Det skal du vide om nye lovkrav til selektiv nedrivning
Den 1. juli 2025 træder to markante lovændringer i kraft, der vil påvirke byggebranchen i både projektering, planlægning og udførelse: krav om selektiv nedrivning og skærpede klimakrav til nybyggeri.
Bygge- og anlægsbranchen er ansvarlig for næsten en tredjedel af Danmarks samlede affaldsmængde. Det skyldes blandt andet, at størstedelen af materialerne bliver destrueret eller deponeret ved nedrivning. For at fremme en mere cirkulær tilgang til byggeri og reducere ressourcespild indføres derfor krav til selektiv nedrivning i visse tilfælde.
Fra 1. juli 2025 skal alle nedrivninger, hvor det samlede fjernede etageareal overstiger 250 m², udføres som selektiv nedrivning. Det betyder, at byggematerialer skal identificeres, sorteres og håndteres hver for sig, så en højere grad af genbrug og genanvendelse bliver muligt.
Nedrivningen må kun udføres af autoriserede virksomheder, og bygherre skal udpege en miljø- og ressourcekoordinator samt en ressourceansvarlig med dokumenteret relevant kompetence. Denne koordinator har ansvaret for at udarbejde en ressourcekortlægning og en detaljeret nedrivningsplan, før arbejdet kan igangsættes.
Læs også om de nye lovkrav til nybyggeri her.
LÆS MERE
De nye krav indebærer en adskillelse og sortering af bygningsmaterialer ved nedrivning. Læs mere om kravene i BEK nr.496 af 21/05/2024 - Håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde. Kravene er også beskrevet nærmere i bekendtgørelsens bilag 2 og 3. Find det hele her.