Gå til sidens indhold

Ny kandidatuddannelse for konstruktører

I september 2021 får bygningskonstruktører mulighed for at tage en toårig overbygningsuddannelse med titlen Kandidat i arkitekturens teknologi. Hermed vil der så være otte overbygningsuddannelser for konstruktører – hvoraf de syv er cand.tech.-uddannelser. KF har været involveret i udviklingen af uddannelsen.

Foto: Nicolai Perjesi
I en analyse fra Teknologisk Institut med titlen 'Bygningskonstruktørers kompetencebehov og efter- og videreuddannelse' anbefales det at styrke samfagligheden mellem konstruktører og arkitekter – bl.a. ved at lave en formel videreuddannelse, der binder den arkitektoniske designproces sammen med projekteringen og detailprojekteringen, så der opnås bygbar og funktionel arkitektur. Foto: Nicolai Perjesi

”Det er en fordel, at alle i byggeriets værdkæde er så godt uddannet som muligt. Vi har i Danmark et meget højt byggeteknisk niveau, men byggeri bliver stadig mere komplekst – eksempelvis betyder vores ønske om bæredygtighed, at vi skal finde på nye tekniske og håndværksmæssige løsninger. Hvordan det kan gøres til glæde for bygherrerne, skal bygningskonstruktører med speciale i arkitekturens teknologi være med til at finde ud af.”

Det siger fagleder af Arkitektskolen på KADK jakob Brandtberg Knudsen i en pressemeddelelse, der fortæller nyheden om, at KADK i september 2021 med stor sandsynlighed kan tilbyde en toårig overbygningsuddannelse for bygningskonstruktører.

En uddannelse, som Konstruktørforeningen (KF) har været med til at realisere. KF’s næstformand Kirsten Nielsen fortæller:

”Uddannelsen er på mange måder et resultat af KF’s indsats. Da uddannelsesloftet, som skabte blindgyder for, at konstruktørerne kunne videreuddanne sig, blev indført, banede KF vejen for den 5-millioner-kroners-pulje, som har finansieret udviklingsarbejdet til uddannelsen. Derudover har vi været i indgående dialog med KADK undervejs om indholdet i den nye uddannelse.”

Hovedformålet med uddannelsen er at uddanne kandidater, som ”er i stand til at udvikle og projektere nye bæredygtige løsninger i rummet mellem arkitektonisk hensigt, byggeteknik og materialevalg i de tidlige designfaser”.

Overbygningsuddannelsen fører til titlen Kandidat i arkitekturens teknologi. Hver årgang bliver på 25 studerende.

Byggeteknisk viden skal tidligere ind i byggeprocessen

Om den kommende uddannelse siger Lene Dammand Lund, rektor på De Kongelige Danske Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK):

”Ved at oprette kandidatuddannelsen for bygningskonstruktører i et tværfagligt miljø på KADK ønsker vi at styrke samarbejdet mellem arkitekter og bygningskonstruktører. Med kandidaterne fra den nye uddannelse får byggebranchen en større byggeteknisk viden ind tidligere i processen, og det vil betyde, at den arkitektoniske kvalitet højnes.”

Lancering af uddannelsen skal også ses i lyset af, at en analyse fra Teknologisk Institut blandt 40 ingeniør-, arkitekt- og entreprenørvirksomheder har vist, at der særligt i den tidlige formgivningsfase er behov for bygningskonstruktører, der kan bidrage med udvikling af bæredygtige byggetekniske løsninger i tæt dialog med den arkitektoniske proces.

Lige nu er det kun muligt for bygningskonstruktører at tage en overbygning som cand. tech. på Aalborg Universitet. Dog er der p.t. syv forskellige cand.tech.-uddannelser at vælge imellem.

”Konstruktørforeningen arbejder dog videre for, at bygningskonstruktører får flere muligheder for at specialisere sig gennem videreuddannelse på områder som fx renovering, facilities management og digitalt byggeri,” fortæller Kirsten Nielsen.

MERE VIDEN

Efter- og videreuddannelse

Der er mange muligheder for at udvide sine kompetencer som bygningskonstruktør fra kortere kurser og konstruktørernes lederuddannelse til master-, diplom- og kandidatuddannelser.

Læs mere:

Efter- og videreuddannelse