Gå til sidens indhold

KF: Ledigheden for konstruktører stiger, men der er lys forude

Selvom ledigheden for bygningskonstruktører fortsat stiger på grund af coronakrisen, mener Konstruktørforeningen, at det kun er udtryk for en midlertidig tendens, da bl.a. det øgede kommunale anlægsloft vil sætte gang i byggeriet. I mellemtiden skruer KF op for tilbud og hjælp, så de ledige kan komme videre.

BK-ledighed 2019-2020 (maj).png
Graf: FTFa

”Fuldtidsledigheden for bygningskonstruktører lå i maj 2020 på 4,64 %, hvilket er mere end dobbelt så høj en procentsats i forhold til de to foregående år på samme tidspunkt.”

Det siger KF’s sekretariatsleder, Kim Benzon Knudsen, der anslår, at ledigheden vil toppe, når omkring 250 konstruktørstuderende snart afslutter uddannelsen.

”Der var konkret 522 ledighedsberørte i maj – hvilket dog ikke nødvendigvis skal forstås som, at de alle er fuldtidsledige. I maj 2019 var tallet 294, og i maj 2018 var det 227 personer. Det betyder, at mange flere har været ledighedsberørt i foråret 2020. Når sommerdimittenderne kommer ud på arbejdsmarkedet i juni/juli, vil ledigheden stige yderligere,” siger sekretariatslederen.

Flest dimittender blandt de ledige

En opgørelse, som stammer fra FTFa, viser, at 53 % af de 522 ledighedsberørte i maj er dimittender.

Opgørelsen viser også, at Region Midtjylland er hårdest ramt med 200 ledighedsberørte, fulgt af Region Hovedstaden med 154 ledighedsberørte i maj. Med 36 ledighedsberørte ligger Region Sjælland lavest.

Om de seneste tal fra FTFa siger Kim Benzon Knudsen:

”Vi må sige, at den stigende ledighed er en effekt af coronakrisen, da konstruktørernes ledighed er meget højere, end den plejer at være. Jeg tror desværre ikke, at vi har set toppen endnu. For ledigheden i juli 2020 kommer nok til at ligge en del højere end det nuværende højdepunkt – der allerede ligger over toppunktet i juli 2019, hvor der var 476 ledighedsberørte. Men herefter vil det nok gå nedad mod det sædvanlige ’bundpunkt’ i november måned – hvor ledigheden plejer at være lav.”

Kim Benzon Knudsen opfordrer de ledige til ikke at tabe modet:

”I takt med at samfundet åbner mere, og byggeriet kommer op i gear, vil der komme mange jobs til bygningskonstruktører. Det mærker vi i KF allerede nu i form af flere ansættelseskontrakter til gennemsyn. KF har endvidere skruet op for sin indsats, for at dimittender kan gøre brug af forskellige ordninger for ledige, ligesom vi tilbyder alle medlemmer webinarer, der fx retter sig mod jobsøgning, brug af LinkedIn, og hvordan man deltager i en digital jobsamtale.”

Invester i grøn omstilling og øg beskæftigelsen

KF’s formand Gert Johansen imødegår den stigende ledighed med et opråb.

”Den bedste måde at bruge de finansielle stimulanspakker på er at sætte gang i den grønne omstilling af bygningsmassen via energirenoveringer og klimatilpasningsprojekter, fordi det er en ægte investering i fremtiden, der gavner på både kort og langt sigt. Det er KF’s råd til politikerne og bygherrerne,” siger Gert Johansen og fortsætter:

”Derfor er det selvfølgelig også godt, at politikerne har løftet det kommunale anlægsloft i 2020, og at man sætter de mange penge i Landsbyggefonden i arbejde. Men det er kun en begyndelse, og der skal investeres massivt i en grøn bygningsmasse. Det vil give meget arbejde til bygningskonstruktørerne, hvorfor vi i Konstruktørforeningen er optimistiske og tror, at den nuværende stigning i ledigheden kun er midlertidig.”

Tiltag for ledige

Hold øje med KF’s kalender, der løbende vil tilbyde webinarer, som bl.a. retter sig mod jobsøgning, brug af LinkedIn, og hvordan man deltager i en digital jobsamtale.

Du kan også se, hvilke ordninger for ledige og evt. jobmuligheder i udlandet der er for bygningskonstruktører.

Du er altid velkommen til at kontakte KF for råd og vejledning på telefon eller e-mail.

Kontakt KF