Gå til sidens indhold

Prøv dig selv af i praktikken

Praktikken giver dig mulighed for at prøve dig selv og branchen af, samtidig med at du får konkret erfaring, som du kan bruge til at søge dit første job med.

På 6. semester på bygningskonstruktøruddannelsen kommer du i praktik på en arbejdsplads, hvor du kan prøve din rolle og faglighed af i en af byggeriets mange virksomheder.

Der er tale om 20 uger af din uddannelse, og det er derfor vigtigt, at du får fingrene ned i rigtigt konstruktørarbejde, som lever op til de læringsmål, der er for praktikperioden.

Praktikperioden er en obligatorisk del af bygningskonstruktøruddannelsen. Herunder kan du få nogle råd om, hvordan du kan få det bedste forløb.

  • Brug dit netværk og KF til at finde en god praktikplads

    Overvej tidligt i studiet, om du vil i praktik i Danmark eller udlandet og brug dit netværk til at skabe kontakt til personer, der kan bane vejen for dig.

    Tænk bredt, inddrag gerne dine medstuderende og undervisere i din research og deltag i KF’s mange arrangementer, hvor du møder konstruktører i job og derfor kan være heldig at rende ind i en, der arbejder netop der, hvor du drømmer om at komme i praktik.

  • Brug din praktikkoordinator

    Overvej altid, hvad du vil have ud af din praktik og brug praktikkoordinatoren på dit uddannelsessted til at få råd om praktikkens formål, indhold og om konkrete praktiksteder, du kan søge.

    Nogle uddannelsesinstitutioner oplever, at virksomhederne selv henvender sig for at få praktikanter.

  • Derfor får du ikke løn under praktikken

    Praktikken på konstruktøruddannelsen er SU-berettiget, og derfor er praktikopholdet ulønnet. 

    Studerende i praktik kan dog få op til 3.000 kroner om måneden som ”en erkendtlighed” for deres indsats i virksomheden. Det er op til dit praktiksted, om de vil tilbyde dig dette. Erkendtlighed er ikke løn.

    Hvis dit praktiksted tilbyder dig løn, kan du ikke tage imod det, fordi det er fastlagt i bekendtgørelsen, at uddannelsespraktikken på bygningskonstruktøruddannelsen er ulønnet.

    Det er den for at undgå, at der opstår et arbejdsgiver- og lønmodtagerforhold, hvor virksomheden bestemmer over, hvordan du bruger din tid, da et sådan forhold kan gøre det svært for dig at holde fast i læringsmålene for din uddannelse.

    Det vigtige i din praktikperiode er at sikre, at du får mest mulig erfaring med reelt konstruktørarbejde i forskellige faser og funktioner.

    Bliver du tilbudt løn og tager imod dette, kan du risikere, at du ikke får godkendt dit praktikforløb.  

  • Gør din uddannelse færdig

    Fald ikke for fristelsen til at blive i virksomheden efter endt praktik, men sørg for at gøre studiet færdigt på det 7. og afsluttende semester.

    KF oplever, at virksomheder indimellem frister studerende med et job lige efter praktikken. Men lad være med at blive der, da det giver problemer, når du skal søge dit næste job eller efteruddanne dig. Dit eksamensbevis sikrer dig bedre muligheder i fremtiden.

    Lav i stedet en aftale om at komme tilbage, når uddannelsen er i hus. Mange arbejdsgivere venter gerne på jer.

Uddannelse

Vil du vide mere?

Læs mere om uddannelsen til bygningskonstruktør her:

Konstruktøruddannelsen

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til dit praktikforløb, er du altid velkommen til at kontakte KF.

Kontakt KF
Konstruktoerjob.dk

Søg en praktikant eller find en praktikplads

Arbejdsgivere og praktikansøgere kan finde hinanden på KF's jobsite Konstruktoerjob.dk. Det er gratis for arbejdsgivere at slå stillinger op. 

Konstruktoerjob.dk