Gå til sidens indhold

Byggebranchen hilser frivillig bæredygtighedsklasse velkommen

Byggebranchen er glad for den frivillige bæredygtighedsklasse, som boligministeren lancerede 29. maj 2020, og som i en testperiode på to år skal fremme bæredygtigt byggeri. Men bæredygtighedskravene skal være mere kvantitativt målbare, mener KF’s formand.

Vejledning om den nye frivillige bæredygtighedsklasse.png
På temasiden Bæredygtighedsklasse.dk kan man downloade en vejledning på 100 sider om den nye frivillige bæredygtighedsklasse. Foto: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

”De ni krav i den nye frivillige bæredygtighedsklasse skal være kvantitativt målbare.”

Det siger formand i Konstruktørforeningen Gert Johansen til Politikenbyrum.dk den 29. maj 2020, i forbindelse med at boligministeren dagen før lancerede en frivillig bæredygtighedsklasse for byggeriet.

Han siger uddybende til Politikenbyrum.dk:

”Bygningskonstruktører er nogle meget praktisk orienterede personer, og det er rigtig mange af os, der skal implementere tiltagene. Derfor så vi gerne, at det nemt kan vurderes, om et byggeri opfylder kravene eller ej.”

Ideen er, at bygherrerne i en toårig periode skal teste den frivillige bæredygtighedsklasse på konkrete byggerier.

”De praktiske erfaringer fra testfasen vil skabe grundlag for at indføre brug af bæredygtighedsklassen som krav i bygningsreglementet,” siger Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens i en pressemeddelelse, der endvidere henviser til fyldig information og en vejledning på en ny temaside Bæredygtighedsklasse.dk.

Den frivillige bæredygtighedsklasse er inspireret af den proces, byggebranchen havde for nogle år siden, i forbindelse med at energikravene til bygninger blev skærpet.

Ni bæredygtighedskrav

Målsætningen med bæredygtighedsklassen er at favne de tre dimensioner i bæredygtigt byggeri:

  • Miljø- og klimamæssig kvalitet
  • Sociale forhold
  • Økonomiske forhold

Bæredygtighedsklassen – der er opdelt i ni bæredygtighedskrav – har fokus på både de anvendte byggematerialer, processer ved opførelsen, vedligeholdelse, drift og indeklima samt potentialet for genbrug og genanvendelse ud fra et livscyklusperspektiv.

Blandt de ni krav er fx livscyklusvurdering, totaløkonomisk analyse og afgasninger til indeklimaet.

Byggebranchen: Bæredygtighedsklasse kom for sent

Udover KF-formanden har Politikenbyrum.dk spurgt andre i byggebranchen om deres holdning til den frivillige bæredygtighedsklasse – bl.a. Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Dansk Byggeri.

Brancherepræsentanterne er alle glade for boligministerens initiativ, men flere påpeger, at byggebranchen har ventet unødigt længe på initiativet.

”Den vejledning, vi har fået præsenteret i dag, kunne lige så godt være kommet under VLAK-regeringen. Det er gået to år, fra vi i branchen afleverede inputs og ideer, til de blev bearbejdet, og til vejledningen kommer. Det er rigtig lang tid, og det er vigtig tid, som kunne være brugt på grøn omstilling, der er tabt,” siger direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) Henrik Garver til Politikenbyrum.dk.

Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri udtrykker endvidere skuffelse over, at ministeren ikke har ladet sig inspirere lidt mere af de anbefalinger, Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg kom med i marts 2020, og som specifikt fokuserer på CO2-aftryk per kvadratmeter byggeri.

”Byggematerialers indlejrede CO2 har indtil nu været en overset bidragsmulighed, så det kunne vi godt have ønsket os, der blev taget højde for,” siger han til Politikenbyrum.dk.

Webinar 18. juni om den nye bæredygtighedsklasse

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen inviterer branchen til et åbent webinar den 18. juni 2020 kl. 14.00-15.30 om vejledningen og den toårige testfase.

De ni bæredygtighedskrav

Den frivillige bæredygtighedsklasse består af ni bæredygtighedskrav, hvoraf to alene retter sig mod boliger (nr. 8 og 9):

  1. Livscyklusvurdering – bygningens samlede klimapåvirkning
  2. Ressourceanvendelse på byggepladsen
  3. Totaløkonomisk analyse – omkostninger til opførelse, drift og vedligehold
  4. Driftsstrategi for opretholdelse indeklimaet
  5. Dokumentation af problematiske stoffer
  6. Afgasninger til indeklimaet
  7. Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
  8. Støj fra ventilationssystemer i boliger
  9. Rumakustik i boliger

Læs mere:

Bæredygtighedsklasse
Åbent webinar

Lær mere om den frivillige bæredygtighedsklasse

For at give den frivillige bæredygtighedsklasse ”den bedst mulige start” inviterer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen branchen til et åbent webinar den 18. juni 2020 kl. 14.00-15.30 om vejledningen og den toårige testfase.

Webinaret vil sætte fokus på:

  • Målgruppe, ambition og målsætning med bæredygtighedsklassen.
  • Indholdet af bæredygtighedsklassens ni krav.
  • Den toårige testfase og bygherres rolle.

Tilmeld dig på KF.dk.