Gå til sidens indhold

OK23: Håndtering af uorganiserede kolleger

Overenskomstforhandlingerne er godt i gang på det private område. Har du kolleger, der ikke er organiserede i en fagforening, kan det være en ide at tale med dem om, hvordan de står, hvis der udbryder konflikt. Her får du KF’s tips til, hvordan du kan gribe det an.

Foto: Nicolai Perjesi

Overenskomstforhandlingerne er godt i gang på det private område. Konstruktørforeningen (KF) venter tålmodigt på, at Dansk Industri får afsluttet forhandlingerne med CO Industri. Først når de er gennemført, kan KF’s forhandlere komme i gang med forhandlingerne på arkitektområdet.

Ingen ved, hvordan det hele ender. Det kan både ende med forlig og med konflikt. Derfor giver KF dig til en række tips til, hvad du kan gøre, hvis du finder ud af at en kollega ikke er organiseret i en fagforening.

Hvordan håndterer jeg kolleger, der ikke er medlem?

  1. Du kan oplyse din kollega om, at det alene er medlemmer af en fagforening, der er sikret mulighed for konfliktstøtte.
  2. Du kan oplyse din kollega, som ikke er medlem af den fagforening, at vedkommende skal møde på arbejde under hele konflikten, med mindre det ikke er muligt, hvis fx transportsektoren bliver ramt. Er det ikke muligt, står vedkommende i princippet uden indtægt, da man ikke er berettiget til at modtage konfliktstøtte.
  3. Det kan også være en ubehagelig oplevelse, at være blandt de få medarbejdere, der skal møde op under en konflikt.
  4. Under konflikten skal vedkommende udføre sine normale opgaver og må ikke udføre arbejde omfattet af konflikten. Det kan være et pres, hvis arbejdsgiveren prøver at få opgaver udført, som ellers laves af en strejkeramt kollega.
  5. Du kan fortælle vedkommende, at det vil være en god idé at være en del af fællesskabet, da resultaterne kun opnås ved at stå sammen. Hvert et medlem er vigtigt.
  6. Du kan råde vedkommende til at rette henvendelse til jeres tillids- eller fællestillidsrepræsentant for at høre, hvordan de vil stå under en konflikt.
  7. Hvis du er medlem af KF, men ansat på en overenskomst, hvor KF ikke er part, anses du som uorganiseret. Det er typisk overenskomster inden for FH’s område (Fagbevægelsens Hovedorganisation), hvor CO Industri eller TL er part. Som eksempler kan nævnes Industriens Funktionæroverenskomst eller TL’s Teknikeroverenskomst. Du er i så fald ikke omfattet af konflikten og kan ikke udtages til strejke eller lockout, og du skal have din sædvanlig løn.
  8. Du skal huske skriftligt at oplyse din arbejdsgiver om, at du ikke er omfattet af den varslede konflikt, og at du stiller din arbejdskraft til rådighed.
  9. Du vil altid være omfattet af overenskomsten på dit ansættelsesområde uagtet dit medlemskab.  
  10. Husk, at din arbejdsgiver ikke har krav på at vide, hvilken fagforening du er medlem af.  

Find din tillidsrepræsentant

Føler du dig usikker på opgaven, så kontakt din tillidsrepræsentant. Se hvem de er her: 

Find din tillidsrepræsentant

Vælg en tillidsrepræsentant

Har I ikke en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, så kan I se her, hvordan I kan vælge en: 

Valg af tillidsrepræsentant

Kontakt KF

Du kan også vælge at kontakte KF for yderligere råd og vejledning: 

Kontakt KF