Gå til sidens indhold

Konstruktøruddannelser skruer op for undervisning i klimasikring

Klimatilpasning vinder indpas som fagligt element på konstruktøruddannelsen – bl.a. på UCL i Odense. KF-formand hilser det nye fag velkommen.

Stormflod Pixabay
Eksperter vurderer, at den seneste stormflod den 20. oktober 2023 skadesmæssigt vil bliver den hidtil dyreste storm. Derfor skal bygningskonstruktørstuderende selvfølgelig også undervises i både klimasikring og -tilpasning, siger KF’s formand. Foto: Pixabay

”De senere år har vi skruet markant op for undervisning i klimatilpasning. Det er nødvendigt, at de studerende ved noget om, hvordan bygninger bliver beskyttet mod vand både fra oven, fra neden og fra havet.”

Det siger Kim Jepsen, lektor på University College Lillebælt (UCN), i en artikel på Dr.dk, og forsætter:

”Vand er et emne, man som både ingeniører, bygningskonstruktører og arkitekter i stigende grad skal have indsigt i for at kunne designe og konstruere de huse og bygninger, vi skal bo og leve i i fremtiden.”

Ifølge artiklen har UCL de sidste par år udbudt et valgfag i klimatilpasning for institutionens bygningskonstruktørstuderende, hvor de studerende bliver undervist i alt fra regnvandsfaskiner til vandtætte bygninger og drænsystemer.

Konstruktørspecialerapport om kystnært byggeri

Blandt dem er de to bygningskonstruktørstuderende Sissel Hymøller og Sille von Buchwald, der går på 7. semester og er i gang med at færdiggøre deres specialerapport om kystnært byggeri.

”Vi har tidligere haft mere fokus på at bygge med materialer, som udleder mindre CO2, men nu kan vi godt mærke, at der også er kommet fokus på klimasikring i undervisningen,” siger Sissel Hymøller til DR.

Hun suppleres af Sille von Buchwald:

”Det skal give mening i forhold til det klima, vi kommer til at bo og leve i, så selvfølgelig skal vi bygge efter, hvordan det er nu og bliver, og ikke hvordan det har været.”

Klimatilpasning vinder ind på konstruktøruddannelserne

Artiklen fortæller også, at klimatilpasning har vundet indpas som en obligatorisk del af undervisningen på landets øvrige bygningskonstruktøruddannelser.

”Det er en klar fordel at have viden om klimatilpasning, når man en dag står med eksamensbeviset i hånden, siger lektor på bygningskonstruktøruddannelsen på KEA Mille Wilken Bengtsson til DR og fortsætter:

”Vi kan ikke undgå alt det, der sker omkring os med ekstremregn og stormflod. Det er noget, som trænger sig mere og mere på, og vi kan mærke, der er meget mere fokus på det i industrien og bygge-anlægsbranchen. Derfor er vi nødt til at klæde vores studerende på til at kunne møde de opgaver, de får, når de er færdige.”

KF: Undervisning i både klimatilpasning og sikring

KF’s formand Kirsten Nielsen hilser klimatilpasning velkommen som element i bygningskonstruktørernes uddannelse:

”Selvom der er stoftrængsel på konstruktøruddannelsen, kommer vi ikke udenom, at bygningskonstruktører og andre professioner inden for byggeriet SKAL vide noget om både klimasikring og -tilpasning. Det skal vi, fordi det koster os enorme summer, når vores bygninger bliver ødelagt af stormflod, som vi oplevede det her i oktober.”

”Så selvfølgelig skal vi som konstruktører kunne bruge vores faglighed til også at afgøre, hvor det er klogt at bygge nyt, og hvordan vi kan sikre de værdier, vi har i dag.”

Læs hele DR’s artikel Stormflod på skoleskemaet.

Konstruktøruddannelsen

Du kan blive uddannet som bygningskonstruktør 9 steder i landet (fra sommeren 2024 er det 10 steder, da Randers også kommer med).

Uddannelsen tager 3 ½ år. Adgangskravene er, at du er uddannet håndværker eller har en gymnasial baggrund.

Mere om uddannelsen