Gå til sidens indhold

Tang er et bæredygtigt byggemateriale med flere funktioner

Inspireret af en gammel dansk tækkemetode med tang har konstruktør Kathryn Larsen i de seneste år arbejdet på at introducere tang som byggemateriale til bl.a. tag- og facadebeklædning. Men det er svært at trænge igennem til den danske byggebranche, selvom interessen i udlandet er stor, siger hun.

Seaweed
Fundamentet for sin viden om tang grundlagde Kathryn Larsen de sidste par år af sin uddannelse, hvor hun bl.a. testede mange slags tang i vejr og vind på toppen af KEA’s tag. Foto: Anders Lorentzen

’Ideer til, hvordan man kan bruge tang som byggemateriale haves. Demonstrationshus til at afprøve ideerne søges’.

Sådan kunne en fiktiv annonce fra bygningskonstruktør Kathryn Larsen lyde. For siden hun i forbindelse med en opgave på 3. semester på Københavns Erhvervsakademi (KEA) i 2016 faldt over eksperiment-byggeriet ’Det Moderne Tanghus’ fra Vandkunsten, har amerikanske Kathryn Larsen været så bidt af tang, at hun i udlandet bliver kaldt ’The Seaweed Girl’ – Tangpigen.

”Udover at det er æstetisk flot, er tang et fantastisk byggemateriale, fordi det er resistent mod råd, isolerer på samme niveau som moderne mineraluld, er brandhæmmende, giver en åndbar konstruktion og er CO2-neutralt,” siger Kathryn Larsen og fortsætter:

”Med inspiration fra den gamle tækkemetode på Læsø med ålegræs på taget er det min vision at skabe panelmoduler af ålegræs til facader og tage og hermed både få en bæredygtig beklædning og naturlig isolering i en bygning”.

Hun er uddannet på den internationale konstruktøruddannelse i 2019 og lærte sig dansk i rekordfart for at kunne forstå den dansksprogede faglitteratur om de gamle tækkemetoder på Læsø.

International tanginteresse

Efter sin uddannelse har Kathryn Larsen sideløbende med fuldtidsjob arbejdet på at videreformidle sine ideer om tang både herhjemme og på internationale konferencer, hvor hun har holdt ’TED talk’-agtige oplæg.

”Jeg har mødt en større interesse for tang som byggemateriale i udlandet end i Danmark. Ofte spørger folk, hvor de kan købe tangmodulerne – hvad de desværre ikke kan, da jeg jo ikke har et markedsklart produkt endnu.”

Møbler af tang

Kathryn Larsen eksperimenterer også med at bruge tang til fx møbler og akustikpaneler.

”Jeg har lige designet en lampeskærm af spiseligt, japansk tang, ma kombu, som jeg har flettet sammen. Men før jeg kunne bruge tangen, har jeg bearbejdet den, som var den læder – bl.a. ved at give den olie, gennemvæde med vand og strække den godt ud ved hjælp af klemmer på et tørrestativ. For at finde frem til en måde at behandle tangen på, så den ikke knækker, når den tørrer, eksperimenterede jeg i mit køkken med forskellige ingredienser som olie, vand og eddike, til jeg fandt den rette metode.”

Derudover har hun også opstillet en overdækket tang-bænk, The Seaweed Pavillion, i en af baggårdene til KEA.

Hendes næste projekt inden for møbeldesign er at udarbejde et koncept for en stol, hvor hun bl.a. eksperimenterer med en særlig stærk type tang, som hun har haft med hjem fra Sydafrika, hvor hun holdt oplæg på en konference.

Læs mere om Kathryn Larsen i Konstruktøren nr. 3 2020.

Blå Bog

Kathryn Larsen

26 år, bygningskonstruktør og designer.

Har arbejdet som bygningskonstruktør hos aNNeKS ApS (november 2019-maj 2020) og EBK Huse (juni 2018-november 2019). Er uddannet fra KEA primo 2019, er p.t. i gang med en overbygningsuddannelse som arkitekt i Holland. Er dansk gift og amerikansk statsborger, der før sin uddannelse bl.a. gik på arkitektstudiet på det amerikanske Cornell University (2014-15) og var udvekslingsstudent i Japan (2013-14).

Taler både engelsk, dansk, spansk og japansk. 

Læs mere på Kathrynlarsen.com.