Verdens Vildeste Brobyggere 2025
I Verdens Vildeste Brobyggere (VVB) samles konstruktørstuderende om en særlig udfordring: at skabe visionære broprojekter i tæt samarbejde med studerende, lærlinge og elever fra andre fagretninger.
Siden starten af februar har deltagerne arbejdet intensivt med deres projekter. De er blevet inddelt i hold og tildelt et specifikt broprojekt og haft mulighed for at møde tilknyttede arkitekter og ingeniører fra erhvervslivet.
I begyndelsen af marts skulle de præsentere deres foreløbige idéer for et dommerpanel, hvorefter der var tid til sparring og videreudvikling. I slutningen af marts blev de endelige design og beregninger indsendt til eksperter for godkendelse.
I maj arbejder holdene videre i fire arbejdsperioder af cirka tre dages varighed. Når broerne er færdigbyggede, transporteres materialerne til eventstedet primo juni.
Selve konkurrencen afholdes som en tæt pakket og festlig dag den 4. juni, hvor en vinder kåres. Du kan læse mere om arrangementet her: www.brobyggere.dk
Nedenfor fortæller fire bygningskonstruktørstuderende, som deltager i dette års VVB, om deres oplevelser, motivation og hvordan projektet relaterer sig til deres uddannelse.
Sahra Marie Birch Olsen – Zealand, 5. semester

“Min motivation for at deltage var, at jeg så en oplagt mulighed for at få en virkelighedsnær oplevelse af, hvordan det er at indgå i rollen som projektleder i praksis,” fortæller Sahra Marie Birch Olsen, der er en del af Hold 2 og projektet ‘Handelsbuen’ i Verdens Vildeste Brobyggere (VVD).
Samarbejdet i gruppen har budt på både læring og benspænd. “Det har indtil videre været en god oplevelse, men også udfordrende. Det har krævet, at vi hele tiden har været klar til at ændre brodesignet og samtidig holde gruppen opdateret og informeret – også selvom ikke alle har haft lige meget at lave,” siger hun og tilføjer: “Noget af det der overraskede mig mest, var de udfordringer vi har haft med at få de relevante oplysninger, vi har behov for.”
Hendes konstruktørfaglige blik har været en vigtig brik i processen. “Min baggrund som bygningskonstruktørstuderende har gjort at jeg har kunne bidrage med konstruktionsløsninger, og hele tiden tænkt bygbart og ikke kun design,” fortæller Sahra og uddyber: “Yderligere har jeg også bidraget med at kunne holde hovedet koldt, og samle informationer og facilitere de møder der har været nødvendige. Så det har helt klart været en fordel at kunne snakke både ind i ingeniørsnakken, handelssnakken og håndværkersnakken.”
Sahra håber, at projektet giver hende et endnu stærkere afsæt – både fagligt og menneskeligt:
“Jeg håber på at få et bedre overblik i hvad det egentlig kræver at koordinere mellem alle de forskellige håndværkere, og samtidig formulere det jeg udarbejder så alle har en forståelse af hvad der skal udarbejdes/laves.”
Bent Ellehammer Nordahl – Zealand, 5. semester

“For mig var det en motivation at kunne udfordre egne fagligheder fra studiet i praksis. I særdeleshed også de tværfaglige, der vil være i forhold til et broprojekt,” fortæller Bent Ellehammer Nordahl, som deltager i projektet Verdens Vildeste Brobyggere på Hold 2 med projektet ‘Handelsbuen’.
For Bent taler projektet ind i både tradition og samfundsansvar: “Samtidigt taler VVB projektet ind i stolte danske traditioner for at være et brobygger-land. Jeg synes det er vigtigt at støtte op om projekter der har til formål at få nutidens unge til blive inspireret til at reflektere over uddannelse vej.”
Det tætte samarbejde på tværs af fagligheder har både været udfordrende og lærerigt:
“Frem til nu har det være interessant og udfordrende. Det er en stor opgave at samle enderne imellem alle fagligheder. Vores hold er dog stærkt og rigtig gode til at inddrage alle fagligheder, således at alle tager ejerskab for projektet.
Bents faglige baggrund som bygningskonstruktørstuderende har haft stor betydning for hans bidrag til projektet:
“Det er tydeligt, at min baggrund som bygningskonstruktørstuderende er med til at skabe et solidt fundament på projektet. Kendskabet til konstruktioners opbygning, deres statiske virkemåde, designets betydning, gør det muligt at snakke lige over fra faglighed til faglighed og på tværs af disse.”
Bent ser også et klart udbytte – både fagligt og personligt:
“Jeg håber og satser på at min deltagelse i VVB gør at jeg får nemmere ved at navigere i nye projekter og i tilgangen til komplekse konstruktioner fremadrettet. Rent personligt tror jeg også at dette projekt vil være med til at udvide mit sociale netværk på kryds af flere fagligheder end tidligere.”
Magnus Schulze Matthisen – Zealand, 5. semester

“Jeg er motiveret af lysten til at prøve kræfter med noget nyt. På konstruktørstudiet arbejder vi ikke meget med broer, så det her er en oplagt chance for at udvide min faglige horisont,” fortæller Magnus Schulze Matthisen, der deltager i projektet ‘Tidsbuen’ som en del af Hold 1 i Verdens Vildeste Brobyggere.
For Magnus handler det også om at udnytte chancen: “Jeg vil gerne gribe muligheden for at blive en del af projektet – det er langt fra alle, der får chancen, især når det afholdes i forskellige byer hvert år.”
Projektets særlige karakter har stillet krav til både kreativitet og samarbejde:
“Det har indtil nu været både lærerigt og krævende. Selvom det ikke er den største konstruktion, har projektet budt på mange arkitektoniske særpræg og projektspecifikke udfordringer, som har krævet kreative løsninger.
Magnus har især haft fokus på design og visualisering:
“Jeg har haft medansvaret for arkitekturdelen i projektet, hvor jeg især har været involveret i den visuelle og tekniske del af designprocessen. Jeg har blandt andet modelleret broen i Revit, udarbejdet renderinger og produceret videorenderingsmateriale til præsentationen for dommerpanelet. Min baggrund har også gjort mig opmærksom på byggetekniske hensyn – så designet ikke kun er æstetisk, men også realistisk og bygbar.”
Han tager allerede vigtig læring med sig fra projektet – både fagligt og menneskeligt:
“Allerede nu har jeg fået mange faglige indsigter – særligt i forhold til kommunikation og formidling. At skulle forklare tanker og tegninger til håndværkerlærlinge, så de både forstår og føler sig som en del af processen, er en helt anden øvelse end at præsentere for folk med længere teknisk baggrund. Samtidig har det været en øjenåbner, hvor vigtigt det er at tænke helhedsorienteret og ikke at glemme, hvordan proportioner og symmetri påvirker oplevelsen af et bygværk.”
Mikki Ruhoff Velling Christensen – Zealand, 5. semester

“Min største motivation for at deltage i Verdens Vildeste Brobyggere kommer fra min interesse for ledelse og mit ønske om at udvikle mine evner inden for projektstyring,” fortæller Mikki Ruhoff Velling Christensen, som er projektleder for ‘Tidsbuen’ på Hold 1.
Han ser projektet som en unik mulighed for at kombinere praksis og personlig udvikling:
“Jeg elsker udfordringen ved at samle forskellige kompetencer og synspunkter til et fælles mål, og at bygge en bro, der både skal være funktionel og konkurrencedygtig, er den perfekte lejlighed til at gøre netop det.”
Som projektleder har Mikki haft overblikket fra start til slut. “Det har været både spændende og udfordrende at styre et team med forskellige baggrunde og kompetencer. Vi har allerede været igennem flere faser, herunder ideudvikling, materialer og logistik, og det har krævet meget koordinering og kommunikation. Samlet set har det været en uvurderlig erfaring i både ledelse og projektstyring.”
Hans baggrund som bygningskonstruktør har også været afgørende:
“Gennem studiet har jeg fået en solid forståelse af konstruktionsprincipper, statisk analyse og materialevalg. Han trækker desuden på erfaringer fra både gymnasiet og hans tid i værnepligten hos Den Kongelige Livgarde: “Jeg har taget ansvar for at holde overblikket over deadlines, opgaver og ressourcer, samtidig med at jeg har sikret, at vi har et godt teamklima.”
Mikki håber at kunne tage både faglig og personlig læring med sig videre:
“Fagligt set håber jeg at udvikle mine kompetencer inden for både konstruktion og ledelse. Personligt håber jeg at blive bedre til at træffe beslutninger under pres og håndtere komplekse situationer. Til sidst håber jeg, at vi skaber en bro, vi kan være stolte af.”