Gå til sidens indhold

Debat: Byggebranchen bygger efter mangelfulde tegninger

Hvis rådgiverne i højere grad leverede gennemarbejdede projekter, ville byggeriet blive 10-15 % billigere. Det siger Michael Hoffmann Erichsen, bygningskonstruktør og direktør i konsulentfirmaet Optimise.

Michael_Hoffmann Erichsen.jpg
Alt for ofte må entreprenører opfinde ’hovsa-løsninger’ på byggepladsen, fordi de arbejder efter mangelfulde, tegninger, siger bygningskonstruktør og direktør i konsulentfirmaet Optimise Michael Hoffmann Erichsen. Foto: Optimise

”Jo bedre et projekt er lavet fra start, jo færre fejl og mangler vil der være under byggeprocessen. Men kæden hopper tit af, fordi arkitekter og ingeniører ikke får tid nok til at lave projektet helt færdigt.”

Det siger Michael Hoffmann Erichsen, bygningskonstruktør og direktør i konsulentfirmaet Optimise A/S, i Meningsstafetten i det seneste nummer af Konstruktøren (nr. 2 2018).

Han fortsætter:

”De fleste projekter er derfor kun 70-80 % klar, når de bliver sendt i udbud. Så der er mange huller i osten, som man først opdager, når man bygger. Dertil kommer, at entreprenører typisk får oversigtstegninger i 2D, hvilket betyder, at de kun modtager 30-40 % af projektet og dermed får et for lille indblik i detaljer og områder, hvor det er svært at bygge, eller hvor projektet er behæftet med fejl.”

10-15 % billigere byggeri

Ifølge Michael Hoffmann Erichsen er en typisk fejl, at der er afsat for lidt plads til ventilations- og afløbsrør i hulrummet over det nedsænkede loft, hvilket man så efterfølgende skal løse ude på selve byggepladsen.

Han mener, at man vil kunne spare 10-15 % på alt byggeri, hvis rådgiverne brugte mere tid på at gennemarbejde og kvalitetssikre alle tegninger – både 2D og 3D – før de afleverede projektet i udbud hos entreprenørerne.

”Når entreprenørerne får ufærdige tegninger, skal de ’fumle-fejle’ på pladsen og bygge tingene op på en anden måde eller rive ned med det resultat, at det både tager længere tid at bygge og bliver dyrere og grimmere at se på,” siger Michael Hoffmann Erichsen.

Løbende opfølgning af uvildig rådgiver

Ud over at rådgiverne burde bruge mere tid på at gennemarbejde deres projekter, mener han også, at det er vigtigt, at bygherren hyrer en ekstern, uvildig rådgiver til løbende at følge projektet.

”For at være sikker på, at projektet bliver styret rettidigt på den lige vej, vil jeg endvidere opfordre bygherren til at koble en ekstern rådgiver på til løbende at granske projektet og konkret kommunikere, hvor fejlene er, og hvordan de skal løses,” siger han.

Læs hele Michael Hoffmann Erichsens indlæg i Meningsstafetten i Konstruktøren nr. 2 2018.

MENINGSSTAFETTEN

Har du en interessant holdning?

I Meningsstafetten – som bliver bragt i fagbladet Konstruktøren – skriver branchefolk om holdninger inden for konstruktørrelevante emner. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning, som ikke nødvendigvis er Konstruktørforeningens. Hvis du har en faglig holdning, du gerne vil dele med andre, kontakt bladet@kf.dk.