. Der er værktøjer til brug i både enfamiliehus og boligejendomme.

 • Hent en guide til at genanvende gamle materialer i nye produkter

  Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) har udgivet en guide til, hvordan materialeproducenter kan genanvende gamle byggematerialer i nye produkter. Det reducerer både ressourcespild og brugen af nye råvarer. Hent guiden 'Sådan anvender du gamle materialer i nye produkter' på vcob.dk.

   

Artikler om BYG-ERFA-blade

I hver udgave af KF's medlemsblad skriver en artikel med byggeteknisk viden på baggrund af BYG-ERFAs erfaringsblade. Vi har samlet online-versionerne her: 

Se artiklerne om BYG-ERFA-blade

Få også viden om renovering

Vigtig viden om renovering ligger spredt på på forskellige hjemmesider. Vi har samlet et udvalg af den vigtigste viden her på siden: 

Renovering