KF hilser ny rapport om cirkulært byggeri velkommen
Rådet for Grøn Omstilling peger i ny rapport på behovet for et ministerie for byggeri, hvis vi skal lykkes med det cirkulære byggeri. Konstruktørforeningen er enig og glæder sig også over rapportens opfordring til krav om ”bevar eller forklar”.
Af Camilla Beer Arnsberg, kommunikationsansvarlig i KF
”Der er akut brug for at opskalere den cirkulære indsats, og for at tempoet på omstillingen af byggeriet bliver sat gevaldigt op. (…) Her peger pilen i høj grad på det politiske Danmark.”
Så tydeligt lyder det i indledningen til rapporten ”Cirkulært byggeri: Fra tanke til politisk handling”, som Rådet for Grøn Omstilling har udarbejdet på opfordring fra Realdania.
I rapporten, der udkom den 18. september 2024, peger Rådet på en række større politiske tiltag, der bør implementeres frem mod 2030.
Blandt andet påpeges det, at der bør etableres et ministerie for bolig, byggeri og anlæg, som har det overordnede ressortansvar for hele bygge- og anlægssektoren, og at der desuden bør etableres en bolig-, bygge- og anlægsstyrelse, som skal understøtte ministeriets arbejde.
Det forslag bakker bakker Konstruktørforeningen helhjertet op om, lyder det fra Kirsten Nielsen:
”De regler og vilkår, byggeriet er underlagt, lige nu spredt ud mellem alt for mange ressortområder, og byggeriets grønne omstilling lider voldsomt under manglen på et samlet politisk fokus og ansvar. Det har KF og andre af byggeriets aktører flere gange påpeget uhensigtsmæssigheden i. Derfor er jeg helt enig i Rådets vurdering,” siger Kirsten Nielsen.
Læs også: KF i debatindlæg: Ligesom den grønne trepart har byggeriet også brug for en minister
Rådet fremhæver også, at flere aktører i byggeriet allerede har gjort opmærksom på uhensigtsmæssighederne i den manglende sammentænkning mellem lovgivninger og ressortområder.
Derudover indeholder den 112 sider lange rapport også en oplistning af lavthængende frugter, der ifølge Rådet kan implementeres her og nu.
Blandt frugterne er at indføre kravet om “bevar eller forklar” i bygningsreglementet; at fjerne nedrivningsfradraget for afskrivningsberettigede erhvervsbygninger i afskrivningsloven; og at indføre et obligatorisk krav om udformning af en handlingsplan for cirkularitet i byggetilladelser og indføre fasttrack ordning for cirkulært byggeri.
”Det er glædeligt at se, at Rådet har indarbejdet mange af de gode tanker og forslag fra branchen. Den grønne omstilling handler jo ikke kun om at bygge det nye bæredygtigt, men i endnu højere grad at tænke vores bygninger cirkulært og renovere mere, end vi bygger nyt,” siger Kirsten Nielsen, som håber, at rapportens forslag ikke kun vækker genhør i branchen:
”Jeg håber, at regeringen finder rapporten lige så spændende og relevant, så det cirkulære byggeri netop kan rykke sig fra tanke til politisk handling. For det har vi brug for”.
Rådet for Grøn Omstilling
Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet.
Rådet udgav den 18. september 2024 rapporten ”Cirkulært byggeri: Fra tanke til politisk handling”, hvori der opfordres til en række politiske initiativer for at fremme det cirkulære byggeri.
Læs rapporten