Gå til sidens indhold

Kvindelige konstruktører tjener stadig mindre end de mandlige

Selvom vi er i 2024, har mandlige og kvindelige bygningskonstruktører stadig ikke ligeløn. Det skyldes forskelsbehandling og strukturelle uligheder, siger Konstruktørforeningens formand, der opfordrer de kvindelige medlemmer til bl.a. at gøre brug af KF’s lønstatistik og lønforhandlingskurser.

Uligeløn For Kvindelige Konstruktører KF
KF’s seneste lønundersøgelse viser, at lønnen for de adspurgte kvinder ligger ca. 7 % under gennemsnitslønnen. Ser man på forskellen i gennemsnitslønnen for mænd og kvinder, ligger de kvindelige bygningskonstruktører 8 % under deres mandlige kolleger. Foto: KF

”Hvor utroligt det end kan lyde, har mandlige og kvindelige bygningskonstruktører stadig ikke ligeløn her i 2024.”

Det siger formand i Konstruktørforeningen Kirsten Nielsen i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts og fortsætter:

”KF’s seneste lønstatistik viser, at kvindelige bygningskonstruktører i gennemsnit tjener 8 % mindre end deres mandlige kolleger. En sådan lønforskel kan kun skyldes forskelsbehandling og strukturelle uligheder, da den på ingen måde kan forklares med faglige forskelle eller præstationer.”

”Jeg vil derfor benytte lejligheden til nok engang at opfordre alle KF’s kvindelige medlemmer til at tale åbent om løn med deres kolleger, bruge KF’s lønstatistik, deltage i KF’s kvindenetværk og tilmelde sig KF’s kurser i lønforhandling.”

Mindre lønforskel i det offentlige

Ifølge KF’s lønstatistik (side 18) er lønforskellen mindst på det offentlige område (stat, regioner, kommuner), hvor kvinderne ’kun’ tjener 3 % mindre end mændene.

I det private erhvervsliv – hvor 4 ud af 5 konstruktører ifølge lønundersøgelsen er ansat – er lønforskellen mellem de to køn på 10 % til mændenes fordel.

”Det er samtidig vigtigt at huske, at lønforskellen ikke alene ses i den månedlige udbetaling, men også har indflydelse på pensionsopsparingen. Kvinder har gennemsnitlig 30 % mindre i pensionsopsparing en mænd, og statistisk set lever de længere. Det er et paradoks, som kan give økonomiske udfordringer, når pensionsalderen indtræder,” siger Kirsten Nielsen.

8. marts-arrangement: Er køn en kompetence?

KF er medarrangør af 8. marts-arrangementet ’Er køn en kompetence?’, der afholdes på DAC i København kl. 14.00-17.30. Her vil en række af byggebranchens aktører i et festligt arrangement undersøge, hvilken rolle køn spiller, når vi går på arbejde, og hvordan vi kan styrke diversiteten i byggebranchen.

Book en gratis billet.

UDVALGTE AKTIVITETER

Kvinder i byggeriet

Herunder ser du særlige aktiviteter for kvinder i byggeriet:

DOWNLOAD

Konstruktørforeningens lønstatistik 2023

I KF’s lønstatistik kan du finde mange forskellige oplysninger om løn – fx:

  • Hvordan lønnen fordeler sig efter dimittendår, geografisk område og køn
  • Hvordan ledelsesansvar og efteruddannelse påvirker lønnen
  • Personalegoder.
HENT LØNSTATISTIKKEN HER

Lær at forhandle din løn

KF udbyder jævnligt kurser i lønforhandling. Her kan du lære forskellige forhandlingsteknikker, der kan gøre forhandlingssituationen nemmere og dermed forbedre dine chancer for at få mere i løn.

TJEK KALENDER