Gå til sidens indhold
OK18

Overenskomsten for kommunerne er på plads

Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler har netop landet en overenskomstaftale for de godt 500.000 kommunalt ansatte. Nu er det kun regionerne og staten, der mangler at indgå forlig.

Foto: Phillip Davali
De kommunalt ansatte kan godt pakke faner, skilte og balloner væk for nu. Der blev fredag indgået forlig på kommunernes område, og dermed er konflikten på det største overenskomstområde afblæst. Foto: Phillip Davali

Efter godt to måneder med intensive forhandlinger og udsigt til en storkonflikt indgik parterne på det kommunale område forlig om en overenskomstaftale på Store Bededag den 27. april 2018. Dermed er den største trussel for en konflikt, der lammer hele landet, afblæst.

Konstruktørforeningens formand Gert Johansen er glad for, at både arbejdstagere og arbejdsgivere er blevet enige. Han siger:

”Dejligt, at der er skabt enighed mellem parterne, og at vi har fået en forhandlet løsning i stedet for en konflikt med et efterfølgende lovindgreb, som vi så det i 2013 under lærerkonflikten. Jeg er ikke i tvivl om, at det, at fagbevægelsen stod sammen i processen, er årsag til, at vi nu er i hus med overenskomsten på det største overenskomstområde; kommunerne. Vores dygtige forhandlere har sikret ’den danske model’, og det er i grunden det bedste ved resultatet.”

Forlig med løsninger på de tre knaster

Ifølge en pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabet indeholder forliget løsninger på de tre områder, der har været omdrejningspunkt i forhandlingerne. Formand for Forhandlingsfællesskabet og forhandlingsleder på det kommunale område Anders Bondo Christensen siger:

”Vi har fundet en løsning på de tre hovedknaster, som vi har arbejdet hårdt på de seneste måneder: Løn, lærernes arbejdstid og spisepausen. Det har vi opnået gennem et stærkt sammenhold blandt de faglige organisationer, og det er jeg meget glad for.”

Indholdet i forliget er:

  • Aftalen forbedrer reallønnen for alle ansatte.
  • Aftalen afskaffer privatlønsværnet, der var en forhindring for, at de kommunalt ansattes løn fremover ville følge lønnen for de privatansatte.
  • Lønudviklingen for de kommunalt ansatte forventes at blive 8,1 procent over de næste tre år. Det er klart bedre end den lønudvikling, som arbejdsgiverne først havde foreslået.
  • Der er også fundet en løsning på lærernes arbejdstid, der senere i dag bliver præsenteret for Lærernes Centralorganisation, og derefter vil indholdet blive offentliggjort.
  • FTF, AC som OAOK og FOA har indgået aftaler, der håndterer spisepauseproblematikken på de forskellige områder.

Forliget indeholder desuden en række andre forbedringer, som er:

  • En ligelønspulje, der anvendes som bidrag til udligning af ulige løn mellem mænd og kvinder inden for en række kvindedominerede grupper.
  • Midler til en kroneforhøjelse af de laveste løntrin for lavtlønsgrupper.
  • Alle krav om forringelser af seniorordningerne er trukket tilbage.

Konstruktørforeningen (KF) følger fortsat forhandlingerne på regionernes og statens område, som KF’s formand er forsigtigt optimistisk omkring. Han siger:

”Det lægger unægtelig et stort pres på Sophie Løhde og Anders Kühnau, at der nu er indgået forlig på det kommunale område. Lad os håbe, at presset virker, og at vi kan se frem til flere forlig i løbet af de nærmeste par dage."

Læs mere om forliget

Se her i dokumentet, hvad forliget på det kommunale område indeholder.

Sammenfatning af forlig på det kommunale område.pdf

Læs mere

Se hvilke andre nyheder, der er skrevet om overenskomstforhandlingerne 2018. 

OK18: Nyhedsoverblik