Gå til sidens indhold
Opdateret 07.03.23. OK23

KF forhandler videre med Dansk Industri i Forligsinstitutionen

Konstruktørforeningen blev ikke enig med Dansk Industri om en ny overenskomst på arkitektområdet, hvorfor forhandlingerne vil fortsætte i Forligsinstitutionen. Samtidig har forligsmanden udsat de varslede konflikter på alle områder i foreløbig 14 dage – det gælder også arkitektbranchen.

Foto: KF
Forhandlingerne om den nye overenskomst vil fortsætte i Forligsinstitutionen (foto), der ligger på Sankt Annæ Plads. Billedet her er fra 2018, hvor forhandlingerne på det offentlige område også endte i Forligsinstitutionen. Foto: KF

En ny overenskomst for alle arkitektansatte bygningskonstruktører skulle efter planen være trådt i kraft den 1. marts 2023. Efter Konstruktørforeningen (KF) sammen med tre andre faglige organisationer – Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD), Teknisk Landsforbund (TL) og DM – har forhandlet både fredag den 24.2 og mandag den 27.2, er det ikke lykkes parterne at blive enige om et forlig for de arkitektansatte.

”Parterne stod simpelthen for langt fra hinanden og er derfor enige om at anmode forligsmanden om hjælp til at fortsætte forhandlingerne i Forligsinstitutionen,” fortæller Kirsten Nielsen, der er formand for godt 11.000 bygningskonstruktører.

Hun tilføjer:

”Vi kan desværre ikke sige noget om, hvad uenighederne gik ud på, da vi har aftalt med DI, at vi ikke forhandler i pressen. Da vi samtidig har anmodet forligsmanden om hjælp, er vi nu også omfattet af Forligsmandsloven, der yderligere forhindrer os i at informere om indholdet af de videre forhandlinger.” 

Forligsmanden udsætter konflikten

Forligsmand Jan Reckendorff meddeler samtidig mandag den 27. februar 2022 på Forligsinsitutionens hjemmeside, at han har besluttet at udsætte de varslede konflikter på alle områder i 2 uger fra den 1. marts 2023 – herunder også arkitektområdet. Det betyder, at arbejdsstandsningerne tidligst kan gå i gang på femtedagen efter de 2 uger.

Forligsmanden kan også benytte sig af muligheden for at udsætte de varslede konflikter i yderligere to uger. Han kan også vælge at fremsætte et samlet mæglingsforslag for alle områder – både dem, hvor der er indgået forlig og dem, hvor det ikke er lykkedes.

Samtidig med udsættelsen af konflikterne udtaler forligsmanden til TV 2, at han skal mødes med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) tirsdag den 7. marts. Både udskydelsen af en konflikt og mødet mellem DA og FH tolker Kirsten Nielsen som positive takter i forhandlingerne:

”Det betyder, at der er en forventning om, at der er et forlig på vej på de sidste store, toneangivende områder – navnlig transportområdet. Hvis det er på vej, håber vi det også vil påvirke vores forhandlinger på arkitektområdet positivt. Vi er derfor fortsat indstillet på, at vi opnår forlig uden konflikt,” siger Kirsten Nielsen og tilføjer:

”For dig, der er medlem, er der ikke meget andet at gøre end at være tålmodig og følge med i de nyheder, vi sender. Du kan også holde øje med vores OK23-site, hvor vi jævnligt vil forsøge at informere om processen, selv om vi ikke kan fortælle om indholdet af forhandlingerne. Og lykkes det at få et forlig i hus i Forligsinstitutionen, informerer vi dig selvfølgelig straks om det også.”

Den gamle overenskomst gælder fortsat indtil, der kommer en ny.

Opdatering tilføjet den 7. marts 2023:
Konstruktørforeningen har forhandlet med DI i Forligsinstitutionen fredag den 3. marts og er indkaldt til nyt møde fredag den 10. marts 2023.

Få 10 tips til hvordan du håndterer din uorganiserede kollega:

Hvis du ikke lige ved, hvordan du kan tale med din uorganiserede kollega om at blive medlem af en fagforening, så får du her ti tips til, hvordan du kan starte samtalen. 

OK23: Håndtering af uorganiserede kolleger

Vil du ansættes på en overenskomst?

Hvis I ikke er ansat på en overenskomst i din virksomhed, kan første skridt mod en fælles overenskomst være at etablere en klub. Læs her hvordan I kommer i gang:

Klubber

KF’s overenskomster

Lige nu forhandler KF overenskomster for de arkitektansatte, men KF har også overenskomster på andre områder. Se alle KF's overenkomster her: 

Overenskomster