Gå til sidens indhold

Ansøgning og cv

Det kræver øvelse at skrive en god ansøgning. Læs her, hvordan du kan skrive en ansøgning og et cv, der bringer dig tættere på en jobsamtale - som du også får gode råd om.

Formålet med en jobansøgning er at komme til jobsamtale.

Din ansøgning og cv skal supplere hinanden. Ansøgningen er et salgsbrev, der skitserer de væsentligste ting om dine kompetencer og dig som person i relation til det job, du søger. Cv’et skal yderligere uddybe din baggrund og kompetencer.

Før du går i gang med at skrive en ansøgning, find da ud af så meget som muligt om det sted, du søger arbejde: Googl virksomheden, gå ind på virksomhedens hjemmeside, tjek LinkedIn for at se, om du kender nogle af medarbejderne og ring evt. til den kontaktperson, der ofte er nævnt i stillingsopslaget og spørg ind til stillingen.

Når du ved noget om virksomheden, kan du bedre målrette din ansøgning – uanset om du skriver en opfordret eller en uopfordret ansøgning. Dermed har du en større chance for at komme til en jobsamtale.

Det er altid en god ide at få hjælp til din ansøgning og dit cv af KF, der kender din profession og branchen. Kontakt KF for feedback og sparring.

 • Hvordan skriver jeg en god ansøgning til et jobopslag?

  1) Målret ansøgningen til jobopslaget

  Send aldrig en standardansøgning, da det får dig til at virke uengageret og overfladisk. Målret altid ansøgningen til den enkelte arbejdsplads og sørg for, at din ansøgning besvarer jobopslaget. 

  Sammenhold den færdige ansøgning med jobannoncen og tjek, om ansøgningen afspejler de behov, virksomheden efterlyser.

  Husk, at virksomheden er interesseret i, hvad du kan tilbyde, ikke hvad du selv vil få ud af at arbejde der. Så skriv fx ikke: ’Jeg ønsker en spændende hverdag’ eller ’Jeg vil gerne have en stilling med afveksling og udfordringer’ – medmindre virksomheden konkret tilbyder disse ting i stillingsopslaget.

  2) Drop livshistorien

  Spild ikke plads på at fortælle din livshistorie. Du skal bruge ansøgningen til at fortælle virksomheden, hvordan du vil udfylde den ledige stilling, og hvordan du og dine kompetencer vil være en gevinst for arbejdspladsen. Så lad være med at skrive sætninger som ’Jeg blev færdiguddannet i 1990, og så var jeg ansat der og der’. Alt det hører til i cv’et.

  Der er heller ingen grund til at komme ind på specifikke projekter, medmindre det er relevant for stillingen eller virksomheden.

  3) Fortæl om dig selv som person og kollega

  Arbejdsmiljøet på en arbejdsplads er vigtigt. Derfor er det en god idé at fortælle lidt om, hvordan du er som person eller kollega uden at bruge for mange klicheer. I stedet for at skrive, at du er forandringsparat og en god kollega, så skriv, hvordan det kommer til udtryk i konkrete situationer. Underbyg dine udsagn med eksempler.

  4) Den sidste ’finish’

  • Pas på med for mange klicheer som ’Jeg søger et spændende og udfordrende arbejde’ og ’Jeg kan have mange bolde i luften’.
  • Ansøgningen skal helst kun fylde en side, så arbejdsgiveren hurtigt kan danne sig et indtryk af dig i bunken af ansøgninger. Men en velskreven ansøgning på to sider med 'lækkert' layout er bedre end en ansøgning, hvor alt er presset sammen på én side.
  • Få nogen til at læse korrektur og give feedback.
  • Send ansøgning og cv som en pdf-fil. På den måde undgår du, at dit layout går tabt på den elektroniske vej fra din computer til andre computere og systemer.
  • Sørg for, at der er sidenummer på, og at dit navn og din adresse står på alle sider, hvis virksomheden kommer til at rode rundt i ansøgningerne.

  Se eksempel på en god ansøgning hos FTF-A.

 • Hvordan skriver jeg en god, uopfordret ansøgning?

  Hvis du skal skrive en uopfordret ansøgning, gælder de fleste af de samme råd som for en stilling, der er slået op. 

  Den store forskel mellem en uopfordret ansøgning og en opfordret er, at du ikke har et stillingsopslag at læne dig op af. Derfor skal du gøre dig umage med at fortælle, hvad du mere konkret kan byde på, og hvordan virksomheden kan bruge dine kompetencer.

  Brug tid på at klarlægge virksomhedens behov og skriv, hvordan du vil kunne udfylde en stilling netop hos dem. Du kan evt. kontakte den virksomhed, du er interesseret i, og høre hvilke jobmuligheder der er, hvad de lægger vægt på hos ansøgere, samt hvem man konkret skal stile ansøgningen til. 

  En klassisk fejl ved uopfordrede ansøgninger er, at de er for generelle, så virksomheden ikke kan se, hvilken stilling du reelt gerne vil have.

  Selvom det kan være svært at målrette en ansøgning til en stilling, der ikke er slået op, bør du alligevel gøre dig nogle overvejelser om, hvad du søger efter, og vise det i ansøgningen.

  Få gode råd til den uopfordrede ansøgning hos FTF-A.

 • Hvordan skriver jeg et godt cv?

  Når du søger job, er det vigtigste dokument faktisk dit cv, da mange arbejdsgivere læser cv’et før selve ansøgningen. Du bør derfor bruge mindst lige så lang tid på at målrette dit cv, som du bruger på at målrette din ansøgning til en bestemt stilling.

  Dit cv er en oversigt over din erhvervserfaring, uddannelser og relevante kurser, kompetencer, personlige data, fritidsinteresser og referencer på tidligere arbejdsgivere. Målet med cv’et er at give arbejdsgiveren et billede af, om du besidder de nødvendige kompetencer. Dit cv bør maksimalt være 5 sider langt.

  Hvor ansøgningen peger fremad mod det nye job, ser cv’et tilbage på dine erfaringer og de kompetencer, du har med dig.

  Det gode cv skal:

  • Være målrettet det job, du søger
  • Være oplysende, korrekt og sagligt (ikke-branchefolk skal kunne forstå, hvad du har lavet)
  • Være sat pænt op og nemt at overskue
  • Være uden stavefejl og forkerte navne
  • Være opbygget som enten et kronologisk/klassisk cv eller et kompetence-cv
  • Indeholde alle dine relevante kompetencer
  • Ikke indeholde detaljer, som er irrelevante for arbejdsgiveren (fx hvor du gik i folkeskole)
  • Meget gerne være skrevet i punktform
 • Hvad er et kronologisk/klassisk cv?

  Det kronologiske/klassiske cv er bygget op, så det nyeste står først, opdelt i kategorier som erhvervserfaring, uddannelser, kurser, dine færdigheder inden for sprog og it, fritid, frivilligt arbejde og referencepersoner. 

  Det kronologiske cv bliver ofte brugt, når man søger job inden for samme branche eller fagområde, som man arbejder inden for i dag.

  Se eksempel på et kronologisk CV hos FTF-A.

 • Hvad er et kompetence-cv?

  Er du nyuddannet, eller vil du skifte branche, kan du overveje at sende et kompetence-cv i stedet for et kronologisk cv.

  Fordelen ved et kompetence-cv er, at du kan fortælle, hvad du kan, uden at du behøver at have et job eller en særlig erfaring knyttet til dine kompetencer.

  Hvor du i et kronologisk cv skriver dine job og uddannelser i kronologisk rækkefølge (med det seneste først), skal kompetencerne stå først i et kompetence-cv. Men du skal stadig også skrive dine joberfaringer, uddannelser, sprog- og it-færdigheder samt fritidsinteresser på dit kompetence-cv.

  Giv dine kompetencer en overskrift, fx ’projektledelse’ og ’byggeledelse’. Under hvert punkt skriver du, hvilke kompetencer og erfaringer du har, og evt. hvilke metoder du bruger. Gør dig umage med overskueligheden, så du ikke unødigt forvirrer arbejdsgiveren. Man skal på et minut kunne sætte sig ind i dit cv og ikke skulle lede rundt for at danne sig et overblik.

  Se eksempel på et kompetence-cv hos FTF-A.

 • God råd om jobsamtalen
  1. Gensidig afklaring: Der er to formål med jobsamtalen: Virksomheden skal overbevises om, at du er den rette til stillingen, og du skal finde ud af, om virksomheden er den rette for dig.

  2. Ansøgning og jobopslag: Læs jobopslaget og din egen ansøgning grundigt inden jobsamtalen, så du både kan komme med relevante spørgsmål og svare på virksomhedens spørgsmål.

  3. Pitch dig selv: Øv dig i at præsentere dig selv på tre minutter, så du kan fortælle om, hvem du er, hvorfor du søger stillingen, og om din baggrund og dine interesser. Tænk over, hvad virksomheden vægter og fokuser på det. Forbered også svar på, hvad dine tre stærke og tre svage sider er.

  4. Vær klar til lønudspil: Vær klar til at svare på, hvad du vil have i løn og husk, at lønpakken også kan indeholde andet end penge. Lønnen kan variere alt efter, hvad vilkårene er for pension, feriefridage og overtidsbetaling.

  5. Vær til stede: Mød til tiden til samtalen, hils på alle tilstedeværende og hold øjenkontakt. Tænk over dit kropssprog, lyt til, hvad der bliver sagt og lad andre tale ud. Til sidst i samtalen kan du spørge til det videre forløb og til, hvornår du bliver kontaktet.

   Kontakt KF for at få sparring på jobsøgning og jobsamtale.
Rådgivning

Få hjælp til din ansøgning

Har du brug for sparring eller konkret feedback, så send din ansøgning til KF og få den gennemgået. Send også både cv og jobannoncen med.

Send KF en mail

Læs mere

Få gode eksempler til ansøgning og cv på FTFa's hjemmeside og downloade evt. skabeloner. 

Eksempler og skabeloner på FTFa.dk