Gå til sidens indhold

Debat: Er danske bygningskonstruktørstuderende bange for de store tegnestuer?

Kun 5 % af bygningskonstruktørpraktikanterne hos BIG er danske, og stort set ingen har håndværkerbaggrund. Bygningskonstruktør Jesper Boye Andersen fra BIG undrer sig over de meget få ansøgninger fra danske praktikanter.

Jesper Boye Andersen_FOTO Nicolai Perjesi.jpg
Bygningskonstruktør i tegnestuen BIG Jesper Boye Andersen gætter på, at de få ansøgninger fra danske studerende skyldes manglende mod eller uvidenhed om, hvad det kræver at arbejde på en stor tegnestue. Foto Nicolai Perjesi

”Jeg ved ikke, om det måske er Janteloven, der er på spil, eller hvad. Men siden jeg blev praktikantansvarlig i 2014, har jeg undret mig over, at vi på tegnestuen BIG får så forholdsmæssigt få praktikansøgninger fra danske bygningskonstruktørstuderende, når mange af dem på virksomhedsbesøg udtrykker stor begejstring for at komme i praktik hos os.”

Det siger Jesper Boye Andersen, bygningskonstruktør og praktikantansvarlig i tegnestuen BIG, i Meningsstafetten i det seneste nummer af Konstruktøren (nr. 5 2018).

Han fortsætter:

”Generelt er kun 5 % af vores praktikanter danske. Men lige nu har vi slet ikke nogen danske praktikanter. Ikke at der på nogen måde er noget galt med at være en udenlandsk studerende, da BIG jo er en international tegnestue. Men vi forstår ikke, hvad der holder danskerne tilbage. Og vi forstår heller ikke, hvorfor der blandt de få danske ansøgninger stort set ikke er nogen med en håndværksmæssig baggrund.”

Design kræver teknisk viden

Jesper Boye Andersen har en teori om, at de få danske praktikantansøgninger fra danske bygningskonstruktørstuderende, kan skyldes, at de er bange for, at en tegnestue som BIG tænker for kreativt og ud af boksen på bekostning af kernekonstruktørområder som fx teknik, BIM, detaljeløsninger, varmetab og bygbarhed?

”Der skal ikke være tvivl om, at vi i BIG har stort fokus på design, men de redskaber og egenskaber, bygningskonstruktørerne har, er vigtige for overhovedet at kunne realisere et design. Derfor er det meget værdifuldt for en tegnestue at have bygningskonstruktører – især med en håndværkerbaggrund, da de i særlig grad har sans for arkitektur, detaljer og bygbarhed,” siger han, der selv har en gymnasial baggrund.

Vær mere modig til at søge en stor tegnestue

Han opfordrer de studerende til at gøre op med at søge ”det sikre valg” – entreprenørbranchen – og være mere modige og søge de store tegnestuer.

”Jeg kan garantere, at både vi og andre tegnestuer kan tilbyde bygningskonstruktørpraktikanter spændende udfordringer og en interessant, lærerig hverdag.”

Læs hele Meningsstafetten.

MENINGSSTAFETTEN

Har du en interessant holdning?

I Meningsstafetten – som bliver bragt i fagbladet Konstruktøren – skriver branchefolk om holdninger inden for konstruktørrelevante emner. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning, som ikke nødvendigvis er Konstruktørforeningens. Hvis du har en faglig holdning, du gerne vil dele med andre, kontakt bladet@kf.dk.