Gå til sidens indhold

KF’s sundhedsundersøgelse: Spis bedre, rør dig mere og sluk din telefon

Medlemmerne af Konstruktørforeningen (KF) har generelt en god sundhedstilstand, men kan især forbedre deres sundhed på områder som kost, fysisk aktivitet og digitale vaner. Det viser en anonym undersøgelse, som KF afsluttede i september. Alle KF’s medlemmer kan få råd og vejledning af PFA Sundhedslinje resten af 2021. Se også de gode sundhedsråd i bokse nederst.

KF’S Sundhedsundersøgelse Foto PFA
Med et samlet sundhedstal på 69 ud af 100 ligger KF’s medlemmer kun 1 point under kategorien ’Sund’. Selvom nogle sundhedsparametre ligger lidt lavt, har KF overordnet en fin score – og ligger fx højt på psykisk og fysisk trivsel (henholdsvis 75 og 71). Foto: PFA

Spis sundere, rør dig mere og besvar færre mails på telefonen i din fritid.

Det er nogle af de ting, som bygningskonstruktørerne med stor fordel kan gøre for at få et sundere liv.

Det viser den anonyme undersøgelse af sundhed og trivsel, som Rambøll foretog for Konstruktørforeningen (KF) og pensionsselskabet PFA i sensommeren 2021.

Lidt over hvert 10. KF-medlem valgte at deltage i undersøgelsen, der kortlægger sundhedstilstanden ved at fokusere på 13 parametre som fx vægt, rygning, fysisk - og psykisk trivsel.

PFA’s anbefalinger til at forbedre sundhedstilstanden på de tre udpegede områder – kost, fysisk aktivitet og digitale vaner – handler bl.a. om at spise mere i overensstemmelse med de 7 kostråd, være fysisk aktiv i mindst 30 minutter dagligt og få skåret ned på brug af smartphonen for at undgå unødig stress, da hjernen påvirkes kraftigt af telefonsurfing (se de bokse med råd nederst).

Samlet sundhedstal ligger under PFA-s benchmark

Konstruktørernes samlede sundhedstal er 69 (ud af 100), mens sundhedstallet for i alt 25.000 respondenter fra andre virksomheder og organisationer ligger lidt bedre – nemlig på 73.

Sundhedstallet for de tre udpegede parametre ligger for KF’s respondenter på henholdsvis 57 (digitale vaner), 58 (kost) og 61 (fysisk aktivitet), der ligesom det samlede sundhedstal på 69 hører til i kategorien ’Mindre sund’. 

KF’s medlemmer har en god nok sundhedstilstand

Selvom konstruktørerne nogle steder ligger i ’Mindre sund’-gruppen, er der alligevel grund til at være positiv.

”Vi ved, at psykisk og fysisk trivsel er helt afgørende for ens sundhed senere i livet. Og her ligger konstruktørerne jo ret højt med et sundhedstal på henholdsvis 75 og 71,” siger forebyggelsespartner i afdelingen PFA Strategisk Sundhed Michael Bagge og tilføjer:

”Ifølge undersøgelsen er hele 93 % motiveret for at gøre en indsats for at fremme og bevare et godt fysisk og psykisk helbred.”

Han fortæller også, at der er betydelig forskel på, hvor meget det enkelte sundhedsparameter potentielt set bidrager til det samlede sundhedstal.

”Rygning’ er fx det parameter, som kan have den største betydning for sundhedstallet, mens kost er det parameter, der kan have den laveste betydning for sundhedstallet. Med hensyn til rygning ligger KF’s medlemmer godt – helt oppe på sundhedstallet 84,” siger Michael Bagge.

Hver 7. har hjertebanken, åndenød eller kvalme

Dog viser undersøgelsen, at hvert 7. medlem har døjet med hjertebanken, åndenød, kvalme, og/eller svimmelhed inden for de seneste 4 uger.

Herom siger KF’s formand Kirsten Nielsen:

”Hvis du er en af dem, der har hjertebanken, bør du klart gøre noget ved det. Du kan starte med at tale med din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har en sådan. Ellers tal med en god kollega eller en leder. Tal også med din familie og dine venner. Brug samtalerne til at kigge både dit arbejdsliv og privatliv efter i sømmene. Det kan være flere ting, der stresser dig, og som der skal tages hånd om. Du har også muligheden for at ringe til PFA’s sundhedslinje og få personlig rådgivning.”

KF-medlemmer kan stadig ringe til PFA Sundhedslinje

Kirsten Nielsen påpeger, at alle KF’s medlemmer frem til 31. december 2021 har mulighed for at kontakte PFA Sundhedslinje for at få en individuel rådgivning om sundhed og trivsel – uanset om man har sin pension i PFA eller ej. Man skal blot ringe til PFA på tlf. 70 26 99 70 (hverdage kl. 8-16.30, fredag kl. 8-16).

På baggrund af sundhedsundersøgelsen vil KF ifølge Kirsten Nielsen se nærmere på, hvilke tilbud og initiativer foreningen skal tilbyde medlemmerne inden for sundhed.

Sundhedsundersøgelse

13 parametre for sundhed

KF’s sundhedsundersøgelse kortlægger respondenternes sundhedstilstand ved at inddrage 13 parametre:

Vægt, Kost, Rygning, Alkohol, Fysisk aktivitet, Fysisk trivsel, Psykisk trivsel, Social trivsel, Digitale vaner, Psykologisk tryghed, Arbejdsevne, Fysiske rammer og Motivation.

Hver af de 13 parametre kan ligge mellem 0 og 100 – hvor 100 er ’mest sund’ og 0 ’mest usund’. Undersøgelsen opdeler sundhedstallet i tre kategorier:

 1. Sund: 70-100 point
 2. Mindre sund: 50-69 point
 3. Usund: 0-49 point

KF’s samlede sundhedstal er 69.

Hvad er de 7 kostråd?

 1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
 2. Spis flere grøntsager og frugter
 3. Spis mad med fuldkorn
 4. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
 5. Sluk tørsten i vand
 6. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre af det søde, salte og fede.

Læs mere på Fødevarestyrelsens Altomkost.dk.

Hvad er god fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet er vigtig for helbredet, da den bl.a. kan forebygge hjertekarsygdomme, type-2 diabetes, tyktarmskræft og har en positiv indflydelse på stofskiftet og hormonsystemet.

 • Fysisk aktivitet omfatter alt fra transportcykling, havearbejde og gang på trapper til fitness, motions- og sportstræning.
 • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis du deler de 30 minutter op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
 • Undgå at sidde stille i mere end 1,5 time ad gangen. Stå op 2-4 gange i løbet af en arbejdsdag.
 • Du forbrænder 600 kalorier mere om ugen ved at stå op og arbejde 3-4 timer om dagen.

Læs mere på hjemmesiden for Sundhedsstyrelsen.

Sådan kan du forbedre dine digitale vaner

Undersøgelser viser, at vi tjekker mobilen op til 150 gange om dagen – for det meste ubevidst.

Det er dig, der styrer mobilen – og ikke omvendt.  Så her er tre god råd:

 1. Læg mobilen helt væk, når du skal arbejde fokuseret, holder møder eller er sammen med kolleger
 2. Fjern alle de apps fra startskærmen, som typisk stjæler din opmærksomhed
 3. Slå alle notifikationer fra på mobilen på nær funktionen vigtige opkald.

Læs mere:

PFA Guide
PFA Sundhedslinje

Få hjælp til en sundere livsstil

Kontakt PFA Sundhedslinje, hvis du har fysiske eller mentale sundhedsproblemer, som du gerne vil have støtte og hjælp til.

Det kan være om alt fra vægt, kost og motion til stress, samliv og trivsel, og du kan ringe anonymt og uforpligtende.

Ring til PFA på tlf. 70 26 99 70 (man-tors kl. 8-16.30, fredag kl. 8-16).

Tilbuddet gælder frem til 31. december 2021 også de KF’s medlemmer, der ikke har pension i PFA.

Læs mere:

Sundhedslinje

Mere om arbejdsmiljø

Du kan læse mere om arbejdsmiljø og stress her

Arbejdsmiljø

Pension i PFA

Hvis du ikke automatisk har en pensionsordning via din ansættelse, har du gennem dit medlemskab i Konstruktørforeningen adgang til den særlige pensionsordning i PFA 'Konstruktørpension'.

Læs mere om Konstruktørpension