Gå til sidens indhold

Nyuddannede skal huske 14-dages reglen for at få dagpenge

Tillykke til alle de nye konstruktører, som bliver ’udklækket i løbet af januar 2022. Som nyuddannet er der tre ting, du skal gøre for at få dagpenge. Især er det vigtigt at kontakte a-kassen senest 14 dage efter din sidste eksamen.

Dimittender Og 14 Dages Regel For Dagpenge Pixabay
Overholder du ikke meldingsfristen til a-kassen på 14 dage efter din sidste eksamen, har du først ret til dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i et år og inden for de sidste tre år har haft en samlet indkomst på 246.924 kr. Foto: Pixabay

I løbet af januar 2022 dimitterer ’vinterholdets’ bygningskonstruktører. De første blev dog færdige lige før jul 2021.

Konstruktørforeningen (KF) ønsker alle et stort tillykke med den nyerhvervede uddannelse og vil i den forbindelse gøre opmærksom på vores særlige site for Nyuddannede.

Her kan du få vejledning om alt fra jobsøgning og afklaring af kompetencer til, hvad du skal gøre for at få dagpenge, og hvordan du kommer med i relevante netværksgrupper.

Husk 14-dages reglen

Hvis ikke du har et job, når din uddannelse slutter, kan du få dagpenge. Men det forudsætter, at du husker disse 3 ting:

 1. Få ret til dagpenge som nyuddannet: For at du kan aktivere din dagpengeret som nyuddannet, skal du give a-kassen besked senest 14 dage efter din sidste eksamen.
  På FTFa’s selvbetjeningsside Tast Selv, giver du besked ved at sende en ’Uddannelsesafslutning’, som ligger under menuen ’Studerende’.
 2. Meld dig ledig i jobcentret: Meld dig som ledig på jobcentrenes fælles hjemmeside jobnet.dk på den dag, hvor du søger om dagpenge. Det er nemlig et krav, når du skal have dagpenge.
 3. Meld dig ledig hos FTFa: Meld dig ledig på FTFa’s selvbetjeningsside Tast Selv, så a-kassen ved, du vil have dagpenge. Men vent med at melde dig ledig, til a-kassen har givet respons på din besked om din sidste dag på uddannelsen (se pkt. 1) og har givet dig ret til dagpenge.

Overholder du ikke fristen, har du først ret til dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i et år og inden for de sidste tre år har haft en samlet indkomst på 246.924 kr. – hvis du er fuldtidsforsikret – og 164.616 kr., hvis du er deltidsforsikret (2022-tal). Læs mere om betingelserne på FTFa's hjemmeside.

Dagpenge straks eller efter en måned

Har du været medlem af en a-kasse i mindst et år, når du bliver færdig, kan du få dagpenge allerede dagen efter din sidste eksamen. 

Har du ikke været medlem i et år, kan du få dagpenge, en måned efter at du er færdiguddannet.

Stram økonomi for nyuddannede den første måned

Når du går fra at have fået SU til enten at få løn eller dagpenge, vil der opstå et hul i din indtjening. Det skyldes, at SU er forudbetalt, mens både dagpenge og løn er bagudbetalt.

Hvis du fx får dagpenge eller løn fra den 1. januar, vil du først få sat penge på kontoen den 31. januar. Kommer du fra SU, vil du være vant til at få penge den 1. januar.

Derfor vil den første måned som nyuddannet ofte være stram økonomisk.

Dimittend?

KF støtter nyuddannede på deres videre vej

Når du er færdig med uddannelsen, går du fra at være studerende til at være jobsøgende og derefter i arbejde. KF støtter dig i overgangen.

Læs bl.a. om, hvordan du:

 • Kommer med i et netværk
 • Får penge på lommen
 • Kommer med til et af KF's webinarer
 • Bliver klar til jobsamtalen
 • Får tjekket din første kontrakt
 • Søger job på den bedste måde

Læs mere:

Nyuddannet