Gå til sidens indhold

Cirkulært byggeri

Her finder du viden om cirkulær økonomi og cirkulært byggeri.

 • Vejledninger om bæredygtigt byggeri

  På Værdibygs hjemmeside kan du hente følgende vejledninger om cirkulært byggeri:

  På Københavns Kommunes hjemmeside, kan du hente deres håndbog i cirkulær økonomi, Byggeri København, Københavns Kommunes bygherreenhed, den 3. udgave af Håndbog i cirkulær økonomi. Den samler erfaringer fra 9 projekter, bidrager til diskussionen om, hvordan vi arbejder med cirkulær økonomi, og den giver konkrete bud på nogle cirkulære elementer, man kan tage fat i i sit byggeprojekt.

 • Afsæt brugte byggematerialer til genbrug

  Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) har udgivet Genbrugsguiden, hvor du finder en oversigt over virksomheder og andre aktører, der kan modtage brugte byggematerialer til genbrug eller forberedelse til genbrug.

  Genbrugsguiden omfatter ikke kommunale genbrugspladser, oplagringspladser eller virksomheder, der er listet i affaldsregisteret.

 • Håndbog i cirkulær økonomi

  Københavns Kommunes Borgerrepræsentation besluttede den 19. september 2019, at alle nye byggeprojekter under Byggeri København skulle screenes for, om og hvordan der kunne arbejdes med cirkulær økonomi i projekterne. En række projekter fik dermed et klart politisk mandat til at arbejde med cirkulær økonomi.

  Håndbogen opsamler den viden og erfaring, der er skabt gennem projekterne i denne håndbog.

  Håndbogen er delt op i fire dele:

  1. Første del beskriver Byggeri Københavns tilgang til cirkulær økonomi, og hvordan vi arbejder med det i vores byggeprojekter.
  2. Anden del er Byggeri Københavns cirkulær økonomi-liste, hvor vi har samlet en række bud på, hvad der konkret kan arbejdes med i det enkelte byggeprojekt.
  3. Tredje del er Byggeri Københavns erfaringsopsamling fra projekter, der arbejder med cirkulære tiltag.
  4. Fjerde del er referencerne til den litteratur, der er brugt.

  Hent København Kommunes håndbog i cirkulært byggeri

 • Find 5 Green papers om cirkulært byggeri

  På Circle House Lab finder du 6 green papers om cirkulært byggeri, hvor du fx både finder viden, analyser, dokumentation og gode eksempler. De seks green papers er:

  1. Bygnings- og materialepas, som dækker over dokumentation af produkter og byggeriers egenskaber og genbrugelighed.
  2. Selektiv nedrivning handler om, hvordan vi bliver bedre til genbrug og genanvende byggeaffaldet på nye måder i nye byggerier
  3. Design til adskillelse handler om, hvordan byggekomponenter, byggesystemer og de færdige byggerier fra starten designes, så de kan demonteres
   igen. 
  4. Forretningsmodeller inspirerer til nye modeller for fx genanvendelse, aftagere, videresalg og dokumentation.
  5. Take back stiller skarpt på, hvad der skal til for at udvikle markedet for take back-ordninger
 • Circle House-projektet: et eksempel på cirkulært byggeri

  Circle House-projektet, som består af 60 almene boliger i Lisbjerg uden for Århus, er også et skalerbart projekt, som skal give byggeriet ny viden om cirkulært byggeri. Læs mere om projektet her på Bloxhub.org.

 • Se syv videoer om begreber i det bæredygtige byggeri

  Når der bliver talt om bæredygtighed i byggeriet kan det være svært at orientere sig i ord og termer - og hvad der op og ned i de mange begreber og diskussioner.

  For at komme en fælles forståelse nærmere, har Saint-Gobain sat en række eksperter i stævne og bedt dem i korte videoer forklare 7 vigtige begreber. De er følgende:

  • Certificeret byggeri
  • DGNB
  • Totaløkonomi
  • Indeklima
  • EPD
  • LCA
  • Cirkulær økonomi.

  Se videoerne her på Saint-Gobain.dk.

Få viden om renovering

På vores side om renovering får du bl.a. guides og vejledninger til at øge kvaliteten i renoveringer, overblik over dansk byggeskik gennem tiden og meget mere vigtig viden. 

Læs mere om renovering

Få viden om materialer

På vores side om materialer kan du både blive klogere på fx fortidens og fremtidens byggematerialer og om hvordan du vælger bæredygtigt.

Læs mere om materialer