Gå til sidens indhold
Nyt fra KF

Ny lønstatistik for arkitektbranchen

Konstruktørforeningen opfordrer de arkitektansatte bygningskonstruktører til at bruge den nye lønstatistik fra DI, når de forhandler løn – hvilket de ifølge overenskomsten har ret til hvert år. På grund af inflationen er det i år særlig vigtigt at gå til forhandlingsbordet.

Foto: Nicolai Perjesi
På grund af den historisk høje inflation er det en god idé ved lønforhandlingerne i år at finde ud af, hvordan man som arkitektansat konstruktør kan sikre sin realløn resten af året indtil næste lønforhandling. Foto: Nicolai Perjesi

Lønstatistikken 2022 for de rådgivende arkitektvirksomheder er nu offentliggjort. Du finder den under Lønstatistik og løntabeller.

Statistikken er en del af grundlaget for de årlige lønforhandlinger, som de arkitektansatte bygningskonstruktører ifølge overenskomsten har ret til.

Læs mere om Lønforhandling og kontakt KF's sekretariat for flere råd om, hvordan du kan bruge statistikken, og hvordan du kan gribe din lønforhandling an. KF holder også kurser og webinarer i lønforhandling flere gange årligt – tjek kalenderen og find næste webinar her: KF.dk/arrangementer.

Inflationen spøger stadig

Vi har haft en historisk høj inflation det seneste år, som det kan være svært at indhente på den korte bane. Ved lønforhandlingerne i år er det derfor en god idé at se fremad og finde ud af, hvordan du kan sikre din realløn resten af året indtil næste lønforhandling.

Finansministeriets økonomiske redegørelse fra august 2022 forventer, at inflationen for 2023 kommer til at ligge på 3,6 %. Men de seneste prognoser tyder på et lidt højere inflationsniveau, og vismændenes skøn er på 5 % (Dansk Økonomi: Udsigter for 2023 | DØRS (dors.dk).

Ved at se fremad og prøve at tage højde for de seneste prognoser for inflationen i 2023 kan du ved lønforhandlingen forsøge som minimum at sikre din realløn indtil den næste lønforhandling. Du kan også vurdere, hvor meget mere du derudover skal have i løn for at matche fx dine resultater, udviklingen i din stilling eller dine kvalifikationer.

Vi kender ikke overenskomstresultatet endnu

På de toneangivende 2-årige forlig på industriområdet, der også sætter rammen for KF’s overenskomst på arkitektområdet med DIO II, kommer der et vist lønløft til alle både via en omlægning af pensionsbetalingen til et større arbejdsgiverbidrag og mindre lønmodtagerbidrag og ved regulering af den særlige opsparing.

Forhandlingerne med DI foregår i øjeblikket i Forligsinstitutionen, og vi kan derfor ikke fortælle mere om indholdet, før vi er færdige. Vi informerer, så snart der sker nyt i processen, og vi sender direkte besked ud til alle arkitektansatte, så snart vi har færdigforhandlet et resultat for arkitektområdet.

Lønstatistikken er med forbehold

Lønstatistikken – der er udarbejdet af Dansk Industri med udgangspunkt i lønoplysninger fra Dansk Arbejdsgiverforening og oplysninger om uddannelser fra Dansk Statistik – fik forrige år et nyt format, som stadig ikke helt har fundet sin form. Der er i år flere deltagende virksomheder og flere tabeller, men der er også fortsat udfordringer med indberetningerne til Dansk Arbejdsgiverforening, særligt på grund af fejlindberetninger om jobløn.

KF vil sammen med de andre fagforeninger (FAOD, DM og TL) gå i dialog med Dansk Industri, inden udgivelsen af lønstatistikken for 2023.

Se lønstatistikken for arkitektansatte bygningskonstruktører.

DOWNLOAD

Lønstatistik for arkitektansatte konstruktører

I lønstatistikken for arkitektansatte 2022 kan du som bygningskonstruktør især bruge disse tabeller:

  • Tabel 9.1 s. 10: Månedsløn for bygningskonstruktører, som ikke er på jobløn
  • Tabel 10.1 s. 12: Månedsløn for bygningskonstruktører med jobløn.

NB! Lønnen i tabellerne er uden særlig opsparing efter § 3a i overenskomsten, men inklusive eget pensionsbidrag på 4,33 % og eksklusive arbejdsgivers pensionsbidrag på 8,67 %.

Se Lønstatistik

Mere viden om lønforhandling

KF holder kurser og webinarer i lønforhandling flere gange årligt – tjek kalenderen og find dit næste kursus i lønforhandling på KF.dk/arrangementer. 

Du kan også læse mere om Lønforhandling eller kontakte KF for flere råd om, hvordan du kan bruge statistikken, og hvordan du kan gribe din lønforhandling an.