Gå til sidens indhold

KF i Altinget: Bedre kompetencer og processer er afgørende for klimavenlig renovering

Der er meget CO2 at spare ved at renovere og genbruge byggematerialer. Men det kræver, at både processer og kompetencer i byggeriet forbedres, skriver formand i Konstruktørforeningen Kirsten Nielsen i et debatindlæg i Altinget.

Kirsten Nielsen Portræt Foto Palle Skov
Udover optimering af byggeprocesser og fagkompetencer opfordrer Kirsten Nielsen det offentlige til at gå forrest med at sætte renoveringer i gang. Foto: Palle Skov

Hvis alle potentielle frugter i regeringens nye bæredygtighedsstrategi for byggeriet skal høstes, skal vi både højne kompetencerne i byggeriet – fra nedrivning og genanvendelse af byggematerialer til projektering, udførelse og drift af byggeriet – og optimere projekterings- og byggeprocessen.

Det siger formand i Konstruktørforeningen Kirsten Nielsen i et debatindlæg i Altinget den 11. juni 2021. Indlægget indgår i Altingets debatserie ’Kan renovering være genvejen til grønnere bygninger?’.

”Uanset om det handler om nybyggeri eller renovering, stiller grøn omstilling krav til nye discipliner og kompetencer for alle led i byggeriet,” siger Kirsten Nielsen.

Hun påpeger, at renoveringer i mange tilfælde er en mere kompleks opgave at udføre end nybyggeri, ”da planlægning og processer er mindre lineære og derfor skal tilrettelægges på en anden måde – især hvis renoveringerne skal bidrage optimalt til en lavere CO2-belastning fra byggeriet”.

Styr på sortering af byggeaffald

”For at sikre mere genbrug og genanvendelse skal vi bl.a. minimere materialespild og have styr på sortering af affald, hvor alle materialer og bygningsdele screenes for farlige stoffer,” siger Kirsten Nielsen og fortsætter:

”Dertil kommer, at der generelt skal sættes mere tid og honorar af til projektering af en renovering, bl.a. fordi man skal foretage en del forundersøgelser for at få den nødvendige viden om byggeriet, før byggearbejdet kan sættes i gang.”

Det offentlige skal gå forrest

Udover optimering af byggeprocesser og fagkompetencer opfordrer hun også det offentlige til at gå forrest med at sætte renoveringer i gang:

”Der er et stort potentiale i de offentlige byggerier, hvor forsøgsprojekter kan være med til at afprøve løsninger, dele erfaringer og inddrage de involverede parter i nye samarbejdsformer og procesoptimering.”

Læs hele Kirsten Nielsens debatindlæg i Altinget.

Debat

Kan renovering være genvejen til grønnere bygninger?

Kirsten Nielsens debatindlæg i Altinget indgår i en debatserie ’Kan renovering være genvejen til grønnere bygninger?’, som ud over KF bl.a. også har indlæg af KL, Concito, DI, IDA og Rådet for Grøn Omstilling.

Læs mere på Altinget:

Grøn debat