Gå til sidens indhold

Konstruktørernes Dimittendpris 2020: En stærk generalist med fokus på bæredygtighed

Den nyuddannede bygningskonstruktør Anna Baumann fra VIA University College i Horsens bliver modtager af Konstruktørernes Dimittendpris 2020. Hendes ”ekstraordinært gennemarbejdede renoveringsprojekt” er en transformation af en industribygning til et kulturhus. Se også en kort video om prisvinderen.

Anna_Baumann_008.jpg
24-årige Anna Baumann dimitterede sommeren 2020 som bygningskonstruktør fra den internationale linje på VIA University College i Horsens. Hun er den fjerde prismodtager, men den første kvinde, som modtager prisen. Foto: Johnny Frederiksen

”Årets modtager af Konstruktørernes Dimittendpris demonstrerer på forbilledlig vis, hvordan den moderne generalist i byggeriet ser ud, ved at vinderen i sit projekt har transformeret en gammel maltfabrik i Ebeltoft til et nutidigt, bæredygtig bygning med udstillings-, værksteds- og mødefaciliteter.”

Det siger Gert Johansen, formand i Konstruktørforeningen (KF), om den 24-årige Anna Baumann, der i sommers dimitterede som bygningskonstruktør fra den internationale linje på VIA University College i Horsens.

Projektet er valgt ud af i alt 15 afgangsprojekter fra landets 8 uddannelsesinstitutioner for bygningskonstruktøruddannelsen. Anna Baumann er den fjerde prismodtager og den første kvinde, som modtager prisen.

Konkurrenceforslag fra Schmidt Hammer Lassen

Afgangsprojektet bygger på et ikke-vindende konkurrenceforslag fra Schmidt Hammer Lassen Architects, der handler om at omdanne et industribygningskompleks på fire bygninger – som maltfabrikken var en del af – til et kulturhus. Anna Baumanns projekt omfatter alle byggeriets faser fra ide til aflevering og udbud.

Ud over at afgangsprojektet fik topkarakter, skriver VIA UC Horsens i sin nominering, at der er tale om ”et helt ekstraordinært gennemarbejdet renoveringsprojekt”, og at den valgte bebyggelse både i kompleksitet og størrelsesomfang er over ”det, som normalt anbefales til et 7. semester-bachelorprojekt”.

Prisvinder: Stor ære at få anerkendelse fra professionelle

På spørgsmålet om, hvad det betyder for hende at have vundet dette års Dimittendpris, siger Anna Baumann:

”Det er en stor ære at modtage Konstruktørernes Dimittendpris, fordi det er en anerkendelse af mit arbejde fra professionelle. Og så er jeg også glad for, at VIA University College gennem prisen bliver anerkendt for sin uddannelse af mig. En uddannelse, jeg er rigtig glad for, fordi jeg ud over at have lært mange fagdiscipliner også har lært at arbejde selvstændigt og tage ansvar for et projekt både i samarbejde med andre og alene – hvilket jeg i den grad var, da jeg arbejdede på mit bachelorprojekt under corona-nedlukningen af Danmark i foråret 2020.”

Hun håber også, at prisen vil gøre det lettere for hende at finde et job. Som en særlig stor andel dimittender – hvilket er en følge af coronakrisen – er det nemlig ikke lykkedes hende endnu at få arbejde.

Artiklen fortsætter under videoen.

Bæredygtighed og renovering som interesse

Om hvorfor hun har valgt at lave et projekt om renovering fremfor nybyggeri, siger hun:

”Jeg er interesseret i renovation, fordi jeg interesserer mig for bæredygtighed og derfor hellere vil arbejde med eksisterende bygninger end at rive dem ned og bygge nyt.”

Generelt et højt niveau for alle 15 nominerede

Konstruktørernes Dimittendpris, der er indstiftet af KF, uddeles på Hotel Opus i Horsens den 24. oktober på KF’s årlige Konstruktørdag og består af et rejselegat på 10.000 kr. og et års gratis medlemskab af KF.

Gert Johansen understreger, at alle 15 projekter ”absolut havde et meget højt niveau”, hvorfor ”de små detaljer bliver afgørende”.

Priskomite med branchefolk giver pris mere vægt

Ifølge Gert Johansen sætter Konstruktørernes Dimittendpris både fokus på de studerendes kæmpearbejde, bredden i konstruktøruddannelsen og fremmer branchens forståelse for professionen. Han er i den forbindelse glad for sammensætning af priskomiteen.

”Det giver en vis vægt bag prisen og valget af modtager, at halvdelene af priskomiteen består af konstruktørernes ’aftagere’ – DI Dansk Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder og Foreningen af Rådgivende Ingeniører – så det ikke bare er Konstruktørforeningen, der finder en vinder.”

Du kan også læse et portræt af prisvinderen i fagbladet Konstruktøren nr. 5 2020.

KONSTRUKTØRERNES DIMITTENDPRIS

Medlemmer af priskomitéen

  1. Michael H. Nielsen, underdirektør i DI Dansk Byggeri
  2. Tine Weisshappel Holmboe, chefkonsulent i Danske Arkitektvirksomheder
  3. Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  4. Maria Bernard Riise, formand for KF’s uddannelsesudvalg
  5. Lisbeth Fjordvald, formand for KF’s byggepolitiske udvalg
  6. Gert Johansen, formand for KF

Læs mere om Konstruktørernes Dimittendpris.

PORTRÆT I KONSTRUKTØREN NR. 5 2020

Bæredygtigt byggeri skal være enkelt og billigt

Læs portrættet af den første kvindelige modtager af Konstruktørernes Dimittendpris, Anna Baumann, i fagbladet Konstruktøren nr. 5 2020.

Portræt af prisvinder
KONSTRUKTØRERNES DIMITTENDPRIS

De nominerede i 2020

I alt 15 var nominerede til Konstruktørernes Dimittendpris 2020. Se hvem:

PRESSEMEDDELELSE

Vinder af Konstruktørernes Dimittendpris 2020

Læs pressemeddelelsen om Konstruktørernes Dimittendpris 2020 og download fotos og logo:

Pressemeddelelse