Gå til sidens indhold

KF: Sæt fokus på bæredygtigt byggeri på den internationale arbejdsmiljødag

Vi skal have mere fokus på arbejdsmiljøet i forbindelse med renoveringer og bæredygtigt byggeri. Det kan bl.a. ske ved mere efteruddannelse af arbejdsmiljøkoordinatorerne, som også skal have samme status som tillidsmænd. Det siger KF’s næstformand Kirsten Nielsen i anledning af FN’s Internationale Arbejdsmiljødag 28. april 2020.

World Day for Safety & Healh at Work 2020_Beskåret2.png
‘Stop the pandemic: Safety and health at work can save lives’. Det er overskriften på den plakat, som ILO har lavet i anledning af Den Internationale Arbejdsmiljødag. Da den er i højformat, kan man kun se et udsnit af plakaten her. Den kan downloades på https://www.un.org/en/observances/work-safety-day.

”Selvom coronakrisen lige nu tager al opmærksomhed, skal vi ikke glemme de andre udfordringer, vi har med arbejdsmiljø.”

Det siger næstformand i Konstruktørforeningen (KF) Kirsten Nielsen, i anledning af at det i dag – den 28. april – er International Arbejdsmiljødag.

”En af KF’s vigtige målsætninger er at sikre sine medlemmer et godt arbejdsmiljø. Det gør vi bl.a. i samarbejde med BFA-BA, Arbejdsmiljørådet og Arbejdstilsynet, hvor vi er med til at forbedre vejledninger i byggeriet, der skal sikre de bedste arbejdsmiljømæssige løsninger.”

Grøn omstilling skaber nye arbejdsmiljøudfordringer

Bæredygtigt byggeri kan måske noget overraskende have sine ’overraskelser’ omkring arbejdsmiljø.

”Den grønne omstilling ligger lige om hjørnet og kan skabe nye udfordringer for arbejdsmiljøet, fordi der kommer nye materialer, komponenter og konstruktioner ind i byggeriet. Antallet af renoveringsopgaver – især med hensyn til energirenovering – vil også stige i de kommende år. Her skal vi fx have fokus på at sikre medarbejderne mod indbyggede komponenter og materialer, der indeholder skadelige kemiske eller biologiske materialer. Men vi skal også være opmærksomme på uhensigtsmæssige renoveringsløsninger, der giver dårlige arbejdsstillinger fx ved drift og vedligehold af installationer.”

Ny teknologi og arbejdsformer har effekt på arbejdsmiljø

Digitalisering og ny teknologi har også indflydelse på arbejdsmiljøet.

”I takt med at byggeriet bliver mere digitaliseret – en ny undersøgelse fra Molio viser, at byggeriet under coronakrisen har taget en kraftig drejning i den retning – vil der helt sikkert opstå nye udfordringer omkring arbejdsmiljø – fx som følge af øget stillesiddende skærmarbejde, med hvad dertil hører af problemer med syn, søvn, og kropslig belastning. Indførelsen af nye teknologier med robotter, AI (Artificiel Intelligence, red.) og nanoteknologi vil også have en effekt på arbejdsmiljøet, som man skal tage højde for,” siger Kirsten Nielsen og fortsætter:

”Nye ansættelses- og arbejdsformer som fx ’prækariatet’ – hvor folk skifter mellem midlertidige jobs og dermed bliver presset på rettigheder og løn – kan risikere at forøge et i forvejen stressfyldt arbejdsmarked. Så jeg tror, at arbejdsmiljøkoordinatoren vil få en stadig vigtigere funktion med hensyn til at håndtere de arbejdsmiljømæssige udfordringer fra både den grønne omstilling, renovering, ny teknologi og nye arbejdsformer. Derfor skal arbejdsmiljøkoordinatoren styrkes i sit hverv – bl.a. ved mere efteruddannelse og ved at nyde samme beskyttelse som tillidsrepræsentanter.”

Internationalt samarbejde er vigtigt

Det er ikke kun i Danmark, KF har fokus på arbejdsmiljø.

”KF arbejder også på europæisk plan for et bæredygtigt arbejdsmiljø. Det sker bl.a. i arbejdsgrupper under EU-kommissionen og i den internationale brancheorganisation for bygningsprofessionelle, AEEBC – hvor vi især arbejder for at sikre både det europæiske arbejdsmiljø og internationale standarder,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvilke fordele det har for medlemmerne, at KF engagerer sig internationalt i arbejdsmiljø, siger Kirsten Nielsen:

”Det er vigtigt at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø gennem hele byggeriets værdikæde uden for landets grænser – bl.a. fordi international lovgivning især fra EU også påvirker det danske arbejdsmiljø. Hvis ikke vi er på stikkerne i den sammenhæng, kan vi risikere at få dårligere arbejdsforhold herhjemme – som vi fx kender fra Sydeuropa.”

”Derfor er det naturligt for KF at være med til at markere den internationale arbejdsmiljødag ved simpelthen at gøre opmærksom på, at den findes, og hvad KF arbejder på i den sammenhæng!”

FN’s internationale arbejdsmiljødag

28. april er af FN udråbt til at være International Arbejdsmiljødag – også kaldet FN's Verdensdag for Arbejdssikkerhed.

Formålet med dagen – som oprindeligt blev indstiftet af ILO (International Labour Organization) i 2003 – er at sætte fokus på et sikkert og sundt arbejdsmiljø – og på at mindes de mennesker, der har mistet livet eller er blevet skadet ved udførelsen af deres arbejde.

Læs mere:

International Arbejdsmiljødag