Gå til sidens indhold

Spørgsmål og svar om dagpenge og efterløn

Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om dagpenge ved ledighed, feriedagpenge, barselsdagpenge og efterløn.

Har du spørgsmål, kan du muligvis få finde svaret her:

 • Hvornår kan jeg få dagpenge?

  Du har ret til dagpenge, hvis du kan opfylde to betingelser:

  • Du har været medlem af en a-kasse i mindst et år og har haft en vis indtægt.
  • Som fuldtidsforsikret har du haft en samlet indkomst på 238.512 kr. (2020-tal) inden for de sidste tre år. Vi må max. tælle 19.876 kr./md.(2020-tal), når vi ser på din indkomst. Det vil sige, at det tager mindst et år, før du har optjent dagpengeret. Som deltidsforsikret skal du have haft en samlet indkomst på 159.012 kr. (2020-tal) inden for de sidste tre år. Vi må max. tælle 13.251 kr./md.(2020-tal), når vi kigger på din indkomst. Det vil sige, at det tager mindst et år, før du har optjent dagpengeret.

  Vi tæller kun den indkomst, du har haft, mens du har været medlem af en a-kasse – uanset om du er fuld- og deltidsforsikret.

 • Hvordan søger jeg om dagpenge?

  Du søger om dagpenge ved at melde dig ledig hos jobcentret og i din a-kasse.

  1. Meld dig ledig hos jobcentret første dag, du er ledig: Gå ind på jobcentrets hjemmeside jobnet.dk, opret dig som bruger og meld dig ledig. Du kan tidligst få dagpenge fra den dag, du er tilmeldt som ledig på jobnet.dk, så gør det allerede første dag, du er ledig.
  1. Meld dig ledig i a-kassen inden for to uger: Når du har meldt dig ledig på jobcentret, er det tid til at søge om dagpenge hos a-kassen. Det gør du på din selvbetjeningsside Tast Selv ved at sende en ledighedserklæring. I erklæringen fortæller du bl.a. om, hvornår du er ledig fra, og hvilket job du kommer fra, så FTFa kan godkende, at du har ret til dagpenge.

  Læs mere på ftfa.dk, hvor der ligger en fuld guide. 

 • Hvor meget kan jeg få i dagpenge?

  Dagpengesatsen afhænger af, om du er fuld- eller deltidsforsikret og af din tidligere løn. Som fuldtidsforsikret kan du få 90 % af din tidligere løn udbetalt i dagpenge – dog max 19.083 kr. om måneden før skat (2020-tal).

  Hvis du bliver ledig kan du se her, hvad du højst får udbetalt om måneden.

  100-%-satsen

  • Fuldtid: 19.083 kr. pr. mdr.
  • Deltid: 12.722 kr. pr. mdr.
  • Deltid: 9.096 kr. pr. mdr.

  Nyuddannet med forsørgelsespligt

  • Fuldtid: 15.648 kr. pr. mdr.
  • Deltid: 10.432 kr. pr. mdr.

  Nyuddannet uden forsørgelsespligt

  • Fuldtid: 13.644 kr. pr. mdr.
  • Deltid: 9.096 kr. pr. mdr.
 • Hvordan søger jeg om feriedagpenge?

  Du søger om feriedagpenge på Tast Selv, uanset om du er ledig eller i arbejde.

  Hvis du er ledig, er det vigtigt at:

  • Du først bruger de feriedage og feriepenge, du har optjent hos din tidligere arbejdsgiver, før du søger om feriedagpenge.
  • Du giver jobcentret besked 14 dage før, du holder ferie. Konstruktørforeningens a-kasse får automatisk besked fra jobcentret, når du holder ferie. Derfor behøver du ikke at kontakte os om din ferieperiode.
 • Hvordan får jeg barselsdagpenge?

  Du vil normalt kunne gå på barselsorlov fire uger før, du har termin. Hvis du er ledig, skal du kontakte Konstruktørforeningens a-kasse senest fire uger før din termin.

  Konstruktørforeningens a-kasse sørger for at give Udbetaling Danmark besked om, at du skal have barselsdagpenge. Herefter vil du blive kontaktet af Udbetaling Danmark, som står for udbetalingen af barselsdagpenge.

 • Hvad skal jeg gøre for at gå på efterløn?

  Når du når din efterlønsalder, sender ’Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa’ et efterlønsbevis til dig. Når du ønsker at gå på efterløn, skal du ansøge om efterlønnen.

  Du skal senest søge om efterløn på dagen, hvor du vil gå på efterløn – men vi anbefaler, at du sender ansøgningen et par uger inden. Herefter samler vi dine oplysninger om løn og pension fra e-indkomstregistret, og så får du et godkendelsesbrev med din efterlønssats og andre praktiske informationer.

  Du søger om efterløn her.

 • Må jeg arbejde ved siden af efterlønnen?

  Du må gerne arbejde, samtidig med at du får efterløn. De timer, du arbejder, bliver trukket fra i udbetalingen af din efterløn.

  Du kan også lave frivilligt arbejde, uden at det får konsekvenser for din efterløn. Det er blot vigtigt, at du kontakter os, hvis du arbejder frivilligt eller overvejer at gøre det.

Kontakt KF's a-kasse

Se her, hvordan du kontakter KF's a-kasse.

Kontakt a-kassen

Det koster det at være medlem af KF's a-kasse

Konstruktørforeningens a-kasse er en del af FTFa. Du kan enten vælge en deltids- eller fuldtidsforsikring – og efterlønsordningen. Se hvad det koster dig at være medlem her, hvor du også kan se, hvad det koster at være medlem af Konstruktørforeningen: 

Kontingent

Få svar på flere spørgsmål om KF's a-kasse

Her kan du få svar på, hvad ’Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa’ er. 

Læs mere om KF's a-kasse

Fordele ved a-kassen

Med et medlemskab i Konstruktørforeningens a-kasse bliver du medlem af den a-kasse, som flest bygningskonstruktører er medlem af. Derfor kan a-kassen rådgive dig på baggrund af et indgående kendskab til konstruktørernes arbejdsmarked. 

Fordele ved a-kassen