Gå til sidens indhold

Hvad gør en tillidsrepræsentant?

Der er både forskel på, hvem en tillidsrepræsentant repræsenterer, og hvilke opgaver vedkommende har, alt efter om han/hun er ansat på det offentlige område, det private område eller i Grønland.

En tillidsrepræsentant er både kontaktperson mellem Konstruktørforeningen (KF) og medlemmer på arbejdspladsen og mellem arbejdspladsens medarbejdere og ledelse.

Hvem repræsenterer en tillidsrepræsentant?

På det offentlige område repræsenterer tillidsrepræsentanten først og fremmest medlemmer af KF. Dog har tillidsrepræsentanter i det offentlige også pligt til fx at forhandle løn for de konstruktører, der ikke er medlemmer af KF.

På det private område repræsenterer tillidsrepræsentanten kun medlemmer af den fagforening, vedkommende er valgt af. Er personen valgt som fællestillidsrepræsentant, repræsenterer vedkommende medlemmer af alle de fagforeninger, tillidsrepræsentanten er valgt af.

Opgaverne afhænger af ansættelsesområde

Opgaverne for tillidsrepræsentanten er forskellige afhængig af, om man er tillidsrepræsentant på et af de offentlige områder, det private område eller i Grønland.

På de offentlige områder er det fx en central opgave at forhandle løn for kollegerne, mens lønforhandling ikke indgår i de privatansatte tillidsrepræsentanters opgaver. I stedet skal tillidsrepræsentanten fx høres i forbindelse med tilrettelæggelse af virksomhedens lønpolitik og have udleveret en række økonomioplysninger, så tillidsrepræsentanten på den måde kan støtte den enkelte kollega, når han/hun selv forhandler sin løn med ledelsen.

Opgaverne for tillidsrepræsentanter i Grønland minder mest om dem, de privatansatte tillidsrepræsentanter har i Danmark.

For alle områder gælder dog, at tillidsrepræsentanten skal være med til at fremme et godt samarbejde mellem ledelsen og de ansatte, god trivsel og gode arbejdsvilkår.

FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER

Hvad er din rolle som tillidsrepræsentant?

Er du tillidsrepræsentant, kan du læse mere om din rolle og få adgang til KF’s værktøjskasse for tillidsrepræsentanter.

Læs mere om tillidsrepræsentanter
TILLIDSREPRÆSENTANT

Vil du vide mere?