Gå til sidens indhold

Konstruktørernes Dimittendpris

Konstruktørforeningen uddeler årligt Konstruktørernes dimittendpris til en studerende, der har udmærket sig.

Nyt logo dimittendprisen WEB 800x450_16-9.png

Konstruktørforeningen (KF) uddeler Konstruktørernes Dimittendpris en gang om året til en nyuddannet fra bygningskonstruktøruddannelsen, som gennem sit bachelorprojekt demonstrerer en moderne bygningskonstruktørs stærke kompetencer. Prisen blev uddelt første gang i 2017 og består af:

 • Et hæderslegat på 10.000 kr.
 • Et års frikontingent i Konstruktørforeningen

Det er de uddannelsesinstitutioner, der udbyder bygningskonstruktøruddannelsen, der kan nominere deres studerende til prisen.

Kriterier for nomineringen

For at kunne blive nomineret til Konstruktørernes Dimittendpris skal dimittenden have demonstreret, at vedkommende i sit bachelorprojekt lever op til et eller flere af følgende kriterier:

 • Evne til forstå byggeriet og byggeprocessen i sin helhed fra idé til færdigt byggeri
 • Sans for kvalitet i byggeriet gennem funktion, materialer, konstruktion og proces
 • Fokus på energioptimering, indeklima og arbejdsmiljø
 • Flair for nye metoder og innovation – at opfinde nye eller genbruge eksisterende metoder på nye måder til at løse problemer
 • Fokus på at skabe bedre og mere effektive bygge- og driftsprocesser med tilfredse brugere og bygherrer – herunder fokus på planlægning, styring og ledelse af byggeriet.

Dimittendens gennemsnit af karakteren for speciale og bachelorprojekt skal være mindst 5,5 og skal mindst have fået karakteren 4 for hver af de to opgaver. Alle konstruktørstuderende kan indstilles til prisen, uanset om de er medlem af KF eller ej.

Herunder ser du, hvem der har vundet prisen:

 • 2023 Tobias Faurholt, UCL i Odense

  Konstruktørernes Dimittendpris går til Tobias Faurholt fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole for et projekt, der adskiller sig fra det typiske afgangsprojekt ved at fokusere mere på processer i byggeriet end på de andre klassiske konstruktørkompetencer som fx bygbarhed og byggeteknik. Projektet har fokus på at hjælpe udførende entreprenører med at udføre den lovpligtige kontrol af bærende konstruktioner optimalt (ifølge standarden DS 1140).

  Om vinderprojektet siger bæredygtighedskonsulent i Danske Arkitektvirksomheder Kirstine Brøgger Jensen:

  ”Det er et anderledes afgangsprojekt, som ikke umiddelbart demonstrerer de klassiske, byggetekniske kompetencer hos en bygningskonstruktør, men derimod viser en forståelse for processerne i byggeriet, og hvor vigtigt det gode samarbejde mellem forskellige fagdiscipliner er for at få et effektivt og sikkert byggeri af høj kvalitet.”

  Læs mere og se en video med prisvinderen:

  Konstruktørernes Dimittendpris 2023: Gode processer i byggeriet er lige så vigtige som selve konstruktionerne (nyhed på KF.dk)

  Du kan også læse et portræt af prisvinderne i fagbladet Konstruktøren nr. 5, der udkommer primo december 2023.

 • 2022 Rasmus Schultz Madsen og Mathias Kaanbjerg, VIA UC Aarhus

  Konstruktørernes Dimittendpris 2022 går til en gruppe på to – Rasmus Schultz Madsen og Mathias Kaanbjerg fra VIA UC Aarhus – for et projekt om et etageboligbyggeri på 6 etager med bærende konstruktioner af massivt træ. Projektet viser både konstruktørens brede faglighed, og at træbyggeri ikke altid er mere bæredygtigt end betonbyggeri.

  Om vinderprojektet siger medlem af priskomiteen Morten Frihagen, adm. direktør i Dansk Håndværk:

  ”Dette års vinder af Konstruktørernes Dimittendpris er et gennemarbejdet projekt, som viser, at de studerende har en god forståelse for byggeriets processer og fremtidens krav til det bæredygtige byggeri. Her skal man nemlig både være analytisk og kritisk.”

  Læs mere og se en video med de to prisvindere:

  Konstruktørernes Dimittendpris 2022: Træbyggeri er ikke altid mere bæredygtigt end beton (nyhed på KF.dk)

  Du kan også læse et portræt af prisvinderne i fagbladet Konstruktøren nr. 5 2022.

 • 2020 Anna Baumann VIA Horsens

  Anna Baumann fra VIA University College i Horsens modtog Konstruktørernes Dimittendpris fordi hun på forbilledlig vis demonstrerer, hvordan den moderne generalist i byggeriet ser ud, ved i sit projekt at have transformeret en gammel maltfabrik i Ebeltoft til et nutidigt kulturhus og bæredygtig bygning.

  Ud over at afgangsprojektet fik topkarakter, fremhævede VIA UC Horsens i sin nominering, at der var tale om ”et helt ekstraordinært gennemarbejdet renoveringsprojekt”, og at den valgte bebyggelse både i kompleksitet og størrelsesomfang var over ”det, som normalt anbefales til et 7. semester-bachelorprojekt”.

  Læs mere om Anna Baumann

  Konstruktørernes Dimittendpris 2020: En stærk generalist med fokus på bæredygtighed - Konstruktørforeningen (nyhed på Kf.dk)

 • 2019 Steffen Strauss Lund, Professionshøjskolen UCN

  Steffen Strauss Lund fra Professionshøjskolen UCN i Ålborg fik Konstruktørernes Dimittendpris 2019 for i sit bachelorprojekt om et nyt boligbyggeri i Sæby både at demonstrere bygningskonstruktørens kernekompetencer og udvise stor forståelse for både byggeriets faser, optimering og værdien af tidlig inddragelse.

  Læs mere om Steffen Strauss Lund

  Konstruktørernes Dimittendpris 2019: Vinderen er fundet

 • 2018 Frederik K. Oxholm, VIA Horsens

  Frederik K. Oxholm bliver national vinder af Konstruktørernes Dimittendpris for sit projektforslag for Varbergparken.

  Varbergparken – der løbende er blevet renoveret siden 1994 og blev taget af regeringens ghettoliste i 2010 – står over for en potentiel gennemgribende renovering af netop de to boligblokke, prisvinderen har udarbejdet sit projekt for.

  Hans projekt, der er en viderebearbejdelse af et ældre ideoplæg fra tegnestuen C.F. Møller, indgår også som en del af overvejelserne.

  Læs mere om Frederik K. Oxholm

  Nyuddannet fra VIA i Horsens har vundet Konstruktørernes Dimittendpris 2018 (nyhed på kf.dk)

 • 2017 Rasmus Gandrup, VIA Aarhus

  Rasmus Gandrup fra VIA Aarhus vandt Konstruktørernes Dimittendpris, da den blev uddelt for første gang nogensinde i 2017.

  Rasmus får prisen, bl.a. fordi han i sit bachelorprojekt har vist en innovativ og undersøgende tilgang til nye konstruktionssystemer i massivt træ, som endnu er ukendte i Danmark.

  Samtidig viser han en vilje til at eksperimentere med ny teknologi og metoder i byggeriet, som ligger ud over det sædvanlige og tillærte.

  Læs mere om Rasmus Gandrup

  Vinderen af Konstruktørernes Dimittendpris 2017 er udpeget (nyhed på kf.dk)

Medlemmer af priskomitéen

 1. Christian W. Egemose, senior produktionschef i NNC Danmark
 2. Morten Frihagen, direktør for Dansk Håndværk
 3. Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
 4. Kirstine Brøgger Jensen, bæredygtighedskonsulent i Danske Arkitektvirksomheder
 5. Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen
 6. Karina Røjkjær, formand for KF’s Uddannelsesudvalg
 7. Henrik Schwartz, formand for KF’s Byggepolitisk Udvalg
 8. Kirsten Nielsen, formand for KF

Om prisen

Konstruktørernes Dimittendpris blev stiftet i 2016 i anledning af, at både KF i 2016 og den 3 1/2-årige konstruktøruddannelse i 2017 fyldte 50 år. Prisen blev uddelt for første gang i 2017.

Uddannelse

Vil du vide mere?

Se hvor du kan læse til bygningskonstruktør

Se uddannelsessteder